點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
當一個人活係井下面,就以為世界得自己一個人。
on撚鳩
小眾例子
咁我講咩例子你一句你覺得係小眾例子就唔洗講啦
你覺得吖嘛
冇明顯趨勢,你聽唔撚到啲小學生中學生講蝗語?
你真係咁on9
你如果話小學生中學生講蝗語都係小眾例子

唔撚洗再覆你,
真係可以暖肚
你唔知依家有啲小學已經強制講蝗語
你知唔知啊
乜撚都唔知仲嘈乜撚
睇怕都唔係你
講廣東話既仲係比講普通話多好多,呢個係鐵一般既事實,所以講普通話既係小眾的確合理。再者,呢班講普通話既又有幾多個母語係廣東話。一係你提供數據,或者比例子例如邊間小學強制講普通話,唔係你個論點好弱。
絕對唔係你!睇怕都只係以為自己啱曬不斷重複自己既立場,立場當事實,跟住講到好似定律,講到自己冇錯。跟住仲要縮沙既人。
on9
以前有冇周街小學生講蝗語啊
屌你都費事
講廣東話嘅比講蝗語多就可以合理化蝗語入侵?
你老母啦,小眾,之後繼續潛移默化,一定唔會變大眾啦
同埋你唔撚識google?咁撚多例子都要我搵埋比你
洗唔洗煮埋比你食
呢個論點都弱,冇嘢講喇
你曲解事實話我先係錯
我縮沙?你掉撚轉左?
一睇就知撐殘體字條友己經俾中小學洗哂腦
講就講話咩說服唔到佢
實質根本冇由根本理解過
做中國人最啱佢架啦
ho boll
佢真係冇撚腦
袋錢落佢袋都冇用
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E4%BB%A5%E6%99%AE%E9%80%9A%E8%A9%B1%E6%95%99%E6%8E%88%E4%B8%AD%E6%96%87%E7%A7%91
唔好話冇source 俾你啦 自己睇完再講香港既來未來係咪仲係粵語主導
入侵,呢班小學生入讀香港既學校有改變到學校既主要教學語言?周圍都講普通話?數據?唔係我話周圍都係你啊媽都得啦。原來三四間學校叫多,學到野啦。點解小眾會變大,反而大眾會變小。
小學同中學得分別16%同2%全面推行普教中,而且都係教繁體字,個趨勢係?
LOL
你身邊嘅人講,你唔會比人影響?

講緊小學生喎

小學生根本冇自己嘅思想,特別容易受人影響,

就算佢地唔講蝗語,佢地嘅詞彙都受到蝗語影響啦,

遑論朋輩壓力呢啲因素影響

你叫我搵數據?你落街睇下聽下仲需要乜數據。

你根本冇心去接受人地嘅論點

三四間學校?三十四十下話。

你呢挺人完美演繹咩叫活在自己世界
政府帶頭唔認粵語係香港法定語言
企圖矮化粵語呢啲你又睇唔到?
當年遊行你一定係訓左好耐
16%普教中都唔叫問題
就算係教繁體,個餡就係蝗語。
而且每日150呢?
唔係淨係學校喎,大把大陸落嚟嘅小學雞中學雞堅持講蝗語,唔會影響本地香港人?
仲問個趨勢係咩
150呢個趨勢已經完全打殘你所有論點啦
你叫我Google搵 咁Google真係顯示得三四間學校。。。所以如果係三四十間,咁我咪歡迎你指出。我身邊既人講普通話,唔代表我要捨棄廣東話,或者變到唔識講廣東話嫁。咁如果我話我聽到既全部都係廣東話,你會點?數據係最客觀宏觀既野,你反而用自己雙眼而蔑視數據,咁仲唔係活係自己世界?
佢撚知我地講緊咩遊行咩
結果粵語都係法定語言
數據一定係真?眼見未必為實?
你行出街望下啦笨實
而且你身邊嘅人講蝗語,已經構成足夠理由去屌佢,
完全見唔到有咩需要要用蝗語
我活係自己世界?等到蝗語已經完全接管香港你就真係可以活喺自己世界喇,因為你一早蝗化
150個裡面全部都係學生?香港人唔識生?😮16%的確係小眾,同我講既野冇衝突。咁所以普教中完就會係日常生活中唔用廣東話?影響本地人?點影響法?人地有唔比你用廣東話傾計?
如果全香港都係啲你咁嘅人,蝗語一早變左法定語言好耐喇
所以我話數據係宏觀既,除非你特登行曬香港所有地方觀察。講普通話就要屌?唔怪得你咁躁同偏執啦,人地冇得罪你都要屌,根本就係第二個老毛。
事實上粵語係法定語言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞