『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
如果係出錯 出入英國係無問題
但佢發現出錯嘅話係可以要求你交返本護照出嚟
咁你係英國做嘢 交稅 申請NHS個陣唔多唔少會經政府部門手 咁就自然多咗俾人發現有唔對路嘅機會

究竟係好多人整緊定係hmpo要清晒舊system班人先再整
定真係見到太多出錯而愈黎愈嚴

真係好彩自己早2個月整咗先
唔知有wechat可以問野,都係等。等。等。同等架了
屌!申請英國護照,用支那chat問
Webchat大家集體盲咗
我認盲咗
你喺英國?
CNO過左期定係有效?
你係機場Check-in點都要Show CNO
咁樣佢地先會知道你可以飛去美國唔會比人捉返黎
英國冇離境Passport Checking(我去既機場都冇,如果有你可能要show一下BNO)
上機前登機show CNO
--------------去到美國------------
問題黎啦
我同你情況少少類似
不過本CNO係過左期既
根據我係#401講過既野呢
我用BNO入境加本有有效美簽既過期CNO係得既
但係你CNO同美簽都未過期就唔知可唔可以同IO講用BNO身份入境
最安全一定係CNO入美國
你自己決定
未必要返香港,有英國讀書嘅舊同學啱啱用CNO喺London個大使館做咗美簽

新系統轉咗要
都係問返啲個人資料
同埋出世紙上面係寫住not established, 但我都唔知之後父母有冇做過咩野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞