[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
幫你守城
好似以前周朝咁
其實你係唔係唔識? 唔識你講呀大佬!

成個國家乜野戰局? 人地一個小國可以統一半個世界, 中國一個大國, 打唔到一個小小既朝鮮.

下下等你排好晒陣鬥過既戰爭中國已經唔常打 => 唔排陣你打俾我睇啦
而且中國好多時係攻守城緊要過野戰 所以你講就算羅緊堆兵識起野 都係冇效率 => 你講乜, 你估下下防好好玩咩, 中國大把野戰啦, 大唐打中東佬都唔夠打. 你野戰唔掂, 只玩防, 冇野食咪含撚. 再講, 你估西方冇城既咩? 中國既城仔連個SIZE 都唔夠人打, 點解你會認為人地唔攻城? 難度你認為亞歷山大打既人都係落後冇城既?
自膠, 未打完字SEND 左

再講你講專唔專業化 根本好多個朝代都係國家供養去練兵 點會唔專業化呢=> 有冇GOOGLE 過? "According to Rafe de Crespigny, the total number of professional soldiers in the Eastern Han, including all the smaller groups, amounted to some 20,000 soldiers."

再望望rome : By the end of Augustus' reign, the imperial army numbered some 250,000 men, equally split between 25 legions and 250 units of auxiliaries. The numbers grew to a peak of about 450,000 by 211, in 33 legions and about 400 auxiliary units. By then, auxiliaries outnumbered legionaries substantially.
差十倍以上呀大佬. 果小小"精兵" 其實其他都係民兵.

同埋你知唔知羅馬軍隊既武裝係點黎=>講起武器我就嬲啦, 大家都用IRON, 但係中國既因為永遠都判俾同一班人做, 搞到品質好差.
分分鐘有錢仔自己買既仲信得過

最後attila 唔係因為佢係東唔東方人, 一向都有主力騎馬既人同佢地打, 只係去到果陣, 成個國家已經好唔掂, 成日殺左有用既將軍, 又成日俾人玩kingmaker 先搞到咁差. 相反, 東ROME 其實仲好好打, 都打左唔小勝仗/
防止你毀約
用黃巾何儀爆左一次機,DLC就好似EASY MODE
何儀嘅特性又加人口又加治安,只要KEEP到有糧完全唔擔心叛變
唔駛玩臥底同外交,屈人海就OK
一開始最難捱,肥左之後就屈特殊兵種
我斬左黃忠,抓到又唔降,放佢返去即係放虎歸山。
返而啲路人我會放左佢換錢。
試下遷都 佢地會成堆一齊行
好鬼得意
唔知大家有冇試下係咁幫d下屬結婚
話說我會專收d女將然後過繼再同 d武將結婚
點知其中有個女人係過繼完有2個仔
但明明冇結婚 咁我為左招馬超 就送左2件遊艇仔俾佢
玩左陣黃巾頂唔順
D兵種太廢同埋又冇好多外交野玩
Very hard 孫堅終於爆機

痴撚線
兩袁竟然會合力
蜀漢同袁術稱咗帝竟然簽和約 完全犯規
總之就靠埋伏屈人機
推爆稅收 然後不停屠城
否則無可能同時打贏兩個國
咁唐朝最後都有打贏東西突厥同高句麗既
我啱啱用何儀打爆機,不過似乎佢容易過龔都同黃邵好多。佔領城池可以醫病,特殊建築同時加人口同治安,喺南方冇咁多對手,可以偏安

一開頭最難捱,不過農民兵勝在夠平同補給快,可以屈人海,肥左之後就有大把特殊兵種玩

但其他兩條友真慘過食屎,龔都一開波對住馬騰董卓呂布,黃邵直頭喺袁劉孔曹中間
比匈奴一野ko
大佬呀你搵D數據駛唔駛咁偏頗呀
仲要你比較時 就拎中國打唔贏朝鮮去比較你羅馬打個大地圖
輸果D你就話係自己內部問題所以輸
咁所以我咪同你講用國家層面去睇唔係剩係睇你D 軍備陣法囉
如果以你D數據 你嬴都係嬴人數者 根本冇實際去講勁響邊
唔好成日用A既弱項去比B既強項啦 大佬咩年代呀
中國城仔你都講得出仲點同你傾呀 你有冇去睇過西方D 城堡係點玩
你話大唐唔夠中東打
咁我問你呀 羅馬又輸過比邊個呀?
仲有你知唔知中東其實都好多勁野

武器果度真係唔知點同你傾 你話品質差就差啦 反正一對砍可能東方果D即刻爛晒呢 咁就岩晒你FEEL

再講 你拎晒成個歐洲唔同國家同成個中國比
我講下阿提拉成吉思汗你又話係非戰之罪
仲有 中國好多時打仗跟孫子兵法 去到要兩隊大軍整整齊齊排陣出黎打果時已經唔算係好既軍事行動 唔係點會咁多出名既戰役奇計
反而西方古時著重既仲係對決時既戰術 呢樣野春秋戰國到三國時期已經玩到厭晒
你唔好咁直接啦
黃邵打柒梨王就得啦
我打果時已經81歲 仲未死
點解玩聯機戰役成日話我地遊戲不同步
有人有用MOD / 有人有用BETA
兩個都用同一個mod得唔得
要大家用既MOD 都一樣, 連FILENAME 都唔可以錯, 如果唔係都會有機會同步唔到
痴線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞