點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
班「真達粉」影衰哂我呢d睇左咁多年既粉c
不嬲都撐達先屌鳩佢成日做d反智野
佢唔記得哂自己以前d立場
拎部PS4出黎
用英文玩下隻game
玩得流暢,理解順利,咁無問題
但係總有人係英文水平唔夠,或者遊戲英文內容真係太深
無理由叫人開住google+PS4咁樣玩遊戲

係無得揀正體既時候揀殘體,可以理解
有得用正體既時候揀殘體,有罪
覺得殘體好過正體,有罪
支持殘體取代正體,有罪
成班紅衛兵上身 無限放大件事上綱上線
唔講政治因素 簡體係易明過英文 因為就係我哋母語嘅簡化
啲人話屌你唔識英文咩乜乜乜 唔係識唔識 而係我相信大部份人嘅英文能力唔會用到好似中文咁熟悉 我相信達哥都係 可能係我地廢 或者啦 但係應唔應該因為咁就屌到達哥飛起 講一兩句都算 而家好似開批鬥大會咁 比哂高帽達哥戴 唔係下話

請珍惜達哥
即棄呢隻驚既直播問題唔係殘體
係達叔同以前前後不一 佢以前會屌普教中
宜家就兜用最簡單方便既語言去玩同理解呢隻驚
你地係咪癡撚咗線?講到直播打機用簡體字幕香港文化就會消失香港下一代就唔識繁體字一樣,如果香港文化,如果繁體字,係咁脆弱,咁容易消失或者沒落,咁唔要都罷。
陳奕迅出國語歌你唔撚屌?
金像獎最佳女主角頒畀個大陸人你唔撚屌?
Netflix買埋啲大陸劇大陸電影你唔撚屌?
tvb播倚天屠龍記啲大陸劇你唔撚屌?
淨係屌一個直播打機嘅時候因為冇繁體而用簡體嘅人?呢個時候就社會責任,公眾人物,影響力往人地頭上戴?

你唔屌埋佢用簡體字?佢都係公眾人物,仲有好大影響力啊
前咩後不一?
普教中係有得用繁體同粵語情況下,點解要選擇殘體同普通話
依家隻Game無得選繁體,chatroom成班人睇殘體快過聽英文
達哥本身都講佢睇簡體理解快過中文
咁選擇殘體有咩問題?
佢有無逼你一定要學寫殘體字,佢自己都用廣東話旁白出黎
完全睇唔出有咩前後不一

成班連登巴打咁有本事,咪出個繁體字幕比達哥囉
反正又唔駛因為呢件事嘈大家又睇得開心
冇話邊個道理大啲 個人亦冇叫佢轉game
個人意見係對中文字體尊重 殘體字冇左原有既意思
係我角度下 覺得呢種所謂風骨 重要過達叔今次prefer隻game 無論字幕係咩語言
所以個人選擇pass左佢姐 唔洗咁大反應
簡體好明顯地係破壞繁體文字結構而成既產物

的確佢有特殊用途係俾文盲學字用

咁你係文盲咪ok囉
唔講以為達哥開善堂
唔鐘意睇就轉台啦
香港又唔係得達哥一個做緊直播
勉強人地跟自己果套風格
同支那人有咩分別啊
而家係你睇達哥台
唔係達哥求你睇佢啊
分清楚主同閒先啦
糖有增肥作用,會抵消其他營養
的確唔小肥既人係因為攝取過多糖分

咁你一定係肥佬,因為你有攝取糖分!
打鋪機都可以上綱上到咁 痴撚線
達哥啲英文聽講麻麻 睇佢嘅人 包括連登仔啲英文都聽講麻麻 我Lum佢寧願睇得明好過下下Google
其實係你地班on9連登仔成日話文化會相衝,其實文化可以融合。如果你話因為呢件事而會引致繁體字被取代,根本就係蝴蝶效應,呢件事既唔係引入簡體字既來源,又只有唔夠1%既香港人睇緊,何來咁大影響。而且根本就冇人會因為學識簡體字而捨棄繁體字,繁體字又係主流文化。學多種字體根本冇壞。

自己比自己一個學殘體嘅理由
記得叫多啲人學,周圍宣傳
反正你覺得學埋殘體冇壞
樓主冇講錯都食咁多負皮
盲撐撚真係好多
咁可唔可以講下學殘體既壞處,可唔可以唔好用小學雞形式既嘲諷黎當論點
殘體係已經破壞左嘅文化,你仲問學一種已經比人破壞左

嘅文化有咩壞處

你自己都識講殘體啦殘呀,係殘缺不全嘅意思,咁你

都覺得冇壞處?

不過學完殘體返大陸飲喜茶食探魚都方便啲啦,啱曬你
粗口都係低俗既文化,你又識唔識?
你會係朋友面前講,但係唔會係父母面前講。同理,你識殘體,唔代表要用,或者可以睇場合用,況且你幾時見過只係識殘體既香港人
首先,你真係亂鳩咁駁

完全唔明低俗嘅文化同被破壞左嘅文化有咩相同之處

低俗文化=被破壞文化?

如果你覺得係嘅話你嘅理解能力都真係幾低下

低俗文化係由以前開始傳承演變出嚟

而殘體呢種被破壞文化根本上係唔應該存在,因為佢係扭

曲/破壞左一個字原有嘅意思同型態。

不過你竟然要睇場合用殘體,咁你都幾慘,需要用到殘體

我就完全冇呢個需要
我就係想強調兩者既存在必要性。兩者都係冇存在既意義,但係學完之後對個人黎講冇咩大影響。香港人唔會學識完簡體就唔會唔識繁體,點解你可以講到兩者唔可以並存。至於睇場合用殘體,識讀殘體都係用既一種。
達哥識英文就用返英文啦屌佢老味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞