[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
冇馬蹬
同埋陣營入面多數太多雜物,騎馬反而唔好
多數長途突襲後備營、補給營
佢地落馬突襲完再上馬走人
試幻想類似打巷戰
果個咪我囉相認返先
其實我咁諗 希望有專家解答到

你講呢種衝入去敵陣之後就落馬斬人嘅騎兵
我覺得佢做到晒 破陣 亂軍心 靈活性同前後夾擊嘅效果

正常騎兵快係快穿梭敵陣
但唔落馬繼續斬嘅話唔會有呢種靈活性
Yes
衝完可能要調轉頭騎返去追敵人
不如直接落馬
同埋夜襲多,敵人訓緊,就要落馬入營
如果唔換靈活啲嘅武器根本冇得打
但係衝鋒威力真係好癲
就好似game入面嘅騎兵咁

衝完一次轉彎轉成世 但係馬上打嘅效果又差
唔係, 而係佢地本身冇呢種技術同科技可以係馬上面撞人

好似馬其頓重騎兵咁, 佢地都只係沖埋去用好長既槍一直係後面殺, 而唔係沖死哂D人.

馬上唔係打唔到交, 而係好高度既訓練先可以做到, 所以騎兵點解一向都好貴同埋好小就係咁. 通常做得騎兵既都係貴族, 有錢, 自細學騎馬, 馬術.

古時既WAR 好多時都係士兵自己買甲買馬上陣, 所以冇乜錢既人通常都只係做步兵.
其實朝廷係會配給戰馬同武器裝甲
不過個個朝代唔同
亦唔排除配給到嘅都係次貨,有錢自己準備好裝備好過
一般打頭陣都係死先+搶軍功嘅人
That’s why 去到南方都招到西涼騎兵就唔合理了
一出就買左,尋晚起開始玩,但發現左個問題就係我每玩幾個回合,一入戰鬥loading畫面就黎load完果下就會黑一下畫面,跟住就全白畫面,滑鼠仲用到,但就禁咩都無反應。
請問有冇人有同樣問題?或者有解決辦法?

cpu:i7-7700hd
display:1050ti
windows 10
似gpu過熱或者你開效能太高跟唔上
張卡唔夠力load大地圖+大量士兵模組
就算有好馬好武器都冇用, 因為班人本身就唔識騎馬, 搞到永遠要搵外面既騎兵

第二個問題係, 中國古時既冷武器其實比西方既設計差小小

好似講長槍咁, 當中國換長槍時, 西方已經用緊方陣.

當然中國人始終發明比較強, 弩同連弩加毒真係好勁既, 加上有兵法, 用兵理論係比一般外國人強大, 但係戰果永遠相反

始終中國古時大多只發明不進步, 好多野都停留左係發明既地步就算.

呢一點都係點解中國可以由一個強國變成今時今日既樣
通常都係OVERHEAT 問題

同埋1050TI 推唔到太勁, 你用其他SETTING 玩下睇下點先
講開騎兵,春秋戰國時代反而戰車先發展過騎兵係未同大家所講中國未係好識用騎兵有關?
你可以咁講, 因為好多國家都係用戰車先用騎兵

仲有因為中國人係之前先有長槍, 有槍同弩之後, 戰車既用途就細左好多

始終太易COUNTER
唔知
易counter係未因為體積同表面面積太大?
唔想追人追到隻狗咁? 冇問題, 呢個MOD 令到大家係自己地方行快左20%, 我係由REDDIT 既MOD 到再改既(本來25%太快), 唔想再追到隻狗既朋友可以用呢個MOD.
DL Link https://cdn.discordapp.com/attachments/584212524480856105/584778265449726027/3K_army_ms.7z

依個MOD係大地圖追NPC用?
有存檔依家用得唔得,定係一定要開新檔先用到?
曹操d軍隊係咪廢d 成日都唔夠人打
好難打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞