[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
全軍破敵投石機
中國既陣大多都唔實用, 如果唔係就唔會三國打咁耐都打唔到

你望下西方既早期軍事, 人地係講緊20年攻半個地球. 中國80年都未統一三國.

諸葛八陣圖如果真係實用就一早打完, 根本個用途好偏門所以唔實用

相反, 人地西方已經有由步兵方陣改成馬其頓混合陣,
ALEXANDER 時代之後ROME 都一樣有各種好實用既戰略, 好似Triplex Acies加強機動性.

當然啦, 我唔係話佢完全冇用, 但係好passive. 八陣圖都要敵人走入去先有用.
唔清楚, 但通常都要開新SAVE
以前無馬鞍,騎兵係唔可以衝鋒,太快啲人會墜馬
所以就有戰車

但戰車其實唔可以埋身
因為弱點就係正面果啲馬仔
所以戰車通常唔係直衝, 通常兜黎兜去
靠攻擊手用戎黎攻擊,加上弓做遠程輸出

但係要一次過控4匹馬,通常係專職訓練
大佬負責控馬,佢一死啲攻擊手就要落車執生
戰車要轉向都好難, 唔夠快速,好易食箭
如果衝鋒戰車可以衝騎兵,弓兵單位,
但衝盾陣就唔多掂,可能會卡住架車
騎兵靈活好多成本又低咁多
一堆盾就就戰車嘅惡夢

會用呢把野改斬馬劍
戰車比較有用嘅反而
係俾主帥陣前指揮
可以移動,而且有比較高嘅視點,
兩軍搞埋一碟果陣睇得清楚啲

或者大國用黎威嚇敵軍用嘅
排晒啲戰車出黎
可以展視國力差距
移動帥台

戰車隨咗提升啲士氣之冇乜用
冇馬鞍馬鐙 係其中一個問題

第二個問題係之後既步兵都識KEEP FORMATION, 一直都進步緊唔係你話沖就沖散.

就算係三國既所謂騎兵, 都唔可以沖步兵前面.

而GAME 入面既騎兵就算了吧, 佢地呢種沖係MEDIEVAL 重甲騎既沖, 係工國時代係完全唔合理
https://www.youtube.com/watch?v=vY3z3yh7a24&t=148s

中國就因為直接用左騎兵而唔用戰車, 外國就因為呢一場戰役, 打完之後真係冇乜人再用戰車
有隱然馬甲咁樣
個劉備滅完大漢過左幾年 無啦啦野生出現返太史慈
即刻拎黎用
而家係蜀地守住上庸唔稱帝
係咁派兵行出襄陽打架快閃
試緊捉黃忠 好難下
玩家壓得住袁紹嘅話
曹老闆就好勁
曹軍係比較強, 騎兵好屈
真心唔洗理, 殺左咪殺左, TW 系列不嬲死人多
壓到袁紹不過就俾皇叔坐大
意思係狂起騎兵?
用武力或者外交手法有95個郡
同時好似要打到天下冇其他皇帝
你就真係得嗒笑

第一, 我講緊古代, 你講日本已經係Modern Era. 1500 打後既已經係咁叫.

第二, 就算以中世紀戰法, 日本中國有西方國家咁強大先好再講, 中國人口多到咁都冇做出過咩花樣, 頂頂大名既大唐打唔到一個小小既朝鮮

有乜撚野兵法都冇用啦

睇下人地外國, 咩兵法都冇, 咪有一個亞歷山大, 又有CAESAR, SCIPIO , HANNIBAL.

西方打仗最強既general/commander 就算係成吉思汗之後, 仍然係亞歷山大.

人地玩混合戰時, 中國日本做緊乜? 長槍都未有呀大佬
唔好講騎兵, 步兵仲用劍

早期個個用戈, 垃圾武器一把, 唔就手又唔好用.

唔係話咩中國陣唔好, 而係真實既戰績反映到中國古代既軍事真係人多而已.

仲要中後期又開始唔用騎兵, 又返去步兵打法, 咪比班蒙古佬同金人輪大米.

宋代仲用大刀斬馬腳

屌佢, 咁多人口既國家冇一個人諗到PIKE 陣, 最多得把長槍.

長槍打騎兵都還好, 屌佢老母用刀打, 真係不如返屋企打飛機好撚過
講留左攻城

咁其他既征服者咪係咁樣攻

所以我先用三國去做一個EXAMPLE, 成80年都未可以統一.
司馬唔太想出兵打人住, 吳國我當佢唔存在先

諸葛亮吹到上天, 最後成世人成也小心, 敗也小心.
永遠用正軍法打, 唔用奇招, 本身就証明左呢個人係用兵方面唔夠多變化

佢次次用既所謂奇招, 大多都係小說先有. 現實佢其實真係成世人太保守.

拿, 咁好多人會話: 喂, 你望下人口兵力先啦

都係果句, 人地打波斯王國咪一樣人口兵力都唔夠人多. 一樣成個王國打爆左.

講到尾, 人口兵力只係其中既要素, 最重要都係個general/commander 有冇能力以小勝多.

咩陣咩發明都係假, 輸左就係輸左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞