點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
你可以話入境處數據假嫁,咁我都可以話你假姐。所以我咪話你舉既例子都係潮語,數埋十個都冇。香港學生既句式結構都冇轉到。如果咁都叫侵略既話,咪姐係蝴蝶效應
咩叫大部分啊
咁小部分嘅唔係規矩呀?
小部分嘅就類似呢啲論壇規矩唔洗遵守?
你想拉用表情符號去違反道德倫理度?天真左小小
同埋你唔遵守規矩你都係等比人block 單機啦
所以我咪話係家庭同學校都係粵語主導既環境下,學生既粵語水平唔會下降,只係會平時同同輩交流用多左普通話。學普通話可以方便第時同中方有生意上交流,或者可以有更多機遇。
等陣先
10個都冇就係冇問題?
啫係小小就ok?
你乜撚嘢邏輯
冇轉到係因為粵語仲未完全比人入侵呀on9
依家就係要防止蝗語完全入侵而你條撚樣覺得少少就冇問題啊
因為你冇睇到更長遠嘅影響呀
😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮😮我等緊人block,我唔失敗,唔需要呢個帳黎圍爐。小部分既規矩我係想講要文字黎列明窩。宜家冇
你話一半就有問題姐,得10個,仲要係日常生活冇咩點用既字。咁好明顯粵語保留地位既可能性遠大於被入侵啦。
宜家既人中英夾雜左接近五十年,咁照你既邏輯,好多人應該會淨係講英文
你死返大灣區啦咁,咁多機遇仲留喺香港做乜
咩叫唔會下降啊,我咪講左佢地講廣東話入面個餡會變曬蝗語囉,你一口流利嘅廣東話但講嘅嘢全部係蝗語
你都覺得冇問題?咁咪一樣係咁衰

而且當你長期混搭使用蝗語粵語,粵語必然會被影響
好似講廣東話有時會夾雜一啲英文咁
但冇人想夾雜蝗語落廣東話呀on9
屌極都唔化
啱啱你都冇講過話小部分冇明文規定嘅規矩想要文字嚟說明
柒左先想補啊
遲左少少
下次戴頭盔快返少少喇
同埋你唔失敗關呢個討論咩事?
你失唔失敗對我有影響?
廣東話夾雜既英文係明顯遠超於普通話,你都認同唔超過10個既詞彙被影響,但係英文覆蓋既詞彙係超過幾百個,例如file,source等。咁照你既邏輯,香港人應該完全使用英文,而非廣東話。咁當香港人而家仲係比粵語主導既時候,證明你既設想係錯既。
你後補條冇列明既規則又得,我後補翻個主語又唔得,老毛6666666😮
中意就加我tg啦 @notokla 我做野先
得啦得啦
洗唔洗等到第二百二十個詞語比蝗語取代先開始後悔呀
btw你係咩on9?
日常生活冇咩點用?
睇怕你係冇用social media 連香港發生咩事都唔知
而且你條撚樣都承認左粵語係有比人入侵嘅可能性
姐係可能性唔大就唔洗預防?
哈哈哈幽默
我鍾意達哥都咁話 身為公眾人物 平時講新聞避敏感話題唔講都算 都叫唔想得失財主 可以接受 今次用殘體啲人都撐得落真係痴撚線 大把小學中學生睇達哥 平時讀書身邊已經多蝗狗 而加仲多個大眾人物用蝗字 唔怪得話香港冇撚得救
首先,我有撚認同唔超過10個詞彙

好明顯依家係增長緊

同埋我幾時有話蝗語完全取代之後

講嘅蝗語入面冇粵語嘅字?

佢地講嘅蝗版廣東話嘅中文有啲詞語同蝗語係一模一樣

好似 我 咁,蝗語嘅 我 同 廣東話嘅 我

係咪一模一樣呀,呢啲字根本係一樣所以唔會取代到

而且我係講緊會取代廣東話嘅詞語、句子結構呀

之前已經比左個廣東人例子你話我小眾例子

唔好諗住偷換概念啦on9

而且英文會完全取代廣東話每一個字咩,

依家係夾雜唔係取代啊,

而英文係唔會取代因為佢唔似蝗語咁 字態 都係中文 同 粵

語類近 喺同一個系統入面,

因此蝗語對粵語嘅影響更為嚴重同更大

而蝗語係取代因為呢種劣質文化係破壞緊廣東話文化啊

你到依家都唔願意承認蝗語殘體係劣質文化,

所以你咪同意蝗語夾雜冇問題囉

講廣東話嘅時候滿口蝗語唔代表入面講嘅每一個字都蝗化

左呀,理解能力低成咁
洗撚加你
我鍾意喺度講
唉巴打
我已經盡力抗蝗㗎啦
不過依家越嚟越多on9比人洗左腦
00後學蝗語大
同佢地講都晒撚氣
年過20果d仲睇支那達唔係弱智就一定係on9
咩叫後補?
我係指出咋on9
之前一早存在嘅規定叫後補?
你唔識規矩個規矩喺你未知之前就唔存在?
你啲邏輯簡直係0分
你打嗰句就真係後補喇
btw 666你老母咩
你自己條on9都講蝗語
唔怪得撐蝗語啦
真係好撚哂氣
奶共都可以撐唔知係咩心態
講backup佬嗰啲好明顯係波台假膠啦
佢地亂鳩咁開火
咁你可以舉例證明仲有咩詞彙被取代嫁!😉所以個可能性同蝴蝶效應根本一模一樣,根本係得唔夠0.01%既可能性。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞