野餐中期檢討

547 回覆
488 Like 2 Dislike
決定咗就可以幫手買 但色唔好有太大偏差
都係 但要廣泛比人知有依個睇法!
有啲物資其實好新手
要搵人問一問,make sure佢地知乜野情況就要比乜野,唔使人叫
如果佢地一知道有催淚彈
就自動波開始俾自動眼罩、濕毛巾、遮、生理鹽水...etc,咁又快一截
我見有啲站係叫到乜先比乜
有日我去廣播部代表前線問消息,佢當我廢嘅,之後傳消息,佢見到我地方出事佢cut我,我跑完個來去同佢講完係我地前線gogogo,你估到最後發生咩事
因為我睇返尋日timeline再對返,對方第一輪攻勢果時
我發現自己喺隔離街,真係喺開始催淚彈之後好耐先知出事
仲要係因為逃走既人走到上黎先跟住走
淨係知出事,但知係摧淚已經啲煙飄左成條街,聞到果下
所有零裝備企喺度既就係咁吸晒
你估中咗,本身佢冇興趣想知,到最後都係無視咗我
Be water my friend
靈活執生
我覺得應該顏色for行動 簡單符號for物資 唔好寫字 一黎太難睇 二黎代號圍內知已經足夠 同埋要負責站既人熟呢堆代號 先會幫助到件事 學上面話 分兩邊人睇兩邊代號係一件好好既分工
當然符號我都有諗過 我做過物資 果度既膠紙長期都夠用 試下用佢黎貼啲相對容易識別既符號就已經非常足夠
所以大家當我沒出現過,努力吸經升lv啦,見到你地team我會揾果第二間公司
救火組需知(拆彈組)
每個只係熱心既市民 去撲滅火種同濃煙

救火組必須配備有filter既口罩同眼罩
同埋可以遮蓋全身既衣物
衣物: 手套 雨衣 外套 長褲 (其他暴露部份: 保鮮紙)
口罩最低配備:
眼罩最低配備:

主要方法:
1. 將發煙源 放入大水樽
而防高溫 請盡量配備鐵夾
[環保撚]眼見呢幾日金鐘嗰邊啲垃圾筒全面都係膠樽 想教大家點樣循環再用
https://lih.kg/NQNjhU

2. 用濕布料蓋住 再用大量水灌
*乾布有機會著火

3. 直接灌水
https://www.reddit.com/r/gifs/comments/bzu115/teargas_tactics/
一齊整個整合post丫
我仲打緊色紙基本執生
我周圍散緊呢個引用
你整合就拎埋去用
捕獸夾既可行性?大家點睇
用膠紙痴?
咁照買一定有用 絲打打完覆一覆我 我怕miss咗!
係 其實呢啲野一定唔缺 同埋相對易整 只要我地大家用同一套system黎理解
係痴係板到定點 我蠢唔係好明
最緊要 編一套system 係可以容易實行 同埋對方唔會即刻明 夠隱密就得

利申 讀過設計 有需要可幫手
我覺得咁係ok 但唔知各位點睇 物質睇物質 大眾睇行動
平面既野就得 有板就板 有紙皮就紙皮
物資同通訊要自己創一套 佢地明就ok
可以行動係色卡 物資係紙板 但膠紙係咩色 會唔會撞
物資組需知
守物資朋友身負重任,因為好大機會同時可以幫唔同戰線溝通
同埋你要知道警察出個招所應對既物資(e.g.催淚彈主要要水;後面會有詳細)
咁就可以係最短既時間內預測到有咩物資變做緊急加強效率

關於資訊流通
鑑於琴晚好大問題源於消息傳得唔夠快
係今次無大台既情況下係好大機會無音響同大聲公
考慮過walkie talkie 成本太大,所以會用比較原始既方法
如果屋企附近有文具店可以買顏色紙
方便到時作後援消息流通,主要係情況嚴唔嚴峻需要幾多增援
而咩顏色咩程度大家應該都估到

目前已知可應對物資
出招:催淚彈/水劑
急需:清水或生理鹽水(梘水,同時建議有節奏慢慢呼吸)
出招:胡椒噴霧
急需:清水、紙巾

了解更多警察裝備
知己知彼 百戰百勝圖解香港警察裝備
https://lih.kg/1206461
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞