[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Total War: 三國 各勢力初始情報官方介紹
https://lih.kg/884821

歡迎來到全面戰爭:三國集中討論區
大家有問題之前可以先睇一睇下面既FAQ

隻GAME好難玩點算?
TW 系統一向都係要求玩家用腦, 如果自問唔太鐘意用腦既可以回到上一頁
有心想玩TOTAL WAR既朋友可以先學下睇完資訊先再問人

點解人地既圖多兵過我既?
去GAME 既GRAPHIC SETTINGS=>ADVANCED=>Unit Size
(慢機既有可能會拖慢部機)

彈GAME/開唔到GAME點算?
去STEAM VERIFY GAME FILE 就搞掂

點樣轉中文?
去STEAM 到右click三國=>去PROPERTIES=>入面會有個TAB 叫LANGUAGE既.

出去進攻敵人地方時比人偷打既?
新手記得搞好外交先好出兵, 最好唔好同時多條戰線

點解成日唔夠錢既?
一開始就要搵人同你訂下貿易約. 再點哂早期改革入面既貿易線.
如果突然好等錢洗可以用外交去同人做交易買賣裝備/.

打到自己既人都老死哂[/red[
如果你識快攻同埋搞外交, 主公老死岩岩好應該差唔多統一天下, 再講三國時間完果陣, 大把三國人物老死左, 所以好正常既
再唔係可以用我做好左既MOD 改時間為十回合一年

[red]唔知要起咩好點算? 望下你地方係有咩好先 如果係種田好就搞田, 如果本身係做工業既, 你就起D 野去BUFF 工業收入. 要記住個個地方唔同, 唔可以一個方式起哂全世界

Discord:https://discord.gg/hYxa7z2 (現在人數差不多200人)

STEAM 上最多人玩既戰略GAME!
我想問有冇片睇騎兵教學?想學野
你開GAME 同我MP 打AI 一場, 我可以即場教你控
入左你discord先
小弟已經計劃緊下一次既MOD

呢次會有種新既兵種, 用斬馬劍既重步兵, 呢種步兵高甲高攻但怕箭

同時會加唔同步兵, 劍兵價錢同性能會下修, 同時會加入新既兵種, 刀兵

因為中國三國時代已經唔點用劍去打仗. 而刀既用途同殺傷力比劍高, 所以高級小小既兵都應該用刀既

如果有時間既話會MOD 埋一種突擊騎兵, 用途係沖去人地後面再落馬斬人

說話早期既中國騎兵都係用呢招

有update 會再通知大家
OK
其實我第一次玩呢種game

mod係可以改兵種能力加埋兵種都得?
冇錯
咁得意 平衡性要自己較?

第時官方會唔會都出mod
想要陷陣營
最後個騎兵種咪係陷陣營
佢地會出MOD KIT 比大家MOD

MOD 其實係modification 既意思

CA 自己出既, 應該叫PATCH/DLC 吧
留名學野

點解呢種騎兵要落馬打人唔直接撞?
因為中國古時有種騎兵係咁樣做, 先用馬埋身再落馬斬
袁紹喪屍團真係好嘔心
完全無左果種戰國味 打都未打臣服哂 假到仆街
除咗地形問題唔用得馬撞真係諗唔明點解
靈活性?
應該當做微型dlc

聽講ca整緊之後嘅新內容 係咪真架?
其實騎兵不嬲都唔係撞人...

就算係ALEXANDER THE GREAT 既重騎兵, 都唔係撞人既..

騎兵係埋人身斬人後面同埋有SHOCK VALUE, 令到人地士氣變低.

當年中國既騎兵一樣係唔會撞人, 要到後期小小先叫撞到下

呢一點係好多玩GAME 既人唔知既野, 因為TW 唔準確
好簡單, 唔識係馬上打交已經係其中一點

同埋早期既騎兵用途真係冇人知點用

西方都要去到Alexander 時代先知騎兵有幾重要, 而中國就再後D 係漢武帝時代先有

而馬其頓既人係本身就騎馬勁既, 反而步兵唔得, 所以一有步兵就打左半個世界

而中國係相反, 一向都唔知點用騎兵, 係去到武帝時代先開始真正用

仲要唔夠equipment, 所以你可以話中國既騎兵好撚落後
好似有個有D 似無雙既MODE
子龍兄已查到資料陷陣營係落馬打?
跪求整個黃巾/大漢武將通用mod
兩邊都可以招降 唔好淨得斬同放咁悶
再講多小小, 撞人既騎兵去到有重甲騎兵先出現, 好似europe 既重騎拎住支LANCE, 佢地就真係撞人勁啦

但係支LANCE 撞完一次就冇用, 會立即斷開, 之後就要拎把劍慢慢斬
未, 只係有見過有人咁樣講, 真正用途真係冇乜人知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞