野餐中期檢討

547 回覆
488 Like 2 Dislike
舉嘅人要著其他色衫? 會易睇啲?
一齊brainstorm下 完善一下後援部隊

物資通常有以下

普通物資:
頭盔
手套
索帶
長遮
利器 如:𠝹刀 剪刀等
清水

醫療物資:
生理鹽水

搵人填左佢先
係度想嚴重提醒所有人思考:
地鐵唔係值得搞的地方

突然多咗咁多,真正原因:
明顯想將大陸地鐵入閘前
要搜身搜袋系統搬黎香港

唔好再中計,謝絕一切地鐵內的古怪行為
要睇透對家想點!

好多借亂乘機推其他狗招監控

議員唔坐港鐵,你搞黎做乜?
一定要冷靜!否則,你睇咗電影<十年>
同無睇過無分別
完全唔洞識對家計謀!
最好就係 但我驚要有人特登帶 同埋換左人就有啲麻煩 我個人認為 如果難實行就冇咩所謂 大家覺得呢?
救火組需知(拆彈組)
每個只係熱心既市民 去撲滅火種同濃煙

救火組必須配備有filter既口罩同眼罩
同埋可以遮蓋全身既衣物
衣物: 手套 雨衣 外套 長褲 (其他暴露部份: 保鮮紙)
口罩最低配備:
眼罩最低配備:

主要方法:
1. 將發煙源 放入大水樽
而防高溫 請盡量配備鐵夾
[環保撚]眼見呢幾日金鐘嗰邊啲垃圾筒全面都係膠樽 想教大家點樣循環再用
https://lih.kg/NQNjhU

2. 用濕布料蓋住 再用大量水灌
*乾布有機會著火

3. 直接灌水
https://www.reddit.com/r/gifs/comments/bzu115/teargas_tactics/
物資組需知
守物資朋友身負重任,因為好大機會同時可以幫唔同戰線溝通
同埋你要知道警察出個招所應對既物資(e.g.催淚彈主要要水;後面會有詳細)
咁就可以係最短既時間內預測到有咩物資變做緊急加強效率

關於資訊流通
鑑於琴晚好大問題源於消息傳得唔夠快
係今次無大台既情況下係好大機會無音響同大聲公
考慮過walkie talkie 成本太大,所以會用比較原始既方法
如果屋企附近有文具店可以買顏色紙
方便到時作後援消息流通,主要係情況嚴唔嚴峻需要幾多增援
而咩顏色咩程度大家應該都估到

目前已知可應對物資
出招:催淚彈/水劑
急需:清水或生理鹽水(梘水,同時建議有節奏慢慢呼吸)
出招:胡椒噴霧
急需:清水、紙巾

其他如眼罩、遮、頭盔,請參考以往經驗
有巴絲建議可採納
1. 跑腿式
2. 事前寫定傳紙仔式
3. 甚至畫定公仔牌到時舉起、不同物資組之間溝通
Be water my friend

了解更多警察裝備
知己知彼 百戰百勝圖解香港警察裝備
https://lih.kg/1206461

加左粉紅色個段
搵紙痴下件衫呢?
可以行動果幾隻公認色 物資就清一色 但清咩色好
現場開都一樣可以有狗,雖然狗樣易認,但頭盔口罩後......
另外最好一個core gp, core gp 互相確認哂身份再各自開gp...資訊會比較簡化,瘟狗篩檢都容易d
(but core 有狗就...)
黑色 夠搶眼 同埋唔會同行動組撞色
用塗改液畫?
用小學體育堂既色帶得唔得
小學風紀帶 好似港姐咁粗
卡紙洗唔洗上膠?怕落雨
再用電筒照就好清楚係舉緊咩顏色既牌
用封箱膠紙?
諗緊啲代號 如果有任何諗法既巴打都可以拋啲出黎傾下
push

拋轉引肉
差兩個 幫手諗諗 多謝大家
水用波浪會唔會好啲
~
有諗過但因為膠紙難痴弧形 我畫呢個都係黎自~
歡迎大家修改!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞