野餐中期檢討

547 回覆
488 Like 2 Dislike
物資盡量以愈少色愈好 唔好同行動撞 因為人睇野一係顏色 二係圖象 所以最重要既資料 如行動一定要以顏色為主 物資就用圖象去處理 希望你明我講咩
*二先係圖象嵌
係用紙板不如畫埋出黎?
要全場既人知道咩色咩物品難度10粒星
舉旗係好
但要操過夾過先發揮到最大功效
你po?
我每次改題目都好差
但諗左段小引子

經過部分巴絲中期檢討後
認為後援既朋友清楚自己可以做啲咩幫手好緊要
所以歸納左以下兩組
物資同拆彈
唔駛全場識 因為代號係物資組同通訊同前線用既 所以負責果度既人明就行 你有幫過就會知 大眾其實都係聽order做野 唔需要太多人識睇 只要睇完既人有反應再傳達訊息俾大眾實行就得
畫補給圖? 好似好難
我覺得唔洗比全世界知 相信佢地知都唔會一齊衝得比補給
我覺得比運補給team人知就ok 前題係大家同意 覺得可以分工分team
咁係咪整合仲仲要更新唔po住喇?
係度講驚唔驚mon post
事前係唔會知咩人去咩組架嘛
所以好難而家定左佢架喎
post 太長懶追post sor

首先隔離Paul Y 個地盤本身好適合比我地做據點打游擊戰,物資、水、電、煤...
but 好似只會不停搬入面既垃圾出黎...
入面有風煤樽,係比較重,但相信都有唔少工程吧打係度,做到d 咩你地明吖,唔用煤咪用風
同埋入面仲有好多帆布,揚開佢鋪埋係路障上面同放係附近,無辦法整熄煙頭咪包L住佢掟番過去羅,or 攤開包住幾個人咁走

個地盤其實可以呢埋到人,有地牢...一唔係就向上走,仲要差佬都例牌凌晨先清場,輪流係入面休息都好重要,尤其一到凌晨尾車就自已清哂場無人,如果無工作負擔既就set 好個據點比自己友

通訊既話其實tg 定firechat 都無關係,重點都仲係你放左個咩人入gp,我無入過呢d gp但是但ar豬ar狗都入得就一定有狗,甚至用walkie 狗狗都可以聽到
不如用番白痴d 既方法自己開左gp 先,要人係連登留id 基本起底先add
仲有......物資其實............
真係太多物資喇!!1000個人企出黎可能都係得100個係最前線,邊會有咁多人戴頭盔眼罩,過多都係制造垃圾/阻路
另外買d 過期牛奶都有助吸收辛辣刺激物

每隔一段距離set 番個垃圾袋裝垃圾,環保路障之餘,你一路逃走一手拎起成袋車過去都仲有機會走到佬,現在係空曠既馬路,整d 小路障出黎比自己兩手準備咁擋下吖

又或者set 多個後備既臨時路障,一拉起就準備比後面既人走
所以有諗過如果大家覺得ok 可以keep住個諗法先 到時一齊傾個system出黎 我都唔想太快諗定 欠隱密性咁 如果其他巴打肯咁做既話 到時一齊響應下
我唔知呀
我覺得呢啲其實係咪都好基本架姐?
有大台個陣啲人都係嗌出黎架啦
有大聲公方便啲咋嘛
同游擊策略個啲都唔同組(好似係)
所以係現場分? 定認投職位到時相認? 我諗都係前者多
但要預先有一team先創到個符號?

定其實只係物資 唔怕比狗mon post 反正到時發生我地要嘅嘢其實佢地都會估到
有人提議過現場先開
你見過個人先比佢入group
其實係呀
唔怕既可以諗定先 到時邊個去做物資就抄番啲code出黎用 或者改良 雖知本人都係諗到少少
我有諗過 到時搵 可能佢志不在此 想去其他 會唔會難搵人先
行動紙牌方面
如果買紅黃綠紙牌
一定要鮮色,唔好買暗色既就ok

另外物資補給/傳遞個方面
如果搵人做跑腿得唔得
例如每一區都組兩三個人,前線有咩物資要補,即刻跑去後面拎

好似好過舉牌,因為物資需要既野可能好多款
不過岩岩有巴打講畫定圖先都得既
跑腿係好 但如果人一多就死左係度 所以最重要都係遠都傳達到訊息
你岩
咁畫定補給牌先好啲
跑腿到時都未必有通道比佢地
岩啊 同埋可以預先準備
講下玩戰略game既策略先

建議成立核心統籌部,由值得信賴成員擔任並分成數個小組,每組統籌若干成員組成陣列,以及成立專屬指揮channel,只由統籌部發佈消息指揮部隊去向,避免指揮混亂的問題。
咁物資可以定左先?
統籌同領袖差唔多 唔係人人敢做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞