野餐中期檢討

547 回覆
488 Like 2 Dislike
其實仲有一個好大問題係溝通
尋日龍和/示威區出事時,夏愨同海富橋上面既人係完全唔知發生緊咩事
連揸大聲公既人都唔知
應該每隔一段距離要擺一個有大聲公既人,聽到一個嗌就覆述
下個聽到再覆述咁傳開
淨係講簡短戰地消息,唔講廢話,打氣都免,因為會搞到miss左重要既野

尋日後面出事啲人係唔識嗌消息傳上前
尤其是海富橋上面班素人9成都成舊飯咁,
聽到野唔識幫手嗌又叫到出聲都唔曉走
佢地唔識死都算,塞喺果度係會累死後面啲人
里個係拖到有援軍前係有用
對於煙頭個人有少少意見,
見好多人提議整個水桶整熄啲煙頭,但啲桶有水唔方便拎又容易整跌kick親人,個人建議可唔可以用濕水大毛巾蓋住啲煙頭?
1) 易買到 2) 方便拎
有冇效就唔知,但啲煙會同水反應,應該會trap住唔會出到黎?

帶個煎pan其實ok
值得開post詳細講
咩啊,我地討論緊去公園野餐點樣安全啲,啲呀叔亂咁食煙搞到個公園污煙瘴氣,啲煙頭又亂掉,一個唔覺意就引起火燭,作為良好市民緊係要諗方法
要有通訊鍊
主要係有信息干擾下好難溝通
揾人整合下
冇人散播消息,中信果邊完全唔知衝左
係! 要推!
完全同意
現場網路收得好差
要用walkie,唔係就要準備啲signal牌
試下諗下啲原始啲既方法(利申未諗到試緊呢個方向)
睇live見到警犬一衝個下,有人拎大聲公不斷叫人快d退後
仲有人叫唔好打警犬,你唔打佢地就唔會放催淚彈
即刻冇哂士氣
就算網路正常都係唔掂,前線頂緊/走緊鬼冇人得閒send message
就算send到,spread出去既速度都肯定唔夠攻勢咁快
網路仲要fake news滿天飛,所以一定要有實地通信鏈
我係你對面返工,我一直做短中途messenger,知我地team揾正正對面嘅公司嘅兩個唔知負責咩部門嘅leader cm點合作收購天華公司,我唔知個時間點係點,總之我地公司出力收購,買咗天華一部分(我當時以為對面部門同時都有出力收購,我地先咁易買咗天華)
搵人攞大聲公做據點
一定要用對講機
好似以前啲烽火咁 有事一個傳一個叫過去又好 舉旗又好
龍和道磚牆 揼左成日 起左人半塊地
最尾一個都無用過
會唔會手勢可以
好難諗
可能用旗會好啲 區旗國旗英國旗
佢地資料流通 比較睇到局勢
我地好難好似佢地咁分配到人力資源
我覺得輕便既盾係必須,如果唔係d狗一衝就頂唔順
其實重點係唔好俾黑警們走位交更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞