韓國電影集中討論區 (1)

848 回覆
19 Like 18 Dislike
前幾日係b站睇左套獨立韓片叫春夢,導演張律係一個韓籍中國人,
見douban唔少文青講就走左去睇,
睇完覺得有幾分似洪尚秀(睇洪導電影唔多,有錯請指正),
都係玩電影結構,講男女關係,生活化既情節,偶而對文化藝術而有d自嘲,
但比洪多左份家國情懷,女主角係中韓混血,由大陸到韓國既異綁人,
其中一個男角色係脫北者,對白亦有提過下南北韓統一,有少少政治意味
再加上電影運鏡,構圖都玩唔少花臣,有啲詩意,諗起上年套路邊野餐,
算係上年睇過既韓片驚喜

洪尚秀啲戲我未睇過,諗住睇左你與你的所有先,唔知接唔接受到啲風格
想睇卞耀漢個套 你會在那裡嗎?
有冇人知香港幾時上
2017年韓影前瞻:
http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzIyMzA5MzAxMA==&mid=2666075879&idx=1&sn=7fcca56c9b988aeae5ea81975e0381ba&chksm=f33e3e9ac449b78cf079499b1bfa93616aaf118536abfadd06f2299a14ef7b0f0c582a89de0c#rd

好多正片,慢慢j

想睇7年之夜,被操縱的城市,宮合,不汗黨,沉默,1987,mr. taxi, 特别市民,etc

條link好長

熱切期待洪尚秀新作La Caméra de Claire

有伊莎貝雨蓓、情婦金敏喜,仲要喺康城取景

p.s. 片名好明顯向伊力盧馬致敬
【《因為我愛你》韓國今日上映】
★早前本片於韓國舉行VIP試映會時得到一眾男神到場支持!
★包括:朴寶劍、金宇彬、李光洙、趙寅成、宋仲基和金鍾國
★2月16日香港上映,密切留意

#因為我愛你 #BecauseILoveYou
● 2月16日 喜歡你是你
●《我的野蠻女友》 #車太鉉 奇幻貼心「喜」動愛情
●《雲畫的月光》#金裕貞 一見傾心之作
●《又,吳海英》 #徐玄振 愛情片女王

in bravos we trust
有冇人知香港幾時上

唔好過度期待呢套戲

好唔掂?好想睇呢套
2017年韓影前瞻:
http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzIyMzA5MzAxMA==&mid=2666075879&idx=1&sn=7fcca56c9b988aeae5ea81975e0381ba&chksm=f33e3e9ac449b78cf079499b1bfa93616aaf118536abfadd06f2299a14ef7b0f0c582a89de0c#rd

好多正片,慢慢j

想睇7年之夜,被操縱的城市,宮合,不汗黨,沉默,1987,mr. taxi, 特别市民,etc

條link好長

想睇呀 金敏喜好似仲有套戲係洪尚秀導演
有冇人睇過嫌疑犯(2013)?
抄好多西片
叛諜追擊+007+Christopher Nolan+幾套經典警匪西片
配樂抄Zan Himmer
朴喜洵好似錢小豪,孔劉好似張松枝
2017年韓影前瞻:

好多正片,慢慢j

條link好長

巴打你真係好鍾情洪尚秀喔 見你好似都睇大量冷門電影?
有冇人知香港幾時上

唔好過度期待呢套戲

好唔掂?好想睇呢套

出左seed 想睇可以睇,我見評價都係麻麻
抄好多西片
叛諜追擊+007+Christopher Nolan+幾套經典警匪西片

睇過,不過不失,淨係記得孔劉狂show肌 而家韓國已經邁向緊荷李活片既格局(好似係)
2017年韓影前瞻:

好多正片,慢慢j

條link好長

巴打你真係好鍾情洪尚秀喔 見你好似都睇大量冷門電影?

絕對稱唔上大量,少量而已
仲有好多好多電影想睇但都未睇
《因為我愛你》港版海報
與神同行,特別市民,王子
抄好多西片

睇過,不過不失,淨係記得孔劉狂show肌 而家韓國已經邁向緊荷李活片既格局(好似係)

愈黎愈唔鍾意呢d講南北韓角力既戲

唔好過度期待呢套戲

好唔掂?好想睇呢套

出左seed 想睇可以睇,我見評價都係麻麻

睇咗lucky key 覺得個劇情好正 搞笑得黎又有d估佢唔到
劉海鎮係裡面又幾型

頭段好撚好笑 日版仲正
大家係邊到搵seed
我之前用開果個冇左

ACFUN或BILIBILI?
今個星期睇master先
今個星期睇master先

期望不大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞