『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
HMPO叫你比乜就比乜
除非特別寫明收副本
感謝Ching
怕理解錯嘛
放向下個post #1
英國唔會想食咁多外來移民 公道咁講
香港雖然係英國殖民地 但都有好多本土意識同文化
的確同英國嘅聯繫冇其他英國屬土咁緊密

所以如果有日英國要幫我哋無條件平權
咁一定係香港已經去到極度惡劣嘅情況
有排未走得㗎
你見gov.uk周圍都有題到 UK remains a full members of EU
5年嘅話 多得MAY姐而家要睇埋人工 高過要求先可以apply ILR
正呀屌你

樓主你有權改template未?
Update大家:
冇續10幾年,幼稚園相,歸類first application,要副簽不過冇副簽:
15/04 Speedpost寄出
17/04 HMPO送到
18/04 轉being processed
02/05 收到email要補副簽
14/05 Speedpost寄出
16/05 HMPO送到
24/05 HMPO confirm 23號下午已印好
知唔知邊度平平地,可以買返女皇頭coins?
兩次speedpost 補副簽穩陣
我用錯咗北歐個term declare。declare國籍除非安全問題係不能拒絕。
BNO->BC好似冇呢枝歌仔唱
英倫扮工室XXIII
https://lih.kg/cAOscT

哇咁咪好甘
lm
600蚊姐,唔多
點解我都係16/5 HMPO收到文件,到而家仲係documents received

今日終於收到,十幾年無續,歸類first application,用新系統:
04/04 Application submitted
26/04 去郵局寄空郵掛號(~$60)
03/05 Documents received
03/05 Joined processing queue
20/05 Application approved
20/05 Passport printed and sent
22/05 收到DHL sms & email兩份件同時寄出
24/05 到香港,預約更改派件時間
25/05 收到,齊supporting documents
寄咗:舊BNO,身份證彩色副本,廁板彩色副本,住址證明,老豆老母結婚證書,老豆出世紙,自己出世紙,解釋信(無老母自己出世紙),countersign form
*個新系統無要求我俾副署人嘅passport biopage copy
------------------同場加映--------------------
今次同friend一齊續,佢遲一星期填online application已經無得試用新系統,兩份一齊寄到HMPO,上星期職員email通知佢唔接受佢個副署人,因為副署人無任何英國護照。
明明我地兩個嘅副署人都係同一個人(我地幾個識咗幾年)
最後要重新填countersign form同俾過兩張相

申請要注意:
1. 要你交副署就交,盡量合佢兩大要求(識你兩年或以上/有任何英國/EU Commonwealth/美國護照),最好就係”專業人士”
2. 除非系統注明或特別原因,所有supporting document請交正本
3. 網上交相請勿p圖
4. 新系統交錢後就有張list話你知要寄咩過去
5. 收到新護照後請立即檢查有無中獎錯,無就要立即簽名
6. 爬文先啦仆街,咪撚做伸手黨

新舊系統大同小異,新系統不停改緊,一切以系統為準,感謝袓國
佢之前交過一次 審核曬d野 係補番副簽

------------------同場加映--------------------
今次同friend一齊續,佢遲一星期填online application已經無得試用新系統,兩份一齊寄到HMPO,上星期職員email通知佢唔接受佢個副署人,因為副署人無任何英國護照。
明明我地兩個嘅副署人都係同一個人(我地幾個識咗幾年)
最後要重新填countersign form同俾過兩張相

因為唔同officer處理

所以最後都係睇officer放唔放你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞