點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
: 冇繁中揀
依家唔識英文? 身為kol係咪應該避免呢d文化入侵呢?
轉玩大陸game得殘體又係咪繼續支持
比chatroom d小學生見到 會引導到佢地貪方便大於一切覺得用英文先奇怪 而chatroom就反映到呢樣野

: 咪唔好睇 走囉
以後成街簡體唔好出街囉 見你對於殘體可以容忍既仲唔一步一步侵蝕?
有少少尊嚴守護翻自己文化既人會唔會響呢d可以控制既野上退讓

: 淨係識響網上講 現實參與過d咩?
資格論?
定係你淨係著眼於網上冇望過出去呀 咪上網同你講要留意囉

chatroom竟然係撐殘體覺得冇問題既多 話咩尊重達哥方便達哥
以前冇中文d game又點玩呀?

打多兩粒字廢事 班盲撐唔會理唔識思考 歡迎補充
: 冇繁中揀
依家唔識英文? 身為kol係咪應該避免呢d文化入侵呢?
轉玩大陸game得殘體又係咪繼續支持
比chatroom d小學生見到 會引導到佢地貪方便大於一切覺得用英文先奇怪 而chatroom就反映到呢樣野

: 咪唔好睇 走囉
以後成街簡體唔好出街囉 見你對於殘體可以容忍既仲唔一步一步侵蝕?
有少少尊嚴守護翻自己文化既人會唔會響呢d可以控制既野上退讓

: 淨係識響網上講 現實參與過d咩?
資格論?
定係你淨係著眼於網上冇望過出去呀 咪上網同你講要留意囉

chatroom竟然係撐殘體覺得冇問題既多 話咩尊重達哥方便達哥
以前冇中文d game又點玩呀?

打多兩粒字都廢事 班盲撐唔會理唔識思考 歡迎補充
仲要話打機姐講咩政治好煩呀
我討厭政治!
2016 02 04 達哥談香港文字簡化問題 繁體字才是皇道 劣币驅逐良幣 回想中學語言書
https://www.youtube.com/watch?v=MAOE-ACpU4w
逃犯條例呢?
選埋立法會先出post囉我sor
都有唔少兄弟企硬嘅。00後嗰班成長環境唔同冇辦法,覺得支那文化冇問題,理撚你有冇文化殖民。當然chatroom仲有一堆假膠。唯有希望達哥比啲骨氣啦。下下為咗方便,本土文化好快唔再被重視。
弊在有意識既懶得出聲去教仔 冇人提d細路會帶住呢d錯誤既價值觀一路成長 最後香港
你係覺得我鬧緊達哥定提緊chatroom d細路?
竟然會有人覺得我係反達達hater
上面果d明反既就係
但我po既內容有邊句針對達哥
我全部數緊班細路既思緒
quote錯
識思考既人唔多,識好好表達既人就更少。
呢單野正反講來講去都係三幅被㗎啦。唔需要太執著反共定奶共既罵戰。邊個打字拗贏共產黨都仲企係度。

以觀眾角度睇,我會關心單搞大既話會唔會變成導火線搞到達哥唔再開台,或者有其他轉變
9歲生日快樂
香港一直有睇殘體字既習慣
早過你香港有本土文化
要怪就怪點解幾十年前啲人開左先例
根本香港一路而黎生活之中同大陸就有勁多交接
定係得你咋起到代表幾代人講?
新移民咪會咁講野囉 支持香港轉埋簡體方便交流添
你spin去邊姐
係咪覺得香港=中國喇
並非透過去blame 使用簡體字既人而達成
而係建立文化力量既優勢
你唔糾正人又想建立文化力量
依家叫響香港地方 官方語言英文同正體 就唔好用殘體
唔係維護翻自己文化既手段?
又資格論了
你咁講係咪你呀爺先有資格評論呀
香港咪多呢d懶理性但其實已經接受左文化侵蝕既壞疽囉
證明左班友一係睇慣哂簡體一係本身就大陸仔
西多士、屎萊姆叫人上大陸玩
連登仔抵制因為會有人模仿
會潛移默化改變觀眾觀念
上大陸會變正常娛樂 唔上去會被邊緣化
同支那交融 越來越多人認同自己係中國人
講胡語用殘體字多過廣東話繁體

然後連登仔:達哥用簡體字無問題
第時你啲仔女你講普通話唔好後悔
廣東已經係最好既版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞