[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Sl即刻吞併佢
Combined arms hits the enemy with two or more arms simultaneously in such a manner that the actions he must take to defend himself from one make him more vulnerable to another. In contrast, supporting arms is hitting the enemy with two or more arms in sequence, or if simultaneously, then in such combination that the actions the enemy must take to defend himself from one also defends himself from the other(s).[2]

你講既野只係垃圾supporting arms 當撚左combined arms 渣撚樣.
LOLLLLLL.... the irony
maybe perhaps you should learn how to read the quotations you post yourself...
SUPPORTING ARM: is hitting the enemy with two or more arms in sequence
if the archers and infantry attack the enemy at the same time, is it simultaneously or in sequence?
Perhaps you should go check dictionary.com and see what does simultaneously means.
FFS, you are contradicting yourself with your own quote.. can you not be so fucking stupid?
"Get the fuck out and kill yourself please, you are useless to this world. We do not need retards like you. You are the worse of the society. The kind who cannot fucking learn to accept facts because of your inferior ego. Go suck a black chode and kill yourself. Fucking useless pseudo intellectuals of the internet."

其實你呢句用嚟形容返你自己, 我覺得fits perfectly
其實弓兵係會同時攻擊 我唔知你個戰場情況係咪得單一突破點 最後碼都有左右翼 好多大國仲要好多預備兵 你最識既羅馬都三列啦
都唔講弓騎兵 你估d弓兵真係射到d步兵對戰就走人咩
咪同佢人生攻擊啦 好地地傾返軍事野仲好啦
真係好煩 仲以為係自己太廢
壓成長建築
其他勢力個 實力興威脅 都比你強咪會叫你降難度
仲諗住史實呂布都咁勁
其實中國又少同其他西方勁旅有正面決鬥
根本好難比較邊個勁邊個落後 同埋情況根本唔同

陣呢啲唔打過對決過好難分高下啫

正如鴛鴦陣你係南邊打就勁 因為多窄嘅戰場
但你係大面積平面戰場就難打好多

好難比
咁都得
發覺吞併人
好易會負錢
其實呢點如果客觀D 去睇係好易理解
即係你方陣幾勁 配合埋騎兵都好 都要有岩既戰場去打
亞歷山大打印軍 都要視地形 去選擇合用既戰略分兵渡河再打
唔係一黎就搵方陣沖

再講弩呢樣野響戰國秦朝已經好常用 對於西方既重裝兵步有幾大作用
又係冇直接對抗過 但如果單單以弩能夠射穿到西方既盾甲等
咁可能東方可以同西方一戰 但東方當時仍然比北方遊牧民族煩緊
所以根本好難去話邊個真係最勁

強如蒙古當年都唔係戰無不勝 攻宋時玩城戰都要改變佢地既打法
東征時 蒙古人攻唔入歐洲城堡 但歐洲人又唔夠同蒙古人平原大戰
變相蒙古人洗劫歐洲為主
所以真係好多野可以傾

呀趙子龍兄不斷強調combined arms 真係只係屬於好單方面既戰術層面
並唔係先進幾多
吞完都要調整返同好似要等唔知幾回合
始終電腦本身係有外掛附身
係 其實我都好想知道弩嘅真正威力係點
你講得冇錯的, 但都係用COMBINED ARMS 後先會, (ROME時代已經用左幾百年)

但頭先係講緊combined arms 同supporting arms 分別, 早期打仗skirmishing 只係未埋身時做, 埋到身好多skirmisher 其實變左輕步兵咁埋身打人.

其實個article係講緊, 未到亞歷山大時代已經好多國家有多兵種. 但當時既多兵種因為唔係用全軍 synchronize 既tactic, 呢種其實只係supporting arms.

Supporting arms 係一波波發出去, Combined arms 係唔同既兵種同時作出攻擊.

Example, 波斯打Alexander. Battle of Gaugamela
當時波斯用既就係supporting arms. 先射, 再出戰車, 之後先出騎兵, 最後步兵埋身.

而Alexander 係combined arms. 騎兵有唔同種類, 有射有沖, 同時攻擊緊左右. 騎兵後面收埋左一班Slinger, 因為馬大, 敵人睇唔到. Slinger 同騎兵同時攻擊. 再Hammer and Anvil 夾攻中間既兵.

而步兵戰線都同時有多種步兵可同時進攻, 種種步兵用途唔同. 而文章都有講過, 係combine 左十種左右既arms 去打.

前無古人唔係吹水吹出來. 當然好多野都有人帶頭, 就好似冇馬其頓, 就唔會有之後既羅馬咁. 羅馬係好受佢地影響的.

引用WIKI 既COMBINED ARMS 文章會見到相同既理論
"Combined arms hits the enemy with two or more arms simultaneously in such a manner that the actions he must take to defend himself from one make him more vulnerable to another. In contrast, supporting arms is hitting the enemy with two or more arms in sequence, or if simultaneously, then in such combination that the actions the enemy must take to defend himself from one also defends himself from the other(s).[2]"
早期既弩出名低攻擊, 所以要好大把先有作用. 但中國大多既士兵都唔係著重甲既, 所以要殺佢地係好足夠. 當然去到連弩時代殺傷力大大下降. 就算你玩TW 都會見到連弩距離好細, 以前既連弩要用埋毒先有作用.

弩最強既地方係唔洗用長時間TRAIN 士兵用, 勁既弓手要訓練好耐先得. 相反弩兵可以唔洗太多訓練就用到.

當然弓手距離同傷害係比較大.
有好多國家都有大型弩去打重甲小小既兵. ROME 都有既.

而上面講既只係無限放大一個武器既功能. 弩兵係冇可能射得入重甲步兵的. 最大問題係人地個個都拎住個大大個盾.

而combined arms 點解要不斷強調係因為後世個個都玩呢樣野, 到今時今日都係用緊既, 咁你話一個已經有combined arms既國家同冇既打會差幾遠啦.

當然中國係武帝後已經有好強大既combined arms tactics 啦, 其實由頭到尾都講中國慢過人adapt 渣ma
即係減人口?
減人口成長
『而Alexander 係combined arms. 騎兵有唔同種類, 有射有沖, 同時攻擊緊左右. 騎兵後面收埋左一班Slinger, 因為馬大, 敵人睇唔到. Slinger 同騎兵同時攻擊. 再Hammer and Anvil 夾攻中間既兵. "

知唔知咩係friendly fire? slinger 同騎兵同時攻擊????
笑死我,你講其他人嘅時候就係到捉呢啲嘢,自己就.....
含撚啦撚樣
騎兵slinger會同時打人? 屌你老母你係唔撚係打機打上腦呀? 冇撚聽過FRIENDLY FIRE?
即係弩同連弩嘅效果用處係守城時先起到最大作用? 壓制力高?

同埋當時嘅弩太重太大舊靈活性差係野戰作用比弓差太多?
智力有問題既狗真係唔同小小, 屌你老母, 人地打緊唔同TARGET 點撚樣friendly fire 呀
咁又唔係, 如果面對騎兵, 連弩係唔錯既, 易射中佢地又十支箭. 佢地通常都係防人沖FLANK 既.

同埋巨型既弩可以野戰用, 一箭可以射死好多人.

而一般既弩面對住冇SHIELD 既步兵真係會射到佢地仆街.
喂 傻仔, 句嘢quote 你㗎喎。。。
我知你智力有問題,都唔使咁樣講自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞