LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#20 新手入黎請先睇頭post 今日洗錢咗未

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
啲字體好鬼正
想問下topre realforce RGB 除左2kf要訂之外其他鋪頭有冇現貨
想知pcb格局,可以改backspace去右邊嗎?

上圖為pcb support既layout
如果你指split backspace,然後自己再customize個key去最右,係可行既
咩軸來架?
gateron白,軸心換cherry靜音紅
有冇巴打試過lube 廠出嘅keyboard入面d switches?
傻仔一問
好少人會咁做 會lube嘅多數都係diy玩家
lube prebuilt不如買整個diy黎lube好過
因為我之前係用緊fc750r紅(側刻) 想轉隻65%~70% 所以買左fc660m pd紅
但發覺出pd前嘅紅軸(fc750r) 手感順過 依家d pd版嘅紅軸(fc660m)
唔知係軸問題 board問題 定我錯覺
所以想問下有冇d lube廠board嘅方法
可能你用耐左所以d slider磨到光滑左姐
你要lube prebuilt好麻煩 要逐粒desolder
再唔係你試下就咁拆唔拆得開粒軸 網上有片
用耐咗會順啲,係會有個break in period
咁我用耐d試下 唔該巴打
但係咪有得就咁lube d stabilizer
隊支brush入去lube
點為之好用

真係唔好用佢啦
周圍搵fc980m無貨
中規中矩 不過不失
但我係自組撚 搵個廠board撚答你應該中立d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞