[現已發售]Total War: 三國集中討論(9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
『含撚啦撚樣
騎兵slinger會同時打人? 屌你老母你係唔撚係打機打上腦呀? 冇撚聽過FRIENDLY FIRE?』 - 霸氣趙子龍
『智力有問題既狗真係唔同小小, 屌你老母, 人地打緊唔同TARGET 點撚樣friendly fire 呀』- 霸氣趙子龍

問題1就要睇返設定key no
問題2應該都係alt / ctrl / shift + 滑鼠右
想問下你對弩既認知係響邊度睇返黎
搞下外交,
同時研究下內政最大化
咁先可以多軍隊
野戰就盡量手控 減少兵損
贏左記得搵騎兵同將領捉敗軍
唔好比機會對方復原
每次打贏一定再殺晒佢d將領先完場
其實你每次打人一座城
座城都有個勢力支持度由0%升上100%
0%個時, 個新城係近乎0收入
但支出仍然係100%

同樣情況下
吞併更加明顯
例如你10城吞併人3城
收入不變都係得10城
但支出就由10變13
人地將軍敗走
我會搵個藍軍師追殺佢
已經搞好糧食同收入 內政又升咗好多主力開兵開貿易 外交嗰邊面真係唔隨便同人開戰 同孫家就長期關係良好 由得佢喺南面發展
原本同曹操 袁紹同互不侵犯 孔融初初都有多事搞鳩我 結果打到佢臣服埋 咁先可以施施然入蜀打劉璋(西面嗰邊初初都有同馬家打 打打下俾佢打咗一座城後佢就主動簽和約 劉表就簽完和約過幾turn又打鳩我)
過左40round到 孔融壯到幾大仲打我 跟住袁紹 公孫又派兵落嚟 幾面唔係人 同袁紹 公孫簽左和約後 孔融已經大到收咗曹操做細
睇你個路線係由東打到去西既話
其實唔多建議咁做
好易變左成個國家都係開戰點 一開戰個時你好難守得晒咁多地方
要入蜀就專心直接入蜀 打得孔融就不如專心打晒成個河北好過
入蜀後下一個對方就係表哥或者馬家啦
做乜同佢地議和
咁就應該換地比人妻曹
等佢頂住孔袁

呢隻game人妻曹同大耳賊都係做fd子著數d
因為東面俾人打到仆街 嗰邊係財政收入來源 驚嗰邊俾人打爆 所以同佢同議和 早知自己冇咁高技術就唔開東西兩條線
曹操係小強黎 成日死唔斷氣又會座大返
我個劉備入蜀之後已經係到慢慢發展食花生
睇住曹操開頭俾袁紹打到要去江東做孫堅臣屬先生存到
到袁紹一死 佢即刻食中間一大忽地
而家仲反轉壓住孫堅黎屌
而家睇返真係覺得自己好on9 成個地圖得南面係冇敵人
諗住學巴打你教玩入蜀嗰條線但學唔得精又唔叻 眼高手低 唔肯放棄東線 結果東西線都俾敵人包圍而家等俾人滅國
入得蜀就一定要預左放棄晒成個東面
要留個東面咁不如直接打河北唔入蜀仲好
電腦有時係好奇怪 佢見你冇乜兵反而唔會打你
只要佢問你拎道具個時你照俾打好關係就得 最好就簽埋貿易
咁佢地冇咁易打你 就算要打你都會先撕左貿易約俾你有時間做準備
就算佢地一撕我都會即刻簽返 咁又可以繼續和平
而且我入蜀會留錢 即係東面一開始個堆地 我係完全唔會發展
有時會諗係咪d地太廢佢地打都費事打
感謝暢教 不過應該唔會再玩大耳 有啲心灰 應該會開孫家試下
呢個亂世
就係需要曹操、孫堅呢啲義士
簽左互不侵犯 曹操離開左袁紹臣屬 同袁紹開戰 之後後續開戰變我同袁紹開戰 無啦啦扣幾十信用度 因為我支持曹操獨立?點解無啦啦我都同袁紹開戰
治安成日會因為人口問題係咁跌
但又唔講明人口係咩問題
姐係人口太多?
要起軍事建築?
人口太多
個城太大 但人太少 降級城/起孔廟
人口成長都得
畫路線冇用既
畫D兵打背
D兵轉身仲慢過游輪
有無人可以教我點升將領士氣
想問下史實模式係咪起完腐敗建築都會照扣腐敗起哂-15%同埋委任行政官員都要-36%點搞

利申:更新左同埋down左子龍巴打mod
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞