點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
自己好多時冇繁體中文就會轉睇英文
有時真係會諗廠商認為係同一樣文字而唔譯
無論如何 我覺得好似達哥咁對00後有影響力嘅人
真係要做出維護繁體中文嘅榜樣
而唔係話方便而去用簡體中文
越嚟越多人咁諗而用簡體 咁繁體中文遊戲就越嚟越少
負皮上一頁果d係不願面對定點好想知
響到留親言想反駁既除左發晦氣 資格論 亂咁spin之外都冇咩point
我又唔係反達我係針對覺得件事冇問題甚至撐既人講
個個入黎西口西面當我係純hater為插而插唔講道理咁發晦氣
冷靜少少 用心比d分析先好唔好
因為至少我唔覺得我既言論有咩錯 頂多係誇張左 不過都係想人picture到possibilities姐
達哥絕對可以避免今次既事
至少冇正體用英文仲可以鼓勵下學英文
當睇英文習慣過睇殘體既時候呢個危機完全可以避免
有成3份1人負皮覺得單野冇問題其實情況幾堪憂
事實係 達哥揀簡體
增加左殘體係香港既流通性同普及程度

作為香港人,比啲骨氣
盡避啦
反而想知樓主平時睇動畫漫畫或者追外國劇
係上開咩網睇字幕 定係咩文都識聽識睇
我開po唔隔夜
理智既其實都唔需要我繼續講了
都冇責任說服其他人 係睇達哥造化啦
你都識講觀眾為娛樂,你係睇人打機定睇啲字幕?一邊打機一邊翻譯唔辛苦?以前繁體簡體都冇得佢去揀,佢先焗住翻譯。而家係冇繁體嘅情況之下揀簡體,有咩問題?佢揀簡體又咪想直播嘅時候冇咁辛苦,可以輕鬆啲,可以好好享受隻game姐,人地唔撚係讀英文翻譯架,咁樣就係染紅?咁樣就係變質?
上網啲漫畫99%都係大陸啲字幕組翻譯,連登仔一期都冇撚睇過?全部睇正版?睇日文?點解對自己咁撚寬容,對人地又咁嚴苛?
新加坡同馬拉啲人都係用簡體,你係咪全部都屌嗮?
搵繁中字幕
英文唔洗
外語跟英文字幕
其實台灣已經出產好多正體字幕
我覺得達哥本身係冇所謂,但有觀眾唔識英文想個個都明噏乜先揀中文,但啲人問殘體有咩問題就真係不能接受
講真,完全唔覺得達哥有咩問題
我自己繁簡英都得
我由細到大都係繁英環境下長大
但係殘體字唔知點解又識睇,但寫來唔識寫
我唔覺識睇簡體對於自身文化修養有咩問題
我唔知點解睇簡體就要上綱上綫到奶共染紅唔守護香港文化
同埋佢話晒都叫香港遊戲界一哥,佢用殘體既出發點係好,但其實我自己覺得呢啲野真係唔可以咁易妥協,畢竟有好多人睇緊佢,為左方便轉殘體真係會教壞人
你用全連登幾十萬user唔同既言論黎同我講我點答你姐
染紅又唔係我講 變質又唔係我講 我代表唔到連登仝人答
又要spin去新加坡同馬拉 人地用開殘體冇用過正體 都算 係關香港咩事?
點解當響香港地 一個用開正體同英文為主既地方 隻game次選有英文唔揀去揀殘體直播分享比一班香港觀眾會覺得冇問題
輕唔輕鬆玩得盡唔盡興係佢個人選擇
但觀眾接收咩係冇得選擇
而佢選擇開台時貪輕鬆用殘體>責任既會可能有咩問題你再追翻post
都話 唔開台理得人講普通話
你覺得影響唔到你自己is totally fine
但唔代表對其他人冇影響
奶共染紅你搵翻講出黎既人問 我都冇咁覺得
睇簡體唔係罪 但當客觀同綜合公眾利益有更好既選擇下都為方便而揀殘體於香港既文化而言就唔多正確
當然可以話除左方便自己都方便翻觀眾理解
但咁樣已經係鼓勵緊冇正體下可以用殘體代替 而唔係鼓勵翻用英文呢樣先係比較符合翻香港文化既option
點解揀咗簡體字就代表文代入侵?
講真,完全唔覺得達哥有咩問題
我自己繁簡英都得
我由細到大都係繁英環境下長大
但係殘體字唔知點解又識睇,但寫來唔識寫
我唔覺識睇簡體對於自身文化修養有咩問題
我唔知點解睇簡體就要上綱上綫到奶共染紅唔守護香港文化
你覺得影響唔到你自己is totally fine
但唔代表對其他人冇影響
奶共染紅你搵翻講出黎既人問 我都冇咁覺得
睇簡體唔係罪 但當客觀同綜合公眾利益有更好既選擇下都為方便而揀殘體於香港既文化而言就唔多正確
當然可以話除左方便自己都方便翻觀眾理解
但咁樣已經係鼓勵緊冇正體下可以用殘體代替 而唔係鼓勵翻用英文呢樣先係比較符合香港文化既option
口臭了
現行中國大陸的簡體字屬於毛澤東時代下,為響應蘇聯語言國際化而推動漢字拉丁化的過渡性政治產物。[
現行中國大陸的簡體字屬於毛澤東時代下,為響應蘇聯語言國際化而推動漢字拉丁化的過渡性政治產物。

簡化字是中國共產黨用來廢除漢字的一部分。批評者認為,正如《一九八四》小說中的新語一樣,只是一個政治的產物而不是一個文字的自然的進化過程
又唔係宣傳簡體,都係無得揀先揀簡體姐,你估真係有人睇咗簡體字幕就唔寫繁體咩,達哥又無講簡體有咩好處,可能有人睇到簡體字咁樣衰重更加反對簡體字呢
香港幾撚時有睇殘體字嘅習慣
真係希望d要反駁既消化曬我講過既野先好up 好多重複又資格論又晦氣又spin既 唔想再曬氣用十萬種方式表達幾樣相同既野 唔值得覆既當推post了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞