點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
訓先,聽日再屌鳩你
有旁人睇到都叫證據嫁,知唔知咩叫人證?
大陸法反而要個犯黎搵證據證明自己冇罪
嘿嘿 其實睇完咩叫上綱上線 我都理解到你既思維啦。一個人去中國做野~做野會為公司帶來勞動力~幫公司賺錢~中國係共產黨既~控制企業~令公司更多利益輸送~共產黨有資源做壞事
其實你可以扯埋去共產黨危害地球 所以去中國打工就係危害地球
但係明明陳奕迅就係因為香港冇市場 達哥冇得用繁體字先用簡體字

你用iPhone都係因為好用姐 唔係你想幫共產黨做野

係啊 個邏輯鏈好似冇錯 但係其實邏輯鏈上,每個成因既影響力會大大減小,而且會越黎越偏離做個件事既原意。

無可否認,你比我更有邏輯,但係我做人冇你咁辛苦,因為其實一件事可以好簡單,可以冇你想像中咁既破壞力。

希望你對人,對自己都可以好少少,我唔覆啦,都玩夠,呢排考試,加油!😘
我唔用 其他人都唔准用
我唔鍾意 其他人都唔准鍾意

無人覺得咁係好ON9咩

BTW 英文short form 幾時有人出黎屌
反達哥都係5毛
點解你地覺得簡體字你地就屌,英文你地就唔屌?
(我唔係反英文,只係想想指出大家有雙重標準)
係咪只係因為英文係官方語言?
咁係咪如果簡體體變左官方文字都唔再屌
幾多香港人今日有得選擇寧願選擇英文都唔選擇繁體字,
其實呢班只係純粹想屌大陸野,有得揀你地咪又係揀英文
而呢班人今日人就站於道德高地屌人用簡體、屌達哥,
我見到D明明講廣東話長大既人係都要用英文溝通咪一樣咁噁心
我唔係想叫大家珍惜達哥,反正達哥已經紅左
但係繁體字唔同,我地呢代唔珍惜,下一代咪用簡體囉、英文囉
請珍惜繁體字
呢度香港呀on9
旁人睇到就一定入到?

收皮啦
所以你咪又係要承認自己嘅邏輯係錯囉

前言又不對後語

你覺得咩事都係咁簡單

你咪繼續囉

依家講緊共產黨會控制私營企業

比埋suorce你啦on9

呢個point已經係冇錯啦

幾時見到美國英國會控制私營企業啊

又係你自己提出,依家屌左你就話我無限延伸

可笑多麼可笑

你咪繼續覺得咩都冇破壞力囉on9

等到蝗語完全佔領香港嗰陣你就知咩叫破壞力喇

不過唔排除你唔會知

我屌你嗰point全部都係根據你提出嘅on9例子反駁

你咪繼續上網上線駁我囉

因為你駁唔到咋

對你要好少少?

你傻撚左個鼻?

你條on9解釋左點解標籤我做地盤文員未呀?

收皮啦ok?

考試就死返去溫多啲中文啦,字都打錯

駁唔到牙
依家大家好明顯係阻止緊殘體變官方語言啦

就算之後比共產黨強推做官方語言就唔屌得?

姐係逃犯條例如果過左就係合理啦嘅意思?

而且英文確實一直以嚟係官方語言,點解要屌?

咁就叫雙重標準?

你不如查下咩叫雙重標準先啦

依家屌達哥用殘體嘅我地係唔珍惜繁體字?

咩邏輯?

邊個唔珍惜呀?

你以為你講一句我地呢代唔珍惜繁體字所以請珍惜繁體字

就會影響到我地一開始就係想珍惜保護繁體字呢個立場?

而且我上面已經討論過解釋左點解英文唔會完全取代廣東話

但蝗語殘體會破壞廣東話嘅詞語同句子結構。

香港人講野完全用英文我都同意好嘔心呀

不過兩者都係法定語言,冇咩可屌嘅點

而且我幾肯定香港用蝗語交流嘅蝗蟲

一定多過用全英文交流嘅香港人

你就知蝗語嘅傳播速度同破壞力幾咁驚人

唔洗亂咁話人企喺道德高地㗎喎,

你依家屌我地雙重標準所以話我地企喺道德高地,

但係你證明唔到點解我地雙重標準喎

請珍惜繁體字,我都做緊
222525, 達哥政治比較中立
做乜突然咁多五毛入嚟
同埋依家用表情符號都冇人屌係咩玩法
兒燈係咪真係比5p五毛完全入侵
雙重標準係話既然咁唔鍾意簡體
點解係達哥用先瘋狂開post話佢
平時都唔見班波台假膠瘋狂開post鬧殘體
明顯重點係針對用簡體既人,唔係簡體本身囉
平時冇鬧你又知?

你唔比我現實屌鳩啲蝗蟲?

屌殘體就係波台假膠都幾好笑

我喺波台都冇留過言啦

咁都可以解作雙重標準

雙重標準係對一件事兩個態度啊

你覺得啲人淨係屌達哥?

對其他殘體問題視而不見?

有人屌達哥用殘體嘅同時

你唔比佢喺現實真係出心出力?

而且殘體都唔可以針對係咩邏輯

殘體你都識講啦 殘啊 殘缺不全嘅文化都唔屌得?
比文盲用㗎

用殘體嘅人同殘體都根本應該比人針對

我真係好懷疑自己係咪喺平行世界上緊連登
現實做啲咩我睇唔到,佢哋點吹都得架啦
冇證明既咪唔信有做囉,可睇到既事實就係喺連登佢哋只係針達哥而唔係針對簡體,我夠可以話平時達哥私底吓做好多支持繁體既野

如果要針對簡體就每日一視同仁咁鬧哂用簡體既人,而唔係達哥一個,咁就唔係雙重標準啦
要針對就要每日一post係咩邏輯啊

咁你話冇證據證明我地出面做咩

咁你有咩資格話我地雙重標準?

因為你都證明唔到,你自己都係咁片面

達哥私底下支持繁體同佢今次衰仔用左殘體嘅關係喺邊?

而且我地一直支持繁體連殘體都冇支持過,

同達哥都唔同啦
而且你又知我冇現實鬧講蝗語嘅人?

你證明唔到就話我雙重標準,都幾有趣
大哥,你話你有做係要你提出證明你有做
而唔係我提出證明你哋冇做所以你哋係有做
係因為你舉證唔到我先話你雙重標準
如果咁基本嘅辯論規矩都唔明白咁就冇嘢好講
你有做到係要你證明你有做
唔係我證明你冇做

搞清楚啲邏輯先
雙重標準是指針對某一種特定行為,因實施的人不同,而導致評價褒貶不一的現象。 也就是說,某一群體或個人被允許實施某一種行為,但另外一群體或個人卻被禁止實施該行為。

咁無理由只有達哥被三番四次被開post呀
咁無理由在無繁體選項之下開英文就得、開簡體就屌呀

既然你話一個語言(你既例子係英文)係法定語言就無野好屌其實就無咩好講。只係我想講我鍾意繁體並唔係因為佢係法定官方語言

今時今日英文咁高既地位唔係都係靠不停既入侵其他語言文化咩?
大家咪一樣覺得英文方便、繁體太煩所以唔願意用繁體...
(最差既係有好多香港人覺得用英文威過、勁過、優越過用中文)

點解大家話重視繁體字,但係我只係見到反殘體既post
見唔到推動、鼓勵使用繁體字既post
我再重申一次,我疑問既係到底大家係真係重視繁體字定係單純重視反大陸?如果你係重視繁體文化,請你同樣用番同一標準對待同樣衝擊緊繁體文化既其他語言,而唔係話咩用英文就OK,簡體就開POST屌
反共產黨+反殘體都要問有咩問題,咁你都講得出

壞事做盡都唔可以屌?

單純反大陸都唔係問題啦

咁依家英文係咪法定語言啊

殘體係咪呀

呢個point你駁撚到咩,因為根本呢個係事實

英文唔係法定語言我咪開post屌囉

但事實係咪呀

根本上嚟講已經有問題啦

而且我邊度有唔屌其他人用殘體?

你知咩?

咪又係片面之詞

繁體太煩所以唔用繁體?

咪又係你覺得

我幾時有話英文優越過中文?

你拎黎駁我係有咩用?

唔好亂扣帽子啦

冇繁體選項嘅時候揀返法定語言英文有咩問題

唔識咪唔好玩 , 要玩殘體都自己偷偷地玩啦

依家佢係公眾人物,一舉一動都影響緊大眾

你真係唔知幾多小學雞睇佢台

你地可能話個影響好細,

但你地知唔知咩叫慢性自殺啊

好明顯就係慢慢慢慢發生㗎啦

你講到我點解係雙重標準未呀

我有屌達哥用殘體之餘亦有屌其他人用殘體,

你睇上面我同條大陸仔互屌就知啦

雙重標準我依家就真係保護廣東話啦

咁我點雙重標準啊
如果佢一舉一動都係影響大眾
咁佢咁多條片都用正體廣東話其實對維護呢樣野作出咗好大貢獻
所以就代表今次冇錯?
姐係佢之前做得啱今次做錯就唔係錯?
依家有屌佢之前用廣東話咩,依家屌佢今次用殘體咋
係,人無完人
佢哋而家出咗咁大嘅貢獻咁今次權宜用一次都冇問題, 我哋唔能夠要求一個人係做到完全冇瑕疵,咁係不切實際
而指責佢嘅人都未必做到佢咁嘅貢獻
就更加突顯出指責既人本身更加其身不正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞