[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
送糧比npc,佢糧多就唔會起綠色建築
你一唔送就負幾十
無升城d野?好似好窮咁
同埋你打到自己變左 四戰之地,應該收左劉備皮先,起碼打小一面
最多佢咪2-3隊,集火Ko佢先,劉備一開波殺到一定唔可以留,直頭一開波就要打柒佢佢太多人才 劉關張 之後 孫乾簡雍 徐庶 臥龍鳳雛 係會自動投效佢,仲有佢個專精爆100 一回合加20%收入
基本玩黃河以南勢力,全部都要打左山東先,起碼背隻無人
識玩 唔殺大耳真係會好煩, 玩史實還好, 玩ROMANCE 真係俾佢用人物屈撚死. 所以點解有時我打佢會AUTO RESOLVE, 因為三兄弟死一件就爆SEED, 痴撚線
你地多唔多起紅色嗰啲軍事設施?
我好少起但係都可以玩到中期拎左半個中國 搞到覺得紅色好似冇乜用 起唔起都得咁

另外劉備合併劉表係咪一定要用武力逐個城打? 定係可以唔知點樣觸發劇情 好似拎陶謙咁直接拎?
其實如果未有仗打,內政又只可以做一個
仲有咩可以搞,冇嘢搞又撳下一回合感覺好浪費
諗定下一個目標
跟據目標搞外交
順便睇下有無邊個粉皮無啦啦取消左你地d協議
(唔知幾時有更新會提比人撕左約......)

睇下有咩任務易做
睇下有無人材請
睇下d城要唔要重新規劃
好幾個曹操Save都係咁
稔住打入東海 一炮過清哂劉備 孔融 陶謙
次次都係打到一半 差幾塊地打完既時侯就果幾條友突然就做左袁紹契弟
搞到強制停戰
要開戰既話又要全面同佢班狗開戰
今集個臣服真係整得太麻煩 變到政治庇護咁款
有D勢力隔住袁紹十萬九千里都可以突然變做佢隻狗

比佢咁搞一搞真係玩到灰 連續幾次都係咁磨到冇哂心機
雖然格硬玩係可以玩落去但係一黎好哂時間
二黎放住幾條友唔殺遲下又可能比人宣戰偷襲
最大鑊週圍簽晒互不侵犯協議,得一個敵人可打
任務都係啲佔領任
人材又冇得招募,得啲垃圾,可以起嘅建築起晒,再起冇錢

點樣可以做多啲內政,點解得一個人可以做,小弟而家有兩個城
同埋點樣可以分隊?
我劉關張三隊兵想調關羽去另一城,但唔知撳邊個掣搞
兩個城就唔好咁多互不啦
基本上前期只係諗擴張
禁條友個頭像,有分兵
做劉備一開始就打大漢,孔融食左東面佢
孔融賤種黎
孔融好朋友黎嫁喎
幫手擋袁紹公孫瓚
做25就有佢份
劉備一開始收左佢比較實際
袁紹個四世三公buff好撚勁

你應該一開波送錢送糧送仔送女咁做個聯盟先,之後叫佢幫拖打你想嗰個勢力

袁紹仆街死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞