[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
皇叔要小心, 早期痴撚線
有冇人彈game問題解決唔到
試下較低哂配置做中等
Verify Game file
都係玩一陣就彈Game
我教你

去steam tw:3K=>properties=>beta=>beta update

之後會更新, 更新完我冇彈過
AI 係有BUFF的, 所以如果有幾隻AI特別強, 通常都係故意寫到咁
都試埋了
都係彈到我傻仔咁
車懸出至春秋戰國架
何況上杉係咪用到車懸都係一個謎
你比電競選手打機控兵都未必做到
唔係話撐中國戰法
不過冇記錯朝鮮好似都係屈地利
多左座山係到先搞到大唐傻仔咁
戈同㦸其實就係因為冇用先換長槍...

"戟在漢朝仍作為重要的武器,魏晉南北朝以後漸被長槍取代,較少使用於戰場上,轉而為儀仗、衛門的器物。"

人地早中國幾百年已經有呢D 兵種啦

[/img]

戈係三樣入面最唔掂既, 所以好早就冇人用

如果你有武過一把真正既戈你會明白到呢把野係幾唔方便係formation 內用.

中國早期既戟都一樣, 其實係好唔好用先會轉長槍
係呀, 你冇錯, 所以我咪話中國古代軍事都是吹出來的.

人屈佢機就緊啦, 但係以國力講, 中國當時冇可能輸.
方陣其實先應該係落後既玩法
方陣落後?

世界最出名既swiss pikeman 都係抄方陣

rome 最怕打既都係方陣

macedonian war 會輸唔係方陣落後, 而係騎兵冇打到,由得步兵死

pike 到左火槍年代一樣重用

再望下中國
孫臏兵法已經教緊人玩陣型啦
係呀, 所以咪話理論勁, 實戰就
根本東西方既戰爭面貌完全唔同
方陣既機動力問題響中國根本行唔通
西方既好多戰爭真係單純到剩係響戰場既層面上
火槍既出現先令西方逐步放低舊有既機爭面貌 然後跑贏中國
黃忠用得幾多年
捉隻徐晃好過啦
戈同㦸其實就係因為冇用先換長槍...

"戟在漢朝仍作為重要的武器,魏晉南北朝以後漸被長槍取代,較少使用於戰場上,轉而為儀仗、衛門的器物。"

人地早中國幾百年已經有呢D 兵種啦

戈係三樣入面最唔掂既, 所以好早就冇人用

如果你有武過一把真正既戈你會明白到呢把野係幾唔方便係formation 內用.

中國早期既戟都一樣, 其實係好唔好用先會轉長槍
方陣其實先應該係落後既玩法
方陣落後?

世界最出名既swiss pikeman 都係抄方陣

rome 最怕打既都係方陣

macedonian war 會輸唔係方陣落後, 而係騎兵冇打到,由得步兵死

pike 到左火槍年代一樣重用

再望下中國
根本東西方既戰爭面貌完全唔同
方陣既機動力問題響中國根本行唔通
西方既好多戰爭真係單純到剩係響戰場既層面上
火槍既出現先令西方逐步放低舊有既機爭面貌 然後跑贏中國

馬其頓方陣既出現係因為佢地明白混合軍隊有幾強

你話唔WORK, 其實方陣一向自己就唔WORK 既, 一定要有返咁上下既騎兵, 弓兵, 輕步兵, 用正常長度槍既精兵去保護左右.

你換來既係前方無敵. 騎兵同其他比較高機動既兵動去解決機動性問題.

呢一個玩法係世界上最早出現既混合兵種軍隊. 基本上當時係無敵既.

就算去到1000年後, 一樣有後人用返都係因為咁解.

就算冇火槍, 中國既兵始終低人一低, 冇乜professional army. 相反, 羅馬最強既時候, 大部份都係professional soldier.

佢地唔止好打, 仲要可以一路行軍一路起野, 呢一樣已經夠屈.

而講戰績, 人地既track record 其實真係好D

其實我見人就斬
佢正隊放劉關張一齊
根本無呂布唔洗打
你入主長安 收咗獻帝 自然俾人圍屌
咁你如果玩LOW 會唔會彈?
收左一班o靚, 但佢地各派一隊兵黎我皇城做乜9

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞