『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
28國聯軍打香港...好開心
轉咗新系統之後,呢張副簽FORM轉咗無數次字眼, 真係希望巴打們要睇清楚你自己個份野要你交啲咩

雖然睇到呢排好多人好似想續番,但同時都見到愈黎愈多低質既人係呢度伸手
睇下巴打用心血整出黎既DOC得唔得呀
明明好多問題都係份DOC到有寫, 一唔係就個系統比咗instructions又唔睇

見到咁多人續個心情好矛盾

逼蝕真係拖街坊
希望某國唔好9縮
瞬間笑咗
香港人? 算罷啦。 取消咗佢地出嚟話,最多咪申請簽證,反正強國護照都係要簽。
委內瑞拉攪到內戰咁滯,點解歐盟都唔取消免簽?
可以簽証都唔比你申請架嘛
就算原本免簽都可以唔比你入境架
拖左幾年 今次真係要的起心肝搞
送中條例一通過,BNO夠料問英國拎居留權未?
https://lih.kg/1170074

條友之前又話自己剪咗BNO依家又出嚟問有冇居英權
切J都可以駁返,何況BNO
BNO做夠5年會係聲明轉入公民,唔係申請。
正確呢講夠五年係攞ILR先
再住多一年申請轉做British Citizen
既然無兩制,後續嘅行動有好多,取消免簽係其中一種姿態,對於一國兩制名存實亡嘅強烈表示。香港無左特殊地位,小市民可能唔覺得一回事,但對於取消免簽安排就係對小市民當頭棒渴,即係同強國護照睇齊,西方國家可能相繼效法,特衰護照出國就唔會暢通無阻(因為要簽證)。
去到呢點都唔係問題
之後要話俾佢哋知點解先喺大問題

根本太多人信misleading source講嘅嘢
就算呢一刻真係行到呢步大把人都仲會信喺代表正義嘅外國蝦緊邪惡軸心嘅支那
呢度未搞得掂根本好難再有下文
我都知,政治嘅嘢佢哋實話我邊到識,
抱住政府講乜都係啱既心態。所以取消免簽對於部份出國小市民係警號,等佢哋都要企出嚟說不,對於唔出國嘅小市民就繼續有飯食飯,無飯就吃風。
我收到新BNO之後先有email寄黎話運送緊文件
再過兩日就收到舊BNO同文件
我冇收過sms通知
DHL送件個陣先打比我通知我
最正確呢講係要合法居英五年 + 登記做BC前一年要不受入境管制 (ILR/ROA)

Tier 1 Exceptional Talent 可以三年拎ILR

Source: Home Office Guidance - register as BC

https://www.gov.uk/government/publications/form-bota-guidance
我同意佢係個Post入面講既野架
香港人既定義理應係用行為、思想同埋對香港既歸屬感黎分
用出生地黎定義一個人係咪香港其實同中國人冇分別
字眼要用番好

BNO可以申請(registration)做BC,唔使歸化(naturalization)
好心係好,但我地要謝絕伸手黨
父母出世紙嗰啲係咪都要send original ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞