點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
我有話自己唔嬲咩
我擺明屌鳩你落鳩你面啦洗撚比面你咩,
好過你呢啲扮曬唔嬲查實就係 你知道我係邊個你一定唔敢串我 嗰類撚樣嚟
係唔係想攻擊人大家心照啦dllm
扮乜撚理性,on9
咁你認嬲既 你咪落左自己既面 姐係同我講 我就係唔理性 就係要發小學雞脾氣。原來駁唔到就可以話人扮理性,咁有咩跡象證明我嬲呢?
唔會用廣東話?
我係話廣東話文化比人破壞侵蝕啊on9
口講廣東話,用字全部係蝗語,同蝗化有咩分別
學生教同老師教個分別係邊嘅問題你都問得出
學生嘅影響明顯大於老師教啦
身教重於言教
啲150其身不正,一口流利嘅蝗語對本地香港人學生嘅影響大得多,耳渝目染潛移默化,你咁都可以無視
邊撚度我駁唔到?
你覺得我駁唔到我就係駁唔到?
你都on9
我嬲就係唔理性?非黑即白
我嬲都可以理性咁討論啦你真係冇咩腦
冇,你覺得我駁唔到,我覺得你嬲嬲豬姐
咁其實你地都一直無視兩者既並存性啦,我一直叫你地解釋點解一個學識普通話既香港人就唔會用廣東話。咁普通話比粵語更加貼近書寫,書寫方面應該會進步嫁照你個邏輯。
講野完全冇point,冇邏輯
訓先,聽日再屌鳩你
原來理性討論會不斷強調自己立場係絕對正確既,又學到野。你夾硬曲解我句野,解做人身攻擊,跟住我解釋翻,你又冇回應。
彼此彼此啦
玩數字係人都識啦...
根本唔使計咩學唔學生...
每日150普通話人士入香港..
呢到都5萬一年...然則你又話香港出生人口5萬...
你當晒果5萬係純香港人?
你去公屋走轉...呢5萬個入面父母都係香港成長的人有幾多?
根本而家最生得一定係新移民
所以你見到未來廣東話真係會死
當然數字上睇唔到...你當然話無事啦...
最好不停呃自己咩事都無...無知的人係過得開心好多
咁你可唔可以回應我第一句?
最生得係新移民,數據?source?
不過話時話點解你地句句都要人身攻擊既,真係好奇怪既現象。
唔敢回應就話我對號入座就算
可笑
仲要係表情撚

規矩都唔撚識上咩連登
我個立場唔係正確唔通你個立場正確?
你咁講得都係代表你都係覺得自己立場絕對正確啦
曲解你,洗撚咩
解釋返?咁撚樣都叫解釋?
一係就話小眾例子,一係話冇source
點撚樣同你鬥呀
學上面撐你條友咁講
你有曬既定立場,屌極你都唔會承認我解釋嘅嘢㗎啦
人地講事實都話人人身攻擊
你真係無知喎,依家係形容你,唔係攻擊你啦好明顯
你條傻仔,乜都問source , 自己冇思考能力嘅
人地比左source你就會同意?
我唔覺得你會
所以搵你比都曬gas
人地打咁多嘢你就淨係覆一兩句,

可唔可以回應你第一句

你第一句個垃圾論點人地覆你都廢鳩事啦

點解識蝗語嘅香港人會唔用廣東話

你係香港人洗撚用蝗語,除非你唔係純正香港人啦

一開始你呢個論點已經有問題

香港人要識蝗語嘅必要性喺邊?

而你就一開始已經代入左香港人識蝗語嘅前提下

哈哈哈

同埋識蝗語嘅小學中學生點解唔係街都用廣東話講嘢啊

為反而反就係你呢啲

成日搵數字搵source

到第時你身邊9成人都講蝗語,你咪繼續喺度話
冇source證明喎,我唔覺得係囉,冇數據我唔相信
不敗

呢個巴打屌得你好啱,溫水煮蛙就正正係形容你

你話個數據好小眾姐,你根本冇排除到佢嘅增長速度

好明顯蝗狗嘅繁殖速度快過你預期啦,

睇到呢度你一定想問我拎source㗎啦,

不過我冇興趣搵比你,

因為你之後就會繼續用on9小眾例子駁鳩我,

點你都唔會信服㗎啦,
好柒㗎嘛
青蛙點會明你講咩
屌極都唔會明㗎啦
一於繼續問source
你條傻鳩一直強調兩者嘅並存性,

好,我嚟理一理解咩叫並存性,

並存呢一詞嘅意思為同時存在,大家互不干擾,
河水不犯井水

粵語同蝗語可以並存?真係笑大人個口

依家蝗語殘體係入侵,入侵呀識唔識呀

蝗語殘體依家係明顯地破壞滲透侵蝕緊粵語文化
令舊時傳落嚟嘅粵語文化不得以保留

你睇下依家啲人,講啲嘢

小鮮肉,閨蜜,大媽 (我已經好耐冇聽過人講狐狸精)

如果你話冇聽過,只有一個理由,你盲撚左

你話有,代表你都承認呢啲屬於香港嘅詞語係比大陸蝗語

侵入緊,你個論點係大家仲係講廣東話就冇問題啦

但依家連個餡都變埋蝗語,你覺得唔係問題?

蝗語係會根本性咁對粵語造成破壞啊
不願面對撚

又要source呀?

而你根本無視左我講
咁之後呢?學生教同老師教個分別係邊?學生教完班香港人就唔會用廣東話?
唔會用廣東話?
我係話廣東話文化比人破壞侵蝕啊on9
口講廣東話,用字全部係蝗語,同蝗化有咩分別
學生教同老師教個分別係邊嘅問題你都問得出
學生嘅影響明顯大於老師教啦
身教重於言教
啲150其身不正,一口流利嘅蝗語對本地香港人學生嘅影響大得多,耳渝目染潛移默化,你咁都可以無視
咁其實你地都一直無視兩者既並存性啦,我一直叫你地解釋點解一個學識普通話既香港人就唔會用廣東話。咁普通話比粵語更加貼近書寫,書寫方面應該會進步嫁照你個邏輯。
你條傻鳩一直強調兩者嘅並存性,

好,我嚟理一理解咩叫並存性,

並存呢一詞嘅意思為同時存在,大家互不干擾,
河水不犯井水

粵語同蝗語可以並存?真係笑大人個口

依家蝗語殘體係入侵,入侵呀識唔識呀

蝗語殘體依家係明顯地破壞滲透侵蝕緊粵語文化
令舊時傳落嚟嘅粵語文化不得以保留

你睇下依家啲人,講啲嘢

小鮮肉,閨蜜,大媽 (我已經好耐冇聽過人講狐狸精)

如果你話冇聽過,只有一個理由,你盲撚左

你話有,代表你都承認呢啲屬於香港嘅詞語係比大陸蝗語

侵入緊,你個論點係大家仲係講廣東話就冇問題啦

但依家連個餡都變埋蝗語,你覺得唔係問題?

蝗語係會根本性咁對粵語造成破壞啊
不願面對撚

又要source呀?

而你根本無視左我講
所以你啊媽係雞 你啊爸係鴨 唔洗source嫁
你舉既例子都係潮語姐,同埋真係代替既根本唔夠十個潮語,仲要講呢種潮語既時候都係用緊廣東話。
如果你話唔夠十個既潮語都可以入侵到既話,都係蝴蝶效應既一種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞