點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
我孤陋寡聞唔知 但冇影響唔關香港事呢樣野
Sorry可能我表達得唔太清楚 我並唔係想探討殘體字嘅本質 而係想講呢個行為嘅本質 喺呢種情況下選擇咗殘體字 會將繁體字嘅地位降低?
點解唔可以係佢英文唔掂係,佢英中grad又hku文學士咁出身係會比一般人勁但問題佢出左社會同打機之後仲有幾何成日接觸英文,幾叻既天才唔係成日練都會疏
講真我覺得以達哥嘅立場嚟講
一隻大作等咗咁耐終於出,但係得英同簡中
咁我喺英文唔算精通嘅情況下都係會用簡中
尤其呢隻仲好多平時少接觸嘅病症嘅名詞
宗教字同埋一啲醫療用字
做實況嘅唔通睇唔明就停去查字典咩
如果你話咁點解唔等佢出繁中再玩啊?
一來未知隻game會唔會出繁中
二來就算出,YouTube都大把人用簡中拍咗片
到時仲有人睇佢繁中條片咩
在情在理我都覺得選擇簡中情有可願
佢喺呢個情況下選擇簡中唔代表佢唔重視繁中
只可以話比起繁簡字,佢更加以整體遊戲體驗為先
作為一個直播打機嘅人嚟講完全冇錯喎
Send email 去間公司加繁中啦
觀眾點解冇得揀?你可以選擇唔睇。
佢一開始已經話隻game得簡體冇繁體
你係對簡體極度反感你可以選擇唔睇
點解要用道德去綁架人?點解要畀咁大頂高帽人戴?既然你對簡體字咁深惡痛絕,點解唔自己做啲嘢,唔去寫封email畀間遊戲公司,或者係steam下面comment要求繁體字,而係去要求一個大學修中文嘅人做到英文即時翻譯,都唔可以用簡體?
點解香港人對香港人就咁嚴格?咩心理?
香港前立法會主席曾鈺成認為沒有學過簡體字的一輩人在今天簡體字愈趨流行的環境,沒有讀寫困難,但反過來只懂簡體字不懂繁體字的,「恐怕稱不上有十足的讀寫能力的中國人
中國全國政協委員梅葆玖曾於2009年中國人民政治協商會議上提議恢復繁體字,稱繁體字非常美,中國傳統文化不能丟,2016年3月全國政協會議第12屆全國委員會第4次會議上,他再度提案,呼籲青少年練毛筆字、學繁體字、聽京劇
唔好笑
係好仆街
睇左達哥咁耐,今次佢真係無得選擇先選擇簡體
英文同簡體,一定係簡體睇得快過英文
我唔知點解有班人就將呢樣野上綱上綫到奶共唔守護香港文化
無話殘體字>英文
但我咁敢9成香港人睇簡體快過睇英文
尤其係一住打機一住做直播
等陣有啲意思誤解左又話達哥拉布又呢樣果樣
#1已經答咗你第一句你慢慢摷翻之後既補充
道德綁架 高帽 作為半公眾人物有得益就有相應代價去對翻自己影響力負責 何來綁架 何來高帽 符合常理
後半段追post
咁冇辦法㗎喎
班人點諗應該要靠佢哋嘅學校、家庭同朋友去影響
姐係我打有暴力血腥畫面嘅遊戲,
唔代表我會覺得暴力冇問題
如果嗰啲人因為玩呢啲遊戲而覺得暴力冇問題
咁應該係佢哋個價值觀本身有問題導致
當然如果以達哥嘅情況嚟講,
最理想嘅做法係喺佢揀語言嗰一下表明態度
但就算佢冇做呢件事我都覺得罪不致死
完全唔明點解睇簡體字幕就要扯咁遠
咁香港啲歌星係咪淨係可以唱廣東話歌唔可以唱普通話歌
邊個唱普通話歌就要批鬥佢
香港人好多去聽五月天,唔去屌鳩啲人?
講到香港人咁撚威英文>普通話
由70、80年代到依家,啲歌手有幾多英文歌有幾多普通話歌
平時做開cdrom都忍唔住講兩句
成件事最仆街係chatroom講揀殘體嗰班

唔好講話咩達哥逼住揀中文 隻game入去嗰時係殘體字 一開始一堆人屌殘體 佢都諗左幾分鐘先轉做英文
入到game仲有殘體字幕 啲人再屌 咁入到game佢唔再轉都預期之內 廢事搞黎搞去都麻煩 要轉都應該第日先
點知竟然一班人話殘體冇問題

最撚戇鳩係啲咩東江水呀 你用緊既都係大陸野呢啲真係十足十講人講地啲廢中講既野仲有人戇鳩到講得出日文都用殘體呢個真係我平時都有留意開chatroom既 撐簡體嗰班好多都係平時同達哥稱兄道弟 平時有份笑達哥 但係到達哥嬲嗰時又衝出黎搶光環屌人小學雞既賤種

好多人同事都係本身唔乞人憎 令佢地犯眾憎既通常都唔係件事 往往係啲冇腦既支持者咩職業球隊 邊個明星既fans 甚至係環保 都係因為啲fans戇鳩先整到個朵臭晒

呢件事達哥絕對談唔上犯左咩錯(對比起windows不是正版)唔該 班撐殘體既小學雞唔好再影衰達哥 為左支持達哥而放棄一啲好重要既原則既話只會顯得你低能
以後香港越來越多簡體
達仔又贏
就係咁 我個時都O撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞