點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
你舉廣東既例子我話係政策唔同窩,香港仲係行緊粵語教學,尊重粵語地位。你講既野梗加突顯雙方既共融性。你講夾雜同取代,咁其實我都可以話普通話係夾雜廣東話,因為本身班人大多數都知粵語版本。咁既然你話廣東話同普通話某方面係一樣既,咁同普通話入侵係冇關係嫁。係香港,點解唔係大眾既廣東話取代普通話。
都好過某人既邏輯,指出字體優劣等於內容質素。係我既角度,就係唔存在。係你既角度,先存在。6666666666666666666666666966666666666666
你唔好抗自己啦 好慘嫁
個重點都係:係家庭同學校都以粵語為主流,法律堅守粵語地位,根本冇理由令下一代捨棄粵語,而只講普通話。你講既入侵只係影響學生對粵語既把握程度同埋純正度,並無實質意義上取締既趨勢。
達哥用簡體字之前已經講到明撐繁體,如果有繁體一定用繁體字。
你地夾硬解讀背後既政治意義,而忽略明白既說話,真係on99
一句講哂 父子騎驢
香港尊重粵語地位你都講得出?

你係咪on9唔撚知邊個推普教中呀

香港尊重粵語地位呢個point已經fail喇on9

尊重粵語地位就唔會keep住放每日150啦

凸顯雙方共融性?

邊撚度凸顯?解釋又唔撚解釋埋邊度

好明顯係凸顯雙方係冇可能共融喇

我每一個論點都有講係屌你邊一句啦on9

普通話夾雜廣東話?你傻撚左個鼻?

同埋你呢啲冇邏輯完全唔合理嘅 小眾例子 就唔好拎出嚟講啦 source 呢

某方面係一樣就想解釋蝗語唔係入侵緊?

有相似嘅地方就代表一方對另一方嘅入侵係唔成立?

姐係似就唔會入侵?反而係並存?

你講嘢可唔可以有返少少邏輯呀?

on9如你竟然講出點解唔係大眾嘅廣東話取代蝗語呢個為反而反嘅論點,

一個大國家比一個細過佢嘅敵國入侵,

點解唔一定係被入侵嘅國家打贏呀,

因為入侵人嘅敵國係有機會壯大

、使用策略、滲透、無所不用其極咁入侵,

你覺得大國家一定可以絕對防禦到?

唔係大就代表贏硬㗎細蚊仔。

我就係支持緊比人入侵嘅大國家-廣東話 ,

嘗試去保護防禦 敵國-蝗語 嘅入侵

而你條on9仔只喺一個大國家入面比人入侵緊嘅時候選擇

支持敵方入侵仲要覺得入侵左少少姐,

大家可以並存㗎嘛,我睇到共存性

而當呢個入侵人嘅敵國逐漸壯大嘅時候,

你後悔都太遲,
(唔排除你條on9唔撚會後悔因為你早已蝗化)

我自己則係想保護都無能為力啊,

而你一早已經比敵方洗撚曬腦。

怕你唔明,自己代返大國做廣東話 敵國做蝗語啦

你之前話覺得廣東話比人取代嘅可能性唔大咪正正係溫水煮蛙嘅最好例子囉,

青蛙一開始都唔覺得唔知道自己比人煮緊㗎啦
6666666你老母死蝗蟲

殘體就算真係有幾優越嘅內容會改變殘體係殘缺嘅文盲文化呢個事實?
可笑
同埋你唔知就代表唔存在?多麼可笑
唔知就唔係錯好邏輯
on9
我抗咩自己?我自己係蝗?
比你解釋
死on9
叫你解釋啊
達哥冇奶共呢句你講唔講得出呀
遑論你係一個明支持殘體 鍾意用666嘅死傻西
你就講得好明白啦 點解唔可以支持殘體
露曬底
咁你都冇得唔認你話字體決定內容質素呢個咁優秀既邏輯,就唔好五十步笑百步啦。
如果呢樣野係實質存在,姐係透過文字記錄,而我唔知既,就係我錯。
係我既角度,唔知的確唔係錯,正所謂不知者不罪。
文字既主要用途就係溝通既橋樑,殘體都係用黎溝通,而且當時都起到一定作用。
等你解釋?好撚想像到你比我撚到好嬲鳩但又要扮曬唔嬲嘅表情,可以近距離睇就真係好撚精彩
解釋啦我抗咩
6你老母
咁陳奕迅有冇奶共
駁唔到?淨係識666?
死傻西駁唔到好慘豬豬
有呀,咁點?
係你既幻想國度裡面真係幾美好
點解要駁?😮 蝗蟲,跟下你玩標籤姐😉
唔洗你回啦,知道你冇曬彈藥好慘
有奶共但係同時曾經有出一分力將廣東話歌送上神壇,都係廣東歌市場低迷既時候先奶共。奶共情有可原,而且可以將功補過。
達哥都比無數歡樂比觀眾,又係因為呢度本身市場太細,所以奶共。同理

我標籤你係死蝗蟲大把理由

666 呢啲蝗語係大陸人先用

點解唔可以支持殘體

大把理據

標籤你唔得?

你憑咩標籤我?
傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞