點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
好明顯每日150裏面嘅蝗小學生中學生增長速度快過香港人生啦
唔影響本地人?第日去7-11買嘢都唔撚洗識廣東話,
識蝗語就ok

當你小學中學嘅朋友都有用蝗語,
你仲覺得佢地唔會比人影響?
洗唔洗寫個list詳盡寫出嚟比你會影響到啲咩呀,畫公仔畫出腸
巴打,勸你慳返啖氣
根本有班人就有既定立場
呢啲討論唔會有輸羸只會係浪費時間
學達哥講明白佢就自然明白佢,唔鐘意睇佢咪唔好睇佢
佢地可以做最多咪只係話你盲撐、小學雞、話係你係中國人、上網屌下老母、上連登開下post圍爐取暖,覺得自己好高尚然後獲得優越感
FF下點建國,除此以外咩都做唔到
成日講潛移默化潛移默化
英文夠係香港法定語言咁多年,又唔見啲人英文好過人地新加坡
所以啲人真係多鳩餘得啖笑
講曾經講當年真係無咩意思...
曾經北京奧運夠大把高登仔對中國充滿自豪
中國太空人/世博等等夠威啦...
但過去十年的經歷令好多人對中國改觀
好多野隨時代唔同改變左啦...你要活係過去都無辦法

而家香港面對的問題係被強國文化入侵
包括最重要的語言同文字...
而更重要的係呢D入侵係劣幣驅逐良幣...
作為具代表性的KOL...選擇用簡體觀感上好差
事實上蝗語唔係法定語言,
地位好明顯低於粵語啦你咁講
你係咁重複呢句粵語係法定語言都唔會影響到廣東話比蝗語侵蝕呢個現象,而你選擇去掩飾、合理化呢種行為,
如果你真係香港人我真係為你而羞恥
個問題係點解你覺得學識普通話既香港人會唔識甚至唔會運用廣東話,個邏輯係邊?我當150個裡面有80至90個學生,乘以365都係三萬都冇。上年香港人生左五萬件。
你呢D人明顯係典型溫水蛙黎啦...
個數字咁低無事....
但當事情發展到非小眾我諗已經無法逆轉...
到時你先問發生咩事就太遲
講蝗語點解唔屌得?
以前香港一直都係講蝗語我就冇資格屌
但依家好明顯係比人入侵,dllm
講蝗語都唔屌得,咩邏輯
冇得罪我但佢影響到呢個社會,破壞粵語地位,想入侵我地嘅文化
我唔係呢個留言解釋唔代表我冇係其他留言解釋,同埋我只係回應你地話粵語作為法定語言既遊行。
係啊 其實你講曬嫁 不過就近十年普教中既趨勢反而下跌。
我依家屌緊啲蝗語大陸150小學中學生,關識蝗語嘅香港人唔用廣東話咩事
呢啲150就真係唔用廣東話啦,學都唔學。就算佢地識都唔會講,因為冇人同佢地講香港係要講廣東話
咁你應該屌曬所有遊客啦,既然人地講一講就等於破壞粵語地位。人地又冇強逼你轉語言。
學都唔學?source?
係呀 其實你講曬㗎
真係唔撚洗同你討論
係啊 其實你講曬㗎
乜撚都要source
你阿媽係女人都要source?
呢啲係已經發生左嘅事實而你視若無睹,因為
冇source
唔緊要啦 多謝巴打既支持 不過我都係因為太無聊先交流下姐 其實激下呢班人都幾好玩 冇計啦 失敗者係需要包容既 所以我都冇攻擊人地
你啊媽做雞 你啊爸做鴨 唔洗source嫁 因為已經係發生左既事實 😮
由你講得出 係啊 其實你講曬㗎
已經證明你冇曬貨啦
咁我句句都可以咁覆啦

係啊 其實你講曬㗎
不過我唔會視若無睹 我會盡量幫補你地家計
選擇性失明,冇睇到下一句?我想表達既係明明個趨勢係跌,你都可以講到將來會升,所以真係講曬。
失敗者係需要包容,下一句係我都冇攻擊人
你精神分裂?
唔好話我對號入座,你擺明含沙射影指桑罵槐
收皮啦,又要嬲又要扮唔撚嬲
下唔下跌都唔緊要啦
因為教普通話嘅唔再係老師
學生啊撚樣
同埋你呢句 係啊 其實你講曬㗎 根本冇撚意思
你自己打呢句衝出嚟7
如果我咁都係嬲既,咁句句都屌曬老母又人身攻擊既係咩?我真係好想知啊。失敗者需要包容係一種行為態度 個主旨唔係想攻擊人啊
咁之後呢?學生教同老師教個分別係邊?學生教完班香港人就唔會用廣東話?
都好過某個對號入座既人既 😉😉😉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞