『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike

開po點可以無咗呢張
全部圖都ok
我手機睇冇問題
BNO平權
香港獨立
天滅支共

繼續黎留名
Ctrl-F大法一樣幫到無知嘅朋友
留名
lm
無pex號碼無得登入
🇬🇧🇬🇧🇬🇧
9394巴打上個post有答過 大意係:
檢查身份證係地勤既例行程序
因為航空公司係認「居留地發出既居留證明」
有錯請指正
岩岩泰國返嚟無叫我俾身份證 check個陣都無特別快/慢 正正常常
最近有朋友係香港續BNO用緊新系統
見我依家係英國想用Online Identify Confirm功能搵我幫手Confirm佢個身份
簡單黎講即係要網上副簽
而副簽人要比個email申請人填落個系統度
之後個副簽就會收到HMPO email用Refernce Code去確認申請人身份
問題黎啦

個Online系統係要求副簽人報英國Post Code + 地址
而呢個地址一定要同副簽人申請Passport時候報既地址一樣
就算我依家係英國有地址,同申請時候既地址唔一樣都係唔會比你過
會出現資料唔match既結果而唔比你簽(你有3次機會輸入資料)
因為我本BNO係香港申請,香港地址冇可能有英國既Post Code
亦作唔到Post Code,佢個系統連晒去英國Household註冊紀錄
TL;DR
新系統個網上副簽只可以搵係英國本土申請+報左英國地址既Passport Holder做
係香港申請搵返香港人副簽九成九要用舊方法印Form
再加一個環境條件,通常發生在機票最後一段航程。既無後續航程,目的地又不是護照簽發國。
同上面有少少類似但係佢係香港人係英國本土申請
用網上Identity Confirmation系統
有同樣問題,我地冇人幫佢confirm到identity
同樣係地址唔match問題
印Form出黎個要求比係香港都更加嚴格
變相不論網上定印Form都一定要搵一個係英國本土住,識左兩年既人幫佢副簽
所以奉勸各位續BNO最方便一定係香港續
純粹去英國玩一兩個星期or幾個月旅行順便想續BNO既話
基本上你係唔洗諗,除非你有移民左好幾年既英國朋友
否則你根本冇可能搵到個識左兩年係英國住既人幫你副簽
新post留名
放心,你一講話你無證明,佢就將你本護照由頭到腳睇一次。就算最後拒絕你Check in,都唔會送你走。
上個星期我份申請到左, 岩岩入佢個裝發現用緊新系統, 我去Track your passport application 個到發現佢話要提供PEX OR POD 請問要點track 番我份申請
上個星期我份申請到左英國, 岩岩入佢個網發現用緊新系統, 我去Track your passport application 個到發現佢話要提供PEX OR POD 請問要點track 番我份申請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞