點睇達哥用殘體d人都覺得冇問題

494 回覆
296 Like 254 Dislike
on9
之前做啱依家做錯就可以覆蓋佢嘅錯誤
我做唔到佢咁嘅貢獻就係其身不正?
垃圾邏輯
比你解釋下我點解其身不正
其身不正都唔撚識用
同埋你都認同左佢今次係錯啦
你呢啲真係完美演繹咩叫盲撐
至少佢之前有啱過呢啲嘢都講得出
我冇話佢係錯我係話佢有瑕疵 , 瑕疵係指表面上出嚟嘅效果唔好睇但唔代表佢係錯 。你點樣定義乜嘢係一個錯誤?如果你話用簡體字就係錯, 個原因係因為用簡體字會影響到其他人

咁喺達哥嘅情況之下, 佢做咗咁多年直播都係用正體字同廣東話, 班觀眾都畀佢訓練到好紮實, 唔會喺一次有原因地使用簡體字嘅情況之下被影響到, 咁所以佢喺呢個情況下用簡體字根本就唔係錯。

如果你話用一次簡體字做直播就會影響到人哋都用簡體字, 咁就好簡單啦,達哥下次用返正體字廣東話做直播未可以影響番佢哋囉

其身不正就係指嗰啲貢獻程度都唔夠達哥咁大嘅人, 反而去指責返達哥做得唔好
好撚無聊
你地係咪見到簡體即close 乜都唔睇先
on9盲撐到你

有救左好多人之後權宜殺一次人係咪冇問題啊

on9到你

啲小學雞咪又覺得平時用殘體一次半次冇咩所謂啦

反正達哥都用過一次半次,

依家佢好明顯係影響緊啲小學雞嘅心態啦

明唔明呀

我貢獻程度唔夠就唔可以屌鳩達哥用殘體?

有咩問題

又係講波一定要踢得好過美斯理論

我自己唔夠佢做得好就唔可以指出佢今次嘅錯誤?

我踢唔出佢嘅帽子戲法就唔可以指責佢今次帽子戲法失敗?

做唔出佢嘅好就唔可以指責佢嘅壞

goodest logic

你呢個邏輯係完全係fail
yep
拿,你唔好成日幻想啲我冇講過既野話我講過

我絕對冇話你唔評論得,你可以評論,但只會顯出你既其身不正

殺人係不可逆,所以類比失當

有原因又有貢獻既情況下,用一兩次真係冇問題,達哥自己就係個例子,之後佢哋都會學達哥咁忠於繁體
傻鳩

我幾時幻想你冇講過嘅嘢呀

講啦

我評論點解會顯示出我其身不正又解釋唔到

我呢個例子失當係因為我跟住你嘅邏輯咋

你啲邏輯咁fail我緊係要搵啲冇邏輯嘅例子黎撚你啦

達哥真係咁忠於繁體就連一次殘體都唔會用啦
人唔笑達狗都吠啦
我做左好多啱嘅嘢啊,所以做一兩次錯都唔算錯喇

又係講波一定要踢得好過美斯理論

我自己唔夠佢做得好就唔可以指出佢今次嘅錯誤?

我踢唔出佢嘅帽子戲法就唔可以指責佢今次帽子戲法失敗?

做唔出佢嘅好就唔可以指責佢嘅壞

goodest logic

點解我唔可以指責啊,講啦你
請俾證據證明我有講過你唔評論得
(斷估你唔會話要我證明自己冇講呢啲痴線說話掛)

其身不正>貢獻少既人批評貢獻多既人,前者就係其身不正,上面已經解釋咗,重複講多一次俾你,再重覆問就不回應

我既邏輯就係犯法野同唔犯法野冇得類比,明顯你冇跟到,如果你認為對方係邏輯fail,你係要指出對方既邏輯邊到fail,fail啲咩,因為對方邏輯fail,所以自己都邏輯fail,呢個邏輯先真係fail,建議你有心討論既話可以睇吓啲邏輯書籍先

忠於又唔等於一次都唔用,不過呢個定義問題唔係重點,重點係達哥始終以繁體為首選,就算影響到觀眾都會影響埋呢樣,所以達哥係冇做錯到
你話我其身不正冇資格指責喎

咁都唔叫證據?

燒壞腦連基本判斷能力都冇?

不回應?

你駁唔到咋?

首先我有撚其身不正你又解釋唔到

其次你話我貢獻冇達哥咁多 反而去指責呢個point已經fail啦on9

完全唔明呢句有咩邏輯你就拎黎當寶

貢獻少批評貢獻多嘅人做錯一樣嘢嘅問題喺邊?

不過你總話佢冇錯,只係瑕疵,瑕疵就唔係錯㗎啦

我洗撚同你討論咩

小學雞啲邏輯都冇你咁fail啦傻鳩

一定要貢獻多先可以批評?

而且你憑咩確定我貢獻少過達哥?咪又係你覺得你估估下

邏輯書係你先要咋下話?

我忠於一個主子,但我中途背叛過少少,之後繼續忠於返個主子

咁都可以稱為忠,你連忠嘅定義都唔撚明就收皮啦

一次不忠百次不用啊
其身不正就係指嗰啲貢獻程度都唔夠達哥咁大嘅人

貢獻少過佢就等於其身不正你啲邏輯簡直係世界級

咁叫答左呀?

sorry囉唔知你智商低成咁,咁就以為答左
同埋其身不正係指

如果我用殘體 但屌鳩達哥用殘體啊

識唔識呀

你唔識用好心就唔好係咁搬出嚟啦
我追返一次都唔見自己有提過資格問題,不如你quote俾我睇返

瑕疵既字義問題唔係重點,一。係你就提出有力既證明話點解瑕疵一定要係錯,唔好成日beg ans「乜乜乜就唔係點點點架啦?」你覺得唔係咪解釋點解唔係囉,而唔係就咁話我覺得唔係就唔係

同埋,你可以提出證據證明你貢獻係多過達哥,而唔係「你又知我貢獻少話達哥?」黎反駁

達哥既忠就係首選繁體字,冇違反過,佢忠既主子就係首選繁體字

最後其身不正其實都係睇定義姐,我立場就係你自己都做唔到人哋咁好就指責人就係其身不正,例如達哥拍咁多片維護正體,你就淨係做鍵戰,相比之下你咪其身不正囉
你搞錯我既意思
第一,我無話反共產有問題、亦都無話反殘體有問題!
這是立場既問題,我並沒有意見。
第二,我係黎連登討論,唔係討罵戰
我只係提出「點解英文大家接受到、而簡體就反應極大,而明明繁體文化都被呢兩樣文化衝擊緊」既問題,為罵而罵我無興趣亦都唔奉陪
第三,我認為要保護一樣文化並唔係靠反對另一種文化,而係推廣同鼓勵使用。我只係見到單一既反對,見唔到推廣。
香港係國際都會,應該要有容納到唔同既人對多元言語既選擇,
甚至英文都只係我一個提出大家對語言支持反對態度不一既例子

我提出既係唔應該利用繁體文化消失作幌子黎反共,
擺出一副想保護粵語/繁體既姿態
但又覺得相比繁體使用其他語言(例如英文,只要唔係殘體)無問題。
反共同保護繁體字係兩回事,無論係支持邊一邊,焦點唔應該被模糊

而係覺得繁體文化同樣被其他語言文化入侵,
於我角度,繁體文化慢慢變得不流行並唔單單因為簡體文化入侵,
而係大家都唔再像從前一樣重視同使用繁體文化,係使用者既問題

最後,請不要因為一個語言係或者唔係法定語言作為支持或反對一個語言,因為假如有一日政府硬硬通過簡體作為第三法定書寫語言,你就再無野好講。 係咁多!
我有資格屌嘅話咁你可以講咩?

姐係你認同我屌殘體係有資格啦下話

我有資格屌證明你某程度認同我係啱啦

但你唔認同,咁你咪覺得我冇資格囉

下一句就話我其身不正

首先你覺得係就係 冇實證支持

你又知我淨係鍵盤戰士?你話係就係啊?

你點證明啊?你咪又係淨係識講

而且我點解一定要比證據證明比你睇?

咩邏輯,我上面屌鳩左條大陸仔咁耐唔叫證據?

盲左?

一定要拍埋片比你先叫證據?

好心唔好咁小學雞啦你

其身不正呢個point駁得好柒啊

駁唔到就話大家定義唔同

其實個個人對咩嘅定義都唔同㗎,咁你洗撚駁咩

咁你之後話每個人對錯嘅定義都唔同啦

所以達哥冇錯

on9
你咁中意偷換概念,我遂樣慢慢同你講

我冇提到你有冇資格係咪就要等於我認為你有資格?你有資格係咪又代表你講既野係啱?請回答
反共反殘體好明顯就係保護緊繁體啦好嘛

你咁都可以唔認同我真係無話可說

依家係另一種文化入侵緊你話保護一種文化唔係靠反對另

一種入侵嘅文化?靠今天我定愛與和平?

蝗語都要推廣你傻左個鼻?

同埋你話係幌子就係?

好明顯係發生緊嘅嘢 係事實嚟

咁依家通過未呀?

未你就收鳩皮啦on9

通過左先嚟屌鳩我啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞