殺神John Wick 3

1001 回覆
210 Like 9 Dislike
sick ball
柒頭判官去搵日本佬間野
我又唔覺得有苦戰過

上集打到經常殘血,今集冇一條友可以打到入肉
屌啦 我以為Winston拿槍係射鳩判官
點知射John Wick

明明沙漠長佬係要求殺Winston
長佬 大粒過High table
最後同High table玩和談

結果最後John Wick又要繼續比人追殺
我諗今集最爽係一開波就屠殺大陸狗
小李飛刀
飛斧頭

暗示Winston 玩殘佢都仲得 呢個只係頭啖湯
因為損失太大?
今集入馬廄打完再騎馬打電單車都好撚瀟
諗下勢力範圍

主角
John Wick 同丐幫
Harry berry(幫左John Wick多左仇家)

敵人
High table
沙漠長老 (佢拿左John隻結婚戒指)

中立
Winston
派最top嘅兵都攻唔陷酒店
就算損人一千自損都八百啦
唔知點解一打大陸狗就諗起dd
不過係睇得好撚爽
https://youtu.be/0HERWTzcaS8

John向長老解釋自己生存意義
真係咩
酒店staff好似死凈 黑人按線生
John Wick幫手搞掂唔少就係啦
今集唔知重計唔計到殺左幾多人幾多下headshot
如果判宮冇左幾隊人先收到佢三個屍
佢自己都會有手尾跟
唔係喎 判官係威係勢㗎喎
又俾人cut線又盛聽完we are ny就笠水?
扭2次橋,係戲院忍唔住爆咗句wtf
好想睇多次
判官可以有咩手尾跟
佢咪又係跟order做
所以最後佢開槍打落街我嬲咗
淨係沙漠雙打都計死人
今集真係好多深刻嘅特徵
一者今集可以話係用哂所有男人想用嘅技能同招式殺人用單動式左輪好似西部片咁轉身爆頭、飛刀飛斧頭、用馬後腳殺人、騎馬殺人、騎電單車殺人、用武士刀殺人,真係一應俱全更加莫講疼痛程度,用書殺人、撩陰腿極多,養狼狗咬春袋插眼
二係光影、分鏡同音樂嘅設計同鋪排,日本仔去白俄羅斯會登台、High Table裝甲兵攻打Continental (仲有一分三)、Morpheus一路喺天台等Judicator一路同佢班手下俾人屠殺嘅鏡頭切換 ;音樂就有John伏擊班裝甲兵,嗰段音樂嘅編排完全係同第一集一樣,Viggo派人去John Wick屋企嗰陣一樣
三係致敬位多,黑鬼前台介紹把TT1911畀John Wick,Continental入面有間水池房連燈光都同第一集Red Circle一樣仲有Judicator望住個火堆,個vibe又係好似第一集Viggo望住個火堆咁
四係好多好似Video games嘅鋪排同References,去莫洛哥個舊老細講刺客歷史,John去見長老斬無名指以示忠誠,係同Assassin's Creed嘅設定好雷同;最直接就當然係最尾玻璃長廊嗰啲,完全係過關斬將,打完一層再上一層,上到最高層打最終Boss
五係伏筆,Morpheus同Neo再次team up要殺清High table班契弟

Chapter 4不是夢
一定會睇多兩三次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞