『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
不嬲國籍唔包生仔
人地成個島都係依個國籍嘅人
咪又係一堆窮人
喺香港人突然發現中國籍慘過食屎食屎
唔代表其他國籍/居留權突然鑲咗金
講到最尾都係睇自己個人係咩料同埋有咩計劃
聽聞當年父母如果入咗仔女個名入去自己本BNO度係可以慳返一本嘅錢
不過之後要出國就要獨立申請返本先得
唔知係咪真
Relatable
好好孝順佢啦
仲打哂交添
冇可能啦....一定冇bno
除左有中獎仲有中伏事件

結論:hmpo做野好那西
冇政府信咩?

去圖書館借書唔還佢都會出信追你啦
呢點就真係唔知
其實合理,你自己出國唔通用你老豆老母嗰本咩
仲有依家英國已經冇Included child呢樣嘢,所有16歲以下嘅小朋友都要獨立有一本兒童護照,以上嘅就要申請成人護照
點解佢唔搵英國領事館
佢比我嘅email係

“Where these are not available, consideration may also be given to bank statements, utility bills or their equivalents. We can accept on-line bank statements and utility bills.”

你要同佢講點解not available 你寫一段合理嘅paragraph 應該唔會刁難
兩星期用BNO訂日本航空去日本
國籍淨係得英國揀
冇問題喎
呢排自己續完
不斷叫同問身邊啲朋友續bno
問到有一位朋友 佢話佢老豆幫佢申請過
但後來比政府收番

我想問下佢個本會唔會係bdtc或者係ci而唔係bno
有啲咩會比人收番

補充番少少資料就係佢細個冇出過國 身分證大法係中既

係咪除咗比錢試一試就冇其他辨法
出世紙 established ?
佢番工忙到一番到去就訓教 仲未搵到張出世紙
但佢係香港出世我諗應該係established
你地contact hmpo 個email 或者電話係咩?
我電話又打唔通 電郵又唔回我 懷疑我搵錯
上個月18號佢地收到 到依家都仲排緊隊唔得都同我講聲呀
申請咗先啦,我機會接近0我都試咗先
仲排緊隊?

轉左新系統之後好似慢左?
叫佢睇左先
一直都排緊...明明追post果陣見到有人遲過我排 但收到哂野寄番本特衰比我都好呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞