點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
人身攻擊好型
糾正既意義在於維護 拗乜
唔係修正人地而係建立自己優勢
製造學廣東話比普通話更好既局勢
點呀 你講野講開殘體字咖又spin?
依家香港地
寫既唔係正體就英文
響有得選擇情況下 揀殘體
依家叫個kol轉翻英文
唔好將殘體帶到好似一路以黎既文化咁
維護翻要唔係正體就英文呢樣正確思緒
好難明?
名都認錯又瘋狂spin
點夠你西利姐讀書人
唔講香港島成堆英國名?
唔爭在打埋殘體啦
達狗不嬲成堆無腦盲撐fans
香港本土係中國既滿唔滿意
夠你作狀咩講到做左成百年人咁睇過三幾本書就做歷史代表
一早奶左共啦
唔支持一個動作就=反=hater
奶唔奶共冇討論意義只會比人話盲反
之但係身為kol係咪應該負下社會責任唔好貪一時方便黎滲透d唔係咁正既價值觀
為觀眾就更加應該唔好引導一d唔岩既野
為自己就唔洗講 係做為一個kol唔負責任
響香港 身為一個半公眾人物係絕對有責任去引導受眾正確既思想
當香港一路係用開正體同英文 冇正體下個priority係揀殘體既時候
已經暗示緊殘體>英文
為理解劇情又好 為方便又好 為節目效果又好
呢個舉動無疑係會滲透到香港用殘體>英文呢個觀感
有心人絕對可以慢慢減少正體既使用而用殘體取而代之
因為d人會話睇慣 成日見 冇正體咪殘體有乜所謂
有乜後果好易推算 依家已經有眼見
就忽視左正體既價值
班晦氣0.5一路唱淡起呢d地方執著冇用 有乜居心好易睇得出啦
當你講a既時候就話唔見你講b? 講b既時候又話唔關注a?
根本好多問題同時發生
所有大問題都係由各種"小"問題堆砌而成
明就明 唔明就問下常識老師
有良心既都會解釋到乜回事
我無謂對住d咁有墨水既0.5獻醜
我都會選擇繁體,如無就簡體,再無就英文,原因係我英文程度未去到精通,劇情等等無信心每隻字明晒,我無理由為左你以上打架原因而查字典簡體點都好一定會明過英文,打機睇劇求開心唸咁多野,師兄雖然呢度係連登,但都唔好盲反,你以上講架野你會唔會唸多左,入晒腦
想"保持中立"唔怪人
但呢件事絕對唔係值得支持既行為黎
以中立唔想理政治為名而去合理化 屈就呢單野係對於文化守護黎講既悲哀
唔出聲只會一路被蠶食
盲反達哥定盲反殘體? 我兩樣都唔係 我反撐殘
我重點係 你自己個人乜選擇 冇人會理冇人會介意
因為你自己私人活動影響唔到人
但達哥有6000人睇佢玩
一言一語一舉一動都可以影響到心智未成熟既人會滲透到思緒
就係因為好似好微不足道 但其實係你諗少左低估左呢d細位
而做得kol就係要負呢d責任
明有明玩 唔明有唔明玩 以前d game冇中英文都係咁玩
身為台主控制唔到觀眾
但至少唔好比壞影響人
無繁體選擇下,簡同英,選擇簡又有咩問題,當你講架野發生左,簡體大過英文又有咩問題?做野,平時番學,日常生活,簡體大過英文又點,我地香港人識睇繁體,簡體唔多唔少都識5,6成,先天上好過英文,字用黎溝通,簡個易明d又點?你英文好好,無呢個問題,自然會簡英文,覺得英文靚d, 但大部分人一眼望落簡體最多覺得唔靚,但好易明,咁又有咩問題?
你都識講以前無得簡。
就好似溫水煮蛙咁
一夜間宣布官方語言係殘體既話當然唔受
但潛移默化令人對殘體接受程度越黎越高既話就...
又同樣每日150個咁
望下大西北 新屋村 已經變成小大陸咁
呢d外來文化入侵就係同樣道理咁樣慢慢替換你一路以黎有既野咋
再睇下廣東 廣州
講蝗話既已經多過講廣州話既
於香港而言語言入侵以後就係文字上既入侵
唔出聲只會比人得寸進尺
絕對唔可以睇少所有"小"問題
要我講幾多次 你有你選擇 冇問題呀 你影響唔到人 你loop黎做咩
但達哥半個公眾人物 影響到人 香港官方語言用開正體同英文 冇正體但有英文既情況下鼓勵用殘體 唔做一個好榜樣 咪有問題
真係痴撚線 人地開台打機主要目的係打機姐 而隻game又無繁體字
佢都講左如果有得簡都會用繁體黎玩 事實係無 用英文又驚會翻譯唔清楚會影響遊戲故事內容 打機係為享受遊戲樂趣 唔撚投入打機打黎把撚呀
人有批判性思考真係好撚重要 你一定話chart room班小學雞就係無
但平時日常生活都受夠殘體同強國文化影響啦 小學雞讀書都用普通話讀啦
考文憑試用簡體字都考評局都比啦 從根本就係個教育同社會制度受到強國影響左好耐 你估依家玩隻game會對班小學雞有更大影響?班小學雞平時上youtube學得仲多強國文化 乜鳩屎萊母 閪多屎 個撚個都講強國 正一垃圾youtuber
唔啱聽就隨便屌柒我
利申:讀u簡左科elective係學繁體字同殘體字 殘體字根本垃圾 反國教乜撚都有去
同你講野好辛苦
依家有得揀英文呀 走去揀殘體呀
救命
唔係會唔會加深影響既問題
係要有責任同意識去以身作則唔鼓勵一d唔應該鼓勵既野
打機冇錯係為享受遊戲樂趣
但你個人而言你中意點享受都得
但達哥開得台玩就係要負呢d責任
誇張d 話佢私低下講普通話又好 佢中意 絕對冇所謂
不過一開台 就唔係自己享樂咁簡單
同時都係輸出緊價值觀
太多語病但但但添明就得啦下唔好介意
而果班youtuber都清楚係一類兇手
當依家達哥還算清泉既時候(至少我都響佢話語中知多唔少野)
我覺得係能力範圍之內做到既應該繼續守護翻囉
英文難d係明 但相信miss少少既代價往往少於降下守護既底線
達哥解決方法如下:

字幕範圍打格仔 or
直接將字幕範圍 cut 走

達哥係用電腦做直播,
以上兩點應該難度唔大。

咁就做到得達哥自己 PS4 睇到字幕,
自己可以即時轉達返遊戲內容出嚟俾觀眾,
觀眾又唔洗傷眼睇殘體字。
以達哥既功力絕對可以彌補因為語言上對於劇情既不足
因為冇中英文既game都係咁玩過來
達哥係可能會少左樂趣
但做得半個公眾人物有job接背後自然係要有犧牲
呢一刻可能因為你貪方便鼓勵殘體>英文而暗示到某人第日對正體中文冇曬執著
同時都可以因為你寧願辛苦自己都要用英文唔用殘體令人知道正體中文係需要維護 殘體中文唔值得推崇
相信達哥明白事理分到輕重同每樣野既價值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞