『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
呢啲咪戇鳩當有趣 ,又要懶型用 BNO . 出事又唔識得搵大使館幫手,
呢啲騎呢怪用乜鬼 BNO ,
共享支那永耀算啦 。
依家 online application 嗰度 stolen or lost 係叫我網上報失唔洗填 LS 01 form

但係 HM passport Office 之後 send email 嚟叫我打電話俾佢

咩事
點check 本野有冇印錯? 有冇sample
然則 解釋完冇就係冇 再掟個 e-statement 嘅pdf檔俾佢 就ok?
外國航空公司有bno 揀先奇
我推唔到稅都會搵大使館 ,
呢個 case 雖則佢自己都有唔著,
但又唔係佢自己錯,理應唔係渣假護照,點解佢唔要求去搵英國大使館去核實,搞到要入冊仲好似好有趣咁。
始終係英國個邊嘅問題。
其實點會入冊?正常出唔到機場同即刻搵機寄你返原處。此終覺得成篇野流流地。利申,試過唔見晒所有証件,得張報失紙喺大陸返香港,喺一間有7,8個黑人等緊嘅房,大家一齊等confirm identity.
所以我都諗唔明,confirm identity 要時間,就算真係出問題最多咪原機遣返,所以佢咁講,我都係就咁睇下先。
佢坐GK
原本隻機返到去KIX就去做其他線㗎啦
點原機遣返呀
同埋我睇過一個鬼佬volgger 佢去大陸,突然話取消落地簽證,要預早申請visa.佢都係留喺機場入面transit zone,全程有人睇住佢,之後迫佢訂機票去返原來個地方。佢嗰次係首爾去,就踢佢返首爾。
最多叫你喺transit zone 等,點都唔會俾你入境
理應就係呢度等,如無原機返,
有其他航空有機位就會直接遣返,
邊會咁曬資源去扣留你,如果真係咁扣留你,點解唔保護自己?由得就咁被扣留?
出境直頭唔洗經人手
我岩岩都打左過去...
但問完名, 出生日期. 就話冇野啦 88...
唔知想點. 但而家都未有 Confirm email.
有冇巴打有經驗 要等幾耐.
BNO續証 5月20日更新 :
在舊系統申請 , 舊連結已經不能再查狀況 ,
要查, 只可透過辦公時間到: https://www.gov.uk/passport-advice-line
和HMPO 工作人員ONLINE CHAT , 或留下資料經EMAIL查詢

在新系統申請 , 請用HMPO寄給你的PEX or POD號碼 , 到:
https://www.passport.service.gov.uk/track/reference
查詢

https://www.youtube.com/channel/UCBuNUWDq79W1kNJQIv2-Grg/community?view_as=subscriber
試過 3 次 都唔駛過人手,
叫你過去自助掃 passport 。

PS : 去開台灣記得留番張網簽,
3 送 1 換機票。
佢今日下晝打過俾我 我見個 no. 咁怪手快快 cut 咗
1. 91年你出世果日世伯/伯母是但一個住夠7年未?
2.你望多眼張birth cert 或者upload上來睇下最後一格
3.最遲97年12月都有可能 (係我錯,要打埋係本身有香港英國屬土公民{BDTC-HK}先得)
4.申請歸化BDTC-HK限期係1996MAR31
5.申請BNO既先決條件係你要係BDTC-HK
打住咁多,搵到資料繼續
對於91年出世嘅人,有兩個deadline:
1. BNO登記deadline係1996 SEP 30
2. 英國屬土公民入籍deadline係1996 MAR 31

當然,2個deadline唔係真係咁死,但係都唔會遲過1997 JUN 30

而只有極特殊情況,先容許1997 JUL 01或者之後嘅BNO申請

由上面幾個數字去推論,根據當時有效嘅人事登記條例同人事登記規例,會響1997 OCT出身份證畀一個唔超過6歲嘅人,可能性只有出廁所板一個原因

所以你不如搵下有冇喺屋企搵到一本1997 OCT出嘅廁所板,可能仲快同直接知答案
所以,你真係要review返你有冇曾經有過得到BNO機會嘅話其實只有一點
就係你老豆老母有冇係1996 MAR 31之前成為香港永久性居民並且用呢個身份帶埋你去申請入籍BDTC
兩項都唔符合嘅話即係你就算點都攞唔到BNO
第一點符合但係第二點唔符合嘅話就減家用啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞