『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
改左系統點track
收到DHL SMS!
HMPO比BC巴打你?
終於Dispatched
23/4 下午兩點半左右SPEEDPOST
25/4 派遞成功
26/4 轉Being Processed
11/5 Dispatched
(追加)
14/5+15/5 收到dhl sms
16/5 收到新護照
17/5 收回所有正本文件+身份證底+面彩色影印本
註:舊系統申請

文件如下:
Declaration form (有副簽,搵左個持加拿大護照做醫生既朋友幫簽)
身份證彩色影印
自己出世紙正本+媽咪出世紙正本
相兩張
父母離婚證明
已過期特區護照
舊BNO
住址證明
副簽朋友既護照資料頁
父母結婚證明
想問下各位巴打,新系統Post code個位係咪好似樓上巴打所講,只限英國地址?如果香港地址+香港副簽,要用舊方法?舊方法係點

感謝感謝
四本一齊去,佢好似分開四本番,
收到三個sms 有預感一陣仲有一個
http://www.etnet.com.hk/mobile/tc/diva/travel/thebackpacker/38109?part=0

呢個人本bno變咗British Overseas Territories
最後要拘留40個鐘
幾慘
正常四本申請,應該會有八個DHL返黎
我上次整四本,跟住有兩本bno既supporting doc放左入同一個dhl速遞封寄返黎
如果你入岩位 post code 00000 都會比你過
之前幫朋友申請入錯位就卡住左
搵返海外申請 BNO 就得左
“為甚麼明明申請BNO,最後獲得另一款護照?有結果再和大家分享。”

個結果就係:hmpo真係好那西
中大獎外仲有懲罰

hmpo真係好那西,大家收到新passport要check真d
想問問我有張certificate of registration as a british citizen, 咁我最後收到嗰本會係BNO定BC?
可以兩本同時都有,睇你申請邊本
好似唔見佢有得比我揀申請邊本
正常會俾BC,Observation個頁會寫埋你有BNO。
依家唔會咁出㗎
咁我係咪照返bno嘅程序 online application嗰陣提供cert no. 就得?唔洗揀passport type?
睇你之前有冇申請過BC passport
冇就同BNO程序一樣
同時跟返個instruction 揀I have changed my nationality to British Citizen (not exact wording)
舊個個system係咁 新嘅就唔知啦
不過正路居英權計劃嘅人唔會再有BDTC/BOTC/BNO嘅身分 如果你係BNSS嘅受惠人 咁應該唔會合資格拎BNO 所以唔存在續咗本BNO返嚟嘅問題 除非hmpo又玩黑暗版六合彩
寫就寫係會冇咗 bdtc 即係引申到冇咗 BNO,但係似乎當年實際行政冇跟足
咁正路有BC嘅人都唔會特登申請/續領申請BNO嘅
轉status後既1-2日收到email 叫補交資料
依家舊系統要track status就要打電話..連email都唔比咁麻煩
我舊系統整完 前幾日寄左
岩岩想CHECK下 發現轉左新系統 個網停用左
想問有冇方法TRACK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞