野餐中期檢討

547 回覆
488 Like 2 Dislike
唔會掛 分批
我都覺 但明明好應該討論一下
咁中期檢討的確唔只通訊要檢討,如果confirm係用旗手做通訊方法可以開新post討論
點解咁多日都冇人講 手提式滅火器...輕同有效 . 鴨記/新田地都有得買...
一齊開行風扇吹返過對家得唔得其實
因為其他巴絲未入嚟傾其他 所以主要通訊緊
佢地dum好遠 大力嘅風扇都要插電
好想實測下一人一部風扇仔高舉向同一方向吹有冇用
有用? 幾錢 有post集中講煙 可以入去傾
嗰啲好似唔多夠力
有分 水同粉劑式滅火 , 淘寶40-100$不等....
推!!!
推!! 圖MODE有色紙 大家一齊睇下WORK唔WORK
推!! 圖MODE有色紙 大家一齊睇下WORK唔WORK
油組好似都開左post啦 有冇文筆好既巴絲可以sum up 通訊/物資隊既資料出去開新post 感謝🙏🏻
推!!
推!!
本身淡奶絲好似有打緊
物資組需知
守物資朋友身負重任,因為好大機會同時可以幫唔同戰線溝通
同埋你要知道警察出個招所應對既物資(e.g.催淚彈主要要水;後面會有詳細)
咁就可以係最短既時間內預測到有咩物資變做緊急加強效率

關於資訊流通
鑑於琴晚好大問題源於消息傳得唔夠快
係今次無大台既情況下係好大機會無音響同大聲公
考慮過walkie talkie 成本太大,所以會用比較原始既方法
如果屋企附近有文具店可以買顏色紙
方便到時作後援消息流通,主要係情況嚴唔嚴峻需要幾多增援
而咩顏色咩程度大家應該都估到

目前已知可應對物資
出招:催淚彈/水劑
急需:清水或生理鹽水(梘水,同時建議有節奏慢慢呼吸)
出招:胡椒噴霧
急需:清水、紙巾

其他如眼罩、遮、頭盔,請參考以往經驗
有巴絲建議可採納
1. 跑腿式
2. 事前寫定傳紙仔式
3. 甚至畫定公仔牌到時舉起、不同物資組之間溝通
Be water my friend

了解更多警察裝備
知己知彼 百戰百勝圖解香港警察裝備
https://lih.kg/1206461

轉左粉紅字佢啦咁
對唔住
我意思係洗唔洗等物資Symbol finalize 定 finalize 左?
暫時fanilze左係

色卡 紅黃綠(行動) 黑(物資/補給)

要買白色Marker 用黎畫圖 唔夠就用膠紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞