『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike

😂
雖然絲打你無BN(O),某情度你都要多謝世伯伯母係香港(而唔係匪區或者馬交)生你
葡國仲絕過英國,1983年之後響澳門出世,如果父母兩個都係無葡籍既(即:在澳門地區永久居住的人士在澳門出生的子女),只會係無國籍(拎葡國CI),無得好似香港咁攞到國籍
又唔好咁諗
英國屬土公民入籍deadline係1996 MAR 31
根據《1981英國國籍法》申請入籍成為英國屬土公民,而具有無條件限制逗留身分,是申請入籍的基本條件。
而申請無條件限制逗留身分(身份證代碼U),就要住最少7年先可以
(除非申請人係香港永久性居民或獲准無條件限制逗留人士的配偶和未婚受供養子女,就要最少3年)
(通常係由受逗留限制 C -> 無條件限制逗留 U ->入籍先可以拎 A )
(但華人按當時法例,7年後由C ->A,就只有永久居民,無BDTC,可以唔駛U申請入籍)

簡單D講,世伯伯母是旦一個要1989年3月31日前拎單程證移民香港,1996年3月31日前住夠7年,先有資格申請自己同仔女入籍
多謝呢位巴打,佢地真係好好,剛剛仲居然會主動call我問我攞資料,好重視我地
1.唔係身份證開頭既子母
係出生日期下果個(***AZ果種)

2.單純因華人身份住夠7年獲得居留權唔可以好似因為BDTC獲得居留權咁樣傳比下一代

eclass
諗諗下,其實點解 register BNSS 會冇咗 BDTC / BNO 呢? 咁做好似冇乜特別用途
佢哋就算冇咗 BDTC 但係都仲有 HKPR,咁即係佢哋之後生嘅仔女照樣係同時有 BC 同 BDTC 喎,仲可以申請埋 BNO...
有冇人試過用bno去申請印尼簽證
要去探親
而家唔知點好.我打過去. 佢話OK嫁啦.
(最搞笑, 佢好似唔知個新System會叫人打電話過去)
但又收唔到 Confirm email.
我都唔知 唔知佢會唔會再打俾我

要有 confirm cancel email 先繼續申請到落去
你自己打返過去啦.
你同佢講收到Email 要打過黎.
跟住頭先o個個人就淨係問我 First Name, 跟住 Surname.
最後問出生日期.
(好似一開始仲有問我而家係唔係 o係英國)
跟住等左一陣. 佢就話冇野嫁啦. bye bye.
我send哂啲資料過去英國
但係最近佢叫我交埋副簽

不過我又唔識人可以幫我副簽
咁係咪玩完?
唔好怕羞巴打 試下搵同事 之前啲同學老師問下
唔熟個啲都照問
大拿拿成千蚊 唔係唔博嘛
其實證件咁重要嘅嘢,一定要對咗資料啱唔啱先
點解會出事,完全唔明
原來有4個Page 無野了
根本就係條友自已onlun79,出左事又瀨三瀨四,屌你老母
過幾日D農場、共報又唱衰bno.真係多q謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞