點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
我訓先,最後都係個句:你唔好唸咁多野啦,其實我有好多野想講,當大家討論下,但唸唸下都係算,打一大篇野,覺得好煩,只因論點唔同,講講下硬係會好似罵戰,一唸到咁就算吧,早抖
我一路理性討論都未嫌你唔識字九唔搭八響到攞咩沙姐
求下你唔好覆添如果你都feel到你既煩既話
避免 分化都唔識
聽日唔扮傻轉 game 一定會出事
其實簡體字只係另外一種語言
鍾意用咩你理得人 又無迫你用
主要係帶出身為有影響力既人絕對有責任做一個好榜樣去灌輸正確既價值觀
無論有冇作用都好 至少於能力範圍內維護翻自己文化既價值 而唔係去貪圖一時之便/個人利益(樂趣)黎放低一路以黎堅守緊既野
因為底線一旦降低都相信幾難提升翻 變相只會一路縱容 最後玩埋大陸game都接受
咁多達哥 post 點追呀...
KOL 責任 輸出 價值觀 文化 維護

keyword都唔想list了 求下追完post先留言
我呢個冇人理
濃縮曬重點響到有人禁到入黎容易望曬囉短短地
今日中港問題已經好嚴重再加上一大堆大陸人番牆搞分化
其實最仆街係chatroom係咁打簡體嗰啲
果d假膠係煩同表達唔到任何野 但達哥容許自己接受殘體既話以後都可能會越玩越多殘體game吸引到殘體觀眾 個chatroom變成多殘體唔奇
佢地好大機會係五毛
1:想玩分化
2: 直接玩死達哥迫達哥歸邊
3: 可能係達哥間中國公司落order 要達哥做宣傳
不過佢 (送中,64,台灣)等問題完全唔提及真係好垃圾
又唔係話咩分唔分化
有清醒既意識知道單野唔正確既就唔會受chatroom影響
先打呢堆中二病既野黎提醒下班接受到呢單野既人
嘗試解釋翻其實個問題響邊
都想達哥realize翻自己影響力
而對於所謂敏感題目唔討論可以理解為飯碗
共唔共又好唔關呢單野事唔評論啦
小學生都訓曬了 有緣見字自己思考下啦
笑左 駁唔倒
唔係你自己同聲傳譯當然覺得冇問題啦,又要一邊打機又要一邊翻譯,你當佢係神啊?嚴於律己,寬以待人。呢八個字有冇聽過啊,連登仔?
你係咁撚重視繁體中文嘅你就自己出返個繁體漢化包,惠及所以香港人啦,而唔係上連登屌尻人地唔用英文字幕。
宣布合作嘅含家支那驚
晦氣說話同資格論又黎了 要出到繁化包先可以出聲 幫埋佢玩請埋翻譯好唔好?
以前冇中英文佢又點玩?
觀眾為娛樂相信唔會有人要求咁既情況下0 miss劇情
然後就其實都冇人迫佢玩呢隻game 佢大可以轉game或者唔開台自己開心玩
佢開得台 就要對住幾千觀眾負翻責任 唔再loop講過既野
跟住就唔知你韃8粒字出黎想表達d咩
但開得台
唔係你自己同聲傳譯當然覺得冇問題啦,又要一邊打機又要一邊翻譯,你當佢係神啊?嚴於律己,寬以待人。呢八個字有冇聽過啊,連登仔?
你係咁撚重視繁體中文嘅你就自己出返個繁體漢化包,惠及所以香港人啦,而唔係上連登屌尻人地唔用英文字幕。
晦氣說話同資格論又黎了 要出到繁化包先可以出聲 幫埋佢玩請埋翻譯好唔好?
以前冇中英文佢又點玩?
觀眾為娛樂相信唔會有人要求咁既情況下0 miss劇情
然後就其實都冇人迫佢玩呢隻game 佢大可以轉game或者唔開台自己開心玩
佢開得台 就要對住幾千觀眾負翻責任 唔再loop講過既野
跟住就唔知你韃8粒字出黎想表達d咩
但開得台
日撚日開po追支那劇走去屌人奶共?
都唔講backup佬條垃圾
你係咪唔知有起底功能?
唔洗理呢d bot洗走討論重點
其實就等於每日150個 你話打機大家開心睇簡體無問題 可能開始聽落無咩野 但好多問題就係慢慢積聚 他朝其他香港kol又播簡體字野 咁廣告都可以落簡體字 慢慢個文化就令人覺得其實香港人唔需要繁體 遲下書又簡體 戲又簡體 講普通話都得 可能我講得誇張左 但事實我地日常身邊已經出現緊 達哥作為香港YouTuber係咪有責任維護返香港文化 可能佢出發點都係大家開心無所謂
佢地好大機會係五毛
1:想玩分化
2: 直接玩死達哥迫達哥歸邊
3: 可能係達哥間中國公司落order 要達哥做宣傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞