『薪火post』BNO 續期資訊(36) 早續早享受之港爆近了,你們應當續領

1001 回覆
40 Like 5 Dislike
乜嘢叫專業人士份doc有啦
大個仔要學下自己判斷架啦
我自己有一份過期甚久既BNO,要搵人副署所以想知要佢提供咩資料
篤左一輪online application之後因為未有相所以睇唔到之後既步驟所以都係唔知
查左如果要online副署的話,有依一行野
To confirm someone’s identity online, you need to:
be 18 or older
and live in the UK
and have a current UK passport
and work in or be retired from a recognised profession
即係要online做countersign的話要住UK先做到,咁即係之後交文件時好似舊方法咁印張form出黎比人簽
係咪喺online application入面會有地方比我download份form印出黎
(因為我暫時未問朋友係咪有BNO又唔知佢肯唔肯,所以想知要請佢比咩資料)

yes
要嘅資料同以前嘅countersign form類似不過加咗一兩條問題
上便個回覆真心高質...2-3句就講左個核心問題出黎
我個人經驗 06年expire 上年12月續
揾左個Commonwealth passport既非專業人士(communication officer)做副簽續到
我諗nationality 重要性> occupation 既

不過自己試下啦樓樓上既巴打 最多咪叫你補返
感謝
香港續一定要印form出嚟
求救 有冇巴絲收過依段野 咁係咪要埋副簽人嘅passport photo page果1頁就得? personal detail係第2樣野嚟?

WHAT YOU NEED TO DO:

Please forward a colour copy of your countersignatures pasport personal details and photo page
as this was not included with the application.
你副簽人唔係英國/愛爾蘭護照?
兩個都係加拿大passport
非英愛護照要彩印副簽人個人資料頁比佢地
正常國家嘅護照呢兩樣嘢唔會分開幾頁
淨係1頁就ok? 明明佢叫我send個list都冇寫依個
我就係怕佢要埋成本passport所有頁嘅copies 你睇佢連passport都串錯 就怕到時又錯 唔該哂巴絲打
你可能要約下視光師驗下眼
我手頭上就有一份副簽係度

ピピ美表示屌你老母搞到我咁唔得閒
呢個大家一直都知,所以點解要平權。
如果歐盟率先將特衰護照取消免簽安排,咁就真係刮醒腥港人,等佢哋知道唔係講玩。
其實我想睇依d討論多過果d on9野
話我黑心要講句 香港民主/人權/法治情況愈差 BNO有得平權既機會愈大
唔係啊,我 4 月申請時張 form 都係無呢句
5 月頭寄到過去 HMPO
轉 Documents received 前 download 多次張 form 就見到加左呢句落去
我點知你本護照點寫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞