『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
may姐啲plan已經冇人想認真理,個個都淨係諗點逼佢落台
今次依個真係膠到無倫,labour都唔so佢,都唔知為咩而compromise
back佢脫歐plan仲要second referendum,咩邏輯
思路咁混亂真係仲畀佢做都做唔到乜嘢
又㩒錯負皮
佢純粹係
哦你要custom union,
要second referendum
要保證工人福利
要跟EU環保
BNO?
岩岩第一次續左本BNO 打算係trip.com買機票
國藉個到冇BN(overseas)揀
請問我要揀返UK定HK
GB/UK
多謝巴打肯答我 麻煩晒
想請教居英權問題。
是咁的,屋企人曾經講過話以前全家申請左居英權,而最近係屋企搵到本過左期嘅護照,係05年到期嘅,Nationality 定寫住british citizen。
咁我google 完以為有得renew,但阿媽話當時申請完因為冇去確認(佢係話冇land ,即係用本護照去英國一次),所以應該已經失左效。
想問有冇巴絲有類似情況,因為我嘅理解係如果我有護照,就已經係英國公民,照計應該可以renew。
同埋有冇得check 公民status 感謝
佢連trip得金都唔知喺乜底子仲夠膽係呢個po度講
第一次交比咗出世紙,舊bno,父母結婚證明
第二次補交張form有重新填過所有野+副簽相
> 阿媽話當時申請完因為冇去確認(佢係話冇land ,即係用本護照去英國一次),所以應該已經失左效
佢喺邊度聽返嚟?
護照過咗期嘅咪 renew,就係咁簡單
下...要去英國嘅咩?
PM Theresa May 文翠珊將於明天宣布辭職
https://lih.kg/cFyqgT
End of May is end of May
居英權計劃就係唔需要離開香港同坐移民監
所以有就有無就無
佢本身係出份文件俾你,可以隨時換本bc 護照
你有bc 護照就證明到係佢公民
公民身份無得過期,護照過左期就續
唔需要去一去英國報到
感謝各位

唉...最後brexit會點....
Land黎種講法係加拿大美國綠卡,永居身份要登陸入境先會有效。有護照就咩都搞掂曬啦。
假啦
咁大件事點會得一份報紙報
may姐不嬲話3/6嗰個禮拜投完佢個deal佢先講自己幾時辭職
估不到未搞掂就走
PM will announce departure tomorrow, allies say as Leadsom becomes 36th minister to resign

Theresa May is expected to announce her departure from No 10 tomorrow after a cabinet mutiny over her Brexit plan.
佢講,如果噉佢就會辭職就嗰洗等咁多人辭職先走啦
有冇人原本手持過咗期N咁耐既黑色BNO
但呢兩三年又成功續領到?
新系統下續藍皮應該未有例子
2013-19年用舊系統就肯定有
係,當年父母就係入左兩個小朋友個名落阿爸bno度,兩個小朋友係唔駛額外收費。但如果當時要出國,就一定要俾阿爸帶住出境。不過之後英國改左,16歲以下既小朋友都需要有自己一本獨立護照。
May姐已經wei難塊面求過到個deal就拿拿林落台
啲MP話就話要逼宮 但佢哋其實心裏都有數 邊個做PM都係死路一條 所以May姐先坐到咁耐 因為根本無人想頂佢個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞