LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#20 新手入黎請先睇頭post 今日洗錢咗未

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
primecap個raffle又無中
我覺得麻麻地,睇過成品
明明係金屬,但睇落膠膠地咁
Fcfs 咪仲難玩

Raffle至少比到啲假希望
收返,原來中咗
無咩研究啊 想買個100% 既就得 唔洗RGB 平平地換左個keyboard 佢
簡簡單單400usd aftermarket value嘅keycap
heahea地買cain
ikbc la 有108 bluetooth 500 - 600 hkd
長知識了
之前呢度唔知邊條戊利話topre ~ rubberdome
搞到我一直都有誤解
topre的確係rubber dome
不過係超好手感嘅rubber dome
TOprE iS juSt eXPenSivE ruBbeRDomEH
淘寶完全冇104既pcb
如果我買啲百零蚊既垃圾鍵盤
再換自己啲軸上去得唔得
得,但唔係好值
個人覺得
咁多位巴打 想問下除咗地獄 仲有無邊間有賣leopopd
我岩岩都搵緊類似既野 係有 不過佢地9成9連外殼一SET賣
104/108都有
就係pcb連外殼間間都一樣
連選擇都冇,仲樣衰過啲百零蚊垃圾軸既鍵盤
係 不過搵唔多到殼
我想整個類似 Logitech G413 既108
呢類好似易打理D
搵唔到為有聽其他巴打介紹整96
我試過,果陣仲要用手動吸錫器
兩個人輪住做都做咗5個幾鐘,
如果一個人慢慢拆軸可能要再耐啲,加上手吸會吸到你手都痛,真係唔多建議你咁玩

下面果張係完成圖,原本係kailh box white黎,換晒做T1軸上去

我應該知你講邊隻
我有買過104rgb,係幾好睇
不過個case膠味都重,睇下你接唔接受到

其實我都係心思思 想試下金屬殼
整到類似下邊張圖有108 RGB
始終104key嘅選擇太少,我個人建議你去kbdfans睇下啲kit,睇下有冇咩嘢係自己鐘意

當你用過細鍵盤,你就發覺有時啲鍵唔係真係咁常用
同埋大部份細鍵盤都係可以自己custom啲鍵嘅排法
只要set返多個layout,正常使用都係冇咩嘢問題
唔通真係要淘寶
出名個幾間都無貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞