韓國電影集中討論區 (1)

848 回覆
19 Like 18 Dislike
阿修羅係咪上映無期?

買左呢套咩?
樓豬之前介紹既完美陌生人今個月會上

果套意大利戲?

真心好睇 低成本高汁戲

近期都有兩套推介,不過我mark低左仲未睇 但係睇啲評價好高

The Day Will Come,丹麥片,講一對兄弟入左間寄宿學校,受盡校長虐待,等待老母黎打救...評語係話媲美甚至超越熔爐

The Autopsy of Jane Doe,恐怖片,講兩父子驗一條無名女屍既時候發生既恐怖野 評分幾高下,台灣有上,感覺香港都有可能上

就咁粗略講個故事都好吸引
發覺有時候係豆瓣搵d戲仲正過香港上映既戲
阿修羅係咪上映無期?

買左呢套咩?

好似得利買左 檢已送 三級 過多1 2個月應該會上
阿修羅係咪上映無期?

買左呢套咩?

好似得利買左 檢已送 三級 過多1 2個月應該會上

yes 1月上左套大野master先
孔劉套鬼怪睇唔睇得過? 有冇好多狗血愛情情節?

睇左兩集停左無睇,感覺好拖
你入post問下其他人

咁我都係唔睇 好少睇劇
永遠支持

7號房的禮物

小弟覺得比 about time 更神
孔劉套鬼怪睇唔睇得過? 有冇好多狗血愛情情節?

你入post問下其他人

咁我都係唔睇 好少睇劇

好少介紹韓劇俾人睇,但係signal係睇得過
岩唒鍾意泡菜懸疑電影既巴絲
永遠支持

7號房的禮物

小弟覺得比 about time 更神

睇多d新戲一齊傾
車勝元有望出演電影《毒戰》,搭檔趙震雄,目前正在積極討論中。該片翻拍自中國同名電影,選角結束後,預計明年6月開始拍攝。

車嬸
型到痴撚線

你入post問下其他人

咁我都係唔睇 好少睇劇

我淨係睇過signal 之前來自星星睇左幾集就棄左...

你入post問下其他人

咁我都係唔睇 好少睇劇

我淨係睇過signal 之前來自星星睇左幾集就棄左...

鍾意懸疑野既可以睇埋ocn既特殊案件專案組TEN,風格有少少似美劇
第一季超級好睇,尤其第一集非常精彩
柳俊烈文素利加盟新片《小森食光》 與《小姐》金泰梨合作

1月3日,電影《小森食光》(暫譯)方面表示,演員金泰梨、柳俊烈、文素利確定出演該片。

片中,柳俊烈將飾演慧媛(李泰梨 飾)可靠的同鄉朋友在河(音),他將與回到故鄉的慧媛展開溫暖的默契故事。 文素利將飾演某一天突然從慧媛身邊消失的母親,該人物是慧媛人生中最重要的記憶的人物。 透過本次作品,文素利將繼電影《我們人生中最精彩的瞬間》之後再度與林順禮導演合作。

林順禮導演表示:「金泰梨是一個擁有自然、健康魅力的演員,我相信她非常適合這部傳遞對於健康生活新視線的作品。文素利擁有自由的自我哲學,她是擺脫典型的母性演技的最佳演員。柳俊烈是一位符合憨厚卻擁有自我魅力的年輕農民形象的演員。」

另外,電影《小森食光》改編自日本同名漫畫,講述的是從都市回到故鄉的慧媛領悟痛苦的回憶,治愈心靈的過程,計劃於明年上映。(責編:歸芸珠)<全星網>
柳俊烈文素利加盟新片《小森食光》 與《小姐》金泰梨合作

1月3日,電影《小森食光》(暫譯)方面表示,演員金泰梨、柳俊烈、文素利確定出演該片。

片中,柳俊烈將飾演慧媛(李泰梨 飾)可靠的同鄉朋友在河(音),他將與回到故鄉的慧媛展開溫暖的默契故事。 文素利將飾演某一天突然從慧媛身邊消失的母親,該人物是慧媛人生中最重要的記憶的人物。 透過本次作品,文素利將繼電影《我們人生中最精彩的瞬間》之後再度與林順禮導演合作。

林順禮導演表示:「金泰梨是一個擁有自然、健康魅力的演員,我相信她非常適合這部傳遞對於健康生活新視線的作品。文素利擁有自由的自我哲學,她是擺脫典型的母性演技的最佳演員。柳俊烈是一位符合憨厚卻擁有自我魅力的年輕農民形象的演員。」

另外,電影《小森食光》改編自日本同名漫畫,講述的是從都市回到故鄉的慧媛領悟痛苦的回憶,治愈心靈的過程,計劃於明年上映。(責編:歸芸珠)&lt;全星網&gt;

有你地話樣衰既柳俊烈
由鄭宇、姜河那主演,金海淑、李東輝參演的電影《重審》公開首款宣傳海報,電影將於2月上映
由池昌旭、沈恩敬、安在洪主演的電影《被操縱的城市》公開兩款宣傳海報,電影將於2月上映

由鄭宇、姜河那主演,金海淑、李東輝參演的電影《重審》公開首款宣傳海報,電影將於2月上映

呢張poster
2017年韓影前瞻:
http://mp.weixin.qq.com/s?__biz=MzIyMzA5MzAxMA==&mid=2666075879&idx=1&sn=7fcca56c9b988aeae5ea81975e0381ba&chksm=f33e3e9ac449b78cf079499b1bfa93616aaf118536abfadd06f2299a14ef7b0f0c582a89de0c#rd

好多正片,慢慢j

想睇7年之夜,被操縱的城市,宮合,不汗黨,沉默,1987,mr. taxi, 特别市民,etc

條link好長
呢排睇左Missing同假日 Missing劇情真係好老套,冇乜特別中規中矩,後面想煽情但係喊唔出 但係孔孝真做得唔錯

假日幾好睇 又係揭露韓國腐敗司法制度,再次證明法律面前窮人含撚既真理 入面個翻版李秉憲真係頂唔順,次次講對白都壓低把聲chok撚到好誇張 仲有首主題曲holiday好撚正 幫套戲加左好多分,睇完即刻狂loop
2016年韓影回帶(數字為評分):

已睇List:
곡성 / 哭聲 5
아가씨 / 下女誘罪 5
부산행 / 屍殺列車 5
가려진 시간 / 被遮蓋的時間 5
시간이탈자 / 時間脫離者 4
비밀은 없다 / 沒有秘密 4
계춘할망 / 季春奶奶 4
트릭 / Trick 4
검사외전 / 流氓檢察官 4
터널 / 隧道 4
덕혜옹주 / 德惠翁主 4
국가대표 2 / 國家代表2 4
밀정 / 密探 4
럭키 / Luck Key 4
형 / 我的麻煩大佬 4
사냥 / 狩獵 3
특별수사 : 사형수의 편지 / 特別搜查:死囚来信 3
아수라 / 阿修羅 3
그랜드파더 / 祖父 3
미씽 : 사라진 여자 / 迷失:消失的女人 3

想睇未睇List:
亂世詩情
鬼鄉
戀上初夏
等著你
衝出不歸路
來看我吧
4等
偉大的願望
我們的世界
告別單身
脫不了北的人
神女觀音
你自己與你所有
潘多拉
你會在那裡嗎?
MASTER
《被操縱的城市》公開主演池昌旭新劇照,電影將於2月上映
《另一個約定》金泰允導演的新片《再審》曝光多張劇照,講述沒錢沒背景的律師,為含冤入獄10年的出租車司機翻案的故事。雖然看上去有些像《辯護人》,但比起老宋單方面營救時完的努力,《再審》中的兩位男主似乎在翻案之路上會有更多的合作和衝突。最考驗功力的估計還是法庭辯論戲。
頭三張都深情對望係咪搞gay
前幾日係b站睇左套獨立韓片叫春夢,導演張律係一個韓籍中國人,
見douban唔少文青講就走左去睇,
睇完覺得有幾分似洪尚秀(睇洪導電影唔多,有錯請指正),
都係玩電影結構,講男女關係,生活化既情節,偶而對文化藝術而有d自嘲,
但比洪多左份家國情懷,女主角係中韓混血,由大陸到韓國既異綁人,
其中一個男角色係脫北者,對白亦有提過下南北韓統一,有少少政治意味
再加上電影運鏡,構圖都玩唔少花臣,有啲詩意,諗起上年套路邊野餐,
算係上年睇過既韓片驚喜
【《因為我愛你》韓國今日上映】
★早前本片於韓國舉行VIP試映會時得到一眾男神到場支持!
★包括:朴寶劍、金宇彬、李光洙、趙寅成、宋仲基和金鍾國
★2月16日香港上映,密切留意

#因為我愛你 #BecauseILoveYou
● 2月16日 喜歡你是你
●《我的野蠻女友》 #車太鉉 奇幻貼心「喜」動愛情
●《雲畫的月光》#金裕貞 一見傾心之作
●《又,吳海英》 #徐玄振 愛情片女王
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞