[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
孔融我屌你
我想問係咪同領袖結過婚賣妻返黎都可以做繼續人
用馬藤賣老婆換左呂布
但離左婚點解嫁呂布過黎可以做繼承人
唔係幾合理
去到東漢,邊將自帶部曲,中央軍權削弱左,而東漢中後期後最大既邊患就係西北,所以西涼邊將既實力比中央強好多。直至黃巾之亂,東漢中央先重整軍力
無知真係最撚恐怖

唔識又要扮識, 人地講中國同西方既軍事比較又拉埋蒙古落水
最好笑係, 可以時間都未識分就話人唔識中史

秦朝221 BC開始當佢係一個朝代, 仲用撚緊馬車, 叫我去望乜撚野兵馬俑姐? 傻撚左咩你? 重騎同精騎都未有呀, 講經咩?

我講人地全軍混合兵種既戰略係亞歷山大時代, 人地就336–323 BC 早你個乜撚野秦朝百幾年已經有騎射輕騎同重騎既分別. 仲馬車? 笑撚死人咩?
中國當時比較好既技術係弩呀哥哥, 騎兵都要去到武帝引入外國馬先開始正式去騎兵作為主力之一.

兵馬俑? 你返去讀左幾年歷史先再講野啦撚樣, 愛國愛上腦呀你.

蒙古鐵騎係中國既咩? 蒙古鐵騎乜撚野? 就算係蒙古鐵騎幾勁, 其實西方重騎係有足夠能力同佢地打. 問題係佢地既輕騎同步兵完全冇作用, 所以點解蒙古佬入侵完歐洲之後人地就快快發展重騎兵防止呢單野可以再發生.

再講, 佢地只係打到東歐, 西歐既發展比東歐好, 所以佢攻唔攻到入去根本冇人知. 當然蒙古佬戰略當時一定係手屈一指, 強大既中國咪一樣比人打撚到狗咁 單單呢一點都証明到根本就係中國戰略差. 有咩兵法都冇撚用 仲要冇乜騎兵. 武帝到唐太宗時期一路都有騎兵, 唐代直頭有重甲鐵騎. 但安史之亂之後騎兵基本上係叫消失左. 混條撚咩?

上面令一位又好利害, 講到我故意搵中國小兵既時代同人比咁, 明明漢代時期就正正係羅馬帝國時期, 我唔知搵佢地比有乜問題呢? 就算你搵西漢, professional army 既兵力都唔會多好多.

之後講attila, 我幾時有講過非戰之罪呢? 咁你又知唔知點解Attila 可以打柒羅馬呀?

當年係羅馬佬故意唔殺佢放佢走, 之後佢先成為一個更大既問題. 咁點解放佢走呢? 當時已經打到佢既本陣, 只要一個命令就可以殺光光

[url]https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_the_Catalaunian_Plains#As_a_Roman_victory
[/url]

再講, 都係果句, Attila 既時代人地根本就唔太想打仗. 基督教既發展令到好多西方既人都變得"溫順". 所以就算係Attila 之前都好多時係唔打交, 俾小小錢人就算.

再講當然既羅馬兵力已經趺得7788, 場場大戰都一樣要用好多外族既兵種先夠人打.

羅馬之後都成功擊退過Attila 幾次, 只係次次有人叻帶兵就好快會俾人殺.
搞到佢冇乜Capable 既General.

唔緊要啦, 上兒登勿認真, 你認為強國勁就勁啦.

只不過世界上強大既征服者. 冇一個係中國人

Alexander, Genghis Khan, Scipio, Caesar, British Empire.

中國呢? 係屋企睇兵法?
你講得冇錯. 呢樣野係唔合理.

其實可以結婚已經有問題. 好似你講既馬藤賣老婆, GAME 入面佢當左馬藤老婆係親人. 就算唔再係你老婆, 都一樣係親人

反而繼承人就冇話咩合唔合理, 始終都係大佬話事, 大佬想送俾外人都可以叫合理既, 但應該要有大小小既後果, 唔係好似依家咁, 話換就換
呢把係人地既3D MODEL

真實係呢個樣, 都有三分相似既, 到時會改改佢
咁你認為呢樣野應唔應該改
我會用個人物同劍騎去搶. 玩HISTORICAL就冇法一定要要用兵槍
可唔可以俾佢做皇帝
你係唔係未MOD 個箭塔FIX

佢依家1000 AP, 咩兵都射兩野死
好想MOD 左呢個問題, 但係唔知點落手好
之後會唔會mod啲武將樣

有啲真係柒到不忍直視
應該至少個聯姻武將係你打返佢本家嘅時候會走佬/自殺
同埋冇理由會送自己繼承人出去
送出去都有機會既, 係古代都有唔小呢種既事件, 會唔會搞到送人會貴D?

咁咪冇得輕易要人地去你到結婚
講返史實都唔比,都冇人挑戰你既講法
想問下點升武將士氣...
我張飛一直士氣得50左右 打仗成日做逃兵...
同埋武將一直結婚唔生仔點搞
之後會唔會mod啲武將樣

有啲真係柒到不忍直視

等緊 可唔可以key翻三國志/無雙啲樣上去
生仔呢樣野一係等一係換老婆
男既去到60歲都仲有得生
女人就唔知會唔會停經 但自己試過45都仲生到
想問下點升武將士氣...
我張飛一直士氣得50左右 打仗成日做逃兵...
同埋武將一直結婚唔生仔點搞
生仔呢樣野一係等一係換老婆
男既去到60歲都仲有得生
女人就唔知會唔會停經 但自己試過45都仲生到

咁真實架咩 咁試下幫佢換先 我張飛都50幾仲未有仔女 關羽先得一件 係咪要性格夾先多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞