『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
最近有朋友係香港續BNO用緊新系統
見我依家係英國想用Online Identify Confirm功能搵我幫手Confirm佢個身份
簡單黎講即係要網上副簽
而副簽人要比個email申請人填落個系統度
之後個副簽就會收到HMPO email用Refernce Code去確認申請人身份
問題黎啦

個Online系統係要求副簽人報英國Post Code + 地址
而呢個地址一定要同副簽人申請Passport時候報既地址一樣
就算我依家係英國有地址,同申請時候既地址唔一樣都係唔會比你過
會出現資料唔match既結果而唔比你簽(你有3次機會輸入資料)
因為我本BNO係香港申請,香港地址冇可能有英國既Post Code
亦作唔到Post Code,佢個系統連晒去英國Household註冊紀錄
TL;DR
新系統個網上副簽只可以搵係英國本土申請+報左英國地址既Passport Holder做
係香港申請搵返香港人副簽九成九要用舊方法印Form

正解,除非副簽人本身係英國人,否則搵香港人副簽係一定要印form寄過去
有冇application number?
有既話就試下passport adviceline webchat/eform

https://www.gov.uk/passport-advice-line
無咗張身份證唔知點算?
Lm
其實拎張身分證俾地勤睇下有幾難
方便下大家啦
有其他護照咪唔使用香港身份證囉
final dentination喺香港嘅話用其它護照都要show HKID to proof

除非你用CNO先一定唔駛
留個名
留名支持
唔喺香港人去香港都頭HKID
外國人去香港要有回程機票
無既都會refuse landing
D圖save哂係我imgur 個acc到

唔會冇啦啦冇左架
咁可以叫嗰位唔想用HKID嘅巴打攞張回程機票畀人check
香港唔使must hold 回程機票
外國人入香港 Timatic:

Passengers not holding onward/return tickets or other acceptable evidence of onward/return travel may be refused entry.

一係你話會返大陸
有身分證咪比囉...你難為個地勤做咩

人地都係睇Timatic

留名睇內戰
重點係"May be"
同樣情況你可以睇埋台灣/菲律賓嗰句點寫

如果你話去支那又會check 埋你支那visa
真係要講都講坐船去馬交啦
咁舊方法宜家要點做? 邊度有form ?
記得之前POST 10時開始留意呢個Post

如果當時自貼 而家差唔多可以搵巴打副簽了
報告番先,之前report咗lost or stolen, 然後收到HM office email叫我打去補資料。

打咗去,報咗個ID No. , 大約幾時issue passport, 邊度issue, 就完咗。

佢話會再update我
我 單CASE 屋企人 用報失方法申請
HMPO SEND EMAIL 淨係叫補交正本出世紙

舊系統冇得CHECK STATUS 唯有等返兩星期....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞