『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
我自
Speedpost要睇返佢cutoff time, 有啲post office 10am cutoff係做到即晚上機, 有啲1630 cutoff就唔guarantee, 佢個網有寫

扣埋假係真係差唔多, 我上個月趕喺15/04 1630前寄, 結果好彩17/04送到HMPO, 同我今次一樣都兩個工作天就ok
利申:已grad左幾年,我個fd 做n展
都係跟表填,無交副簽人既supporting doc
UK to scrap passenger landing cards https://www.bbc.co.uk/news/uk-48297695
Hammond sets June date for new border e-gate checks http://www.bbc.co.uk/news/business-47551501

The decision to scrap landing cards comes after the government announced it was extending the use of e-gates at UK borders to citizens of the US, Australia, New Zealand, Canada, Japan, Singapore and South Korea.
唔知佢地有冇排到自己國民最後呢?
通常你地個application係條queue既時間會係幾長?HMPO 2-May收到我啲suplorting Docs但至今都仲係queueing,又無其他updates
唔洗諗,有啲4月尾收到嘅仲queue緊
慢慢等啦
舊system快好多
我覺得係人流問題
呢排多人搞Passport
所以最後都係睇officer

有d差少少都唔比你過

有d唔比都得
我爬完文,有少少嘢想請教下:

我N年前已經expired + 唔見咗舊嗰本,已online report lost or stolen. 呢個case應該係當new application.

需要嘅文件係咪:
1. 身份證copy
2. 出世紙 (要正本?)
3. 特區護照copy
4. 父母出世紙(?)
5. 相x2
6. countersign
7. 地址證明

問:
1. 如果父母離咗婚,老豆過埋身,係咪同佢講番個情況就ok?
2. 老豆老母結婚證書拎唔到係咪解釋番就ok?

thanks
講左同解釋左先

O唔OK由HMPO決定
謝ching.

等我試試佢先

佢轉咗system, 電話影嘅相都受咁搞鬼
邊度影唔係重點
影出嚟唔合規格佢都係會招彈你
不過我要countersign, 都係去相鋪影好d
依家Countersign張相唔係印埋落張form度咩?仲要去相鋪?
係咩?! 我未detail研究,咁又幾方便wor !!!!!
我手頭上有份fd嘅Countersign form, 佢個樣印咗係上面,相都唔洗交直接Upload
但係英磅仲未落到10蚊以下呢
要平就唔使續bno
成功BNO上翻BC

上黎多謝翻呢個post既資訊
諗起個件咩港女
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞