LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#20 新手入黎請先睇頭post 今日洗錢咗未

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
其實上衛星軸同switch既有咩分別?

我見上面張圖寫3203係比想保留住個tactile 個隻? 所以先想試試
個數字愈高代表佢viscosity愈高(姐係愈黏)
個grade愈高代表佢愈杰

viscosity愈低 對隻軸嘅影響就愈細
揀油/揀低viscosity就唔會lube到個tactile bump無左
(但理論上你唔lube隻stem leg就無事 好似係)

愈稀亦都會愈快wear off
d人就揀左205g0黎做中心點 好似係
用佢黎上linear軸就有buttery feeling
上衛星軸都啱啱好

利申 其實唔sure有無大佬補充
你咪就係大佬
有冇人夾zealpc
夾夠200usd
咁其實係咪買隻205g0返黎就可以用晒落衛星軸同埋swithc?

其實205g0上tactile都得
只要你有 @求其是但啦 嘅勇氣
驚死咪買多支203/204
想問下係咪線性軸先有需要lube? Cherry青軸唔上有冇問題?
另外巴打有冇咩網睇keycap 搵緊84好似好少款咁
做咩tag我
你自己係到用緊205g2 lube軸wo ching
任何軸上油都係會好啲
係多與少嘅分別

頭post有講keycap網
Thanks巴打
青軸係咪都用205g0就可以
上網睇話亂用個軸會收皮
有冇咩要特別注意唔好整到
其實玩開嘅人,唔lube switch係會周身痕,覺得隻軸硬係差啲咁,所以基本上啲軸到手都係會上油嘅

個人覺得線性軸上咗油之後嘅升級感會係最大,而clicky嘅效果會無咁明顯。如果你係用cherry blue我就唔建議你上油,一黎上油時間耐,二黎效果都唔明顯。cherry青我覺得唔值得落咁大投資,市面上有太多好過佢嘅軸比你玩

至於keycap你可以買晒成套cap返黎,再落你需要嘅cap去你隻鍵盤到。好少cap會只係賣84粒比你
205g0太誇張了
Tribosys 3203就fit
3204都ok,不過要落少d份量
或者可以考慮MCG 111
https://novelkeys.xyz/collections/miscellaneous/products/lubricants
雖然暫時缺貨

上面有位大佬講青軸上油唔明顯,呢個講法我覺得有岩有唔岩
岩在於如果你上得好,確實係唔影響到d聲同回彈力
唔岩在於,上得好,你明顯會感覺到按壓果陣無左磨沙感,更順滑

當然,呢層就睇到底你有幾想要終極既感覺
我個人認為,如果你打算以後都想試下向自組個方向行
你可以用呢個黎小試牛刀一下,因為青軸都算平
請教下 準備入手以家工具
辣雞: KBDfans 「日本福岡工具包」$60人仔
開軸器: KBDfans x ai03 2 in 1 Prism Switch Opener $179人仔
定係taobao 有隻3d打印錦既膠開軸器 $20人仔 平平已經夠做
焊料: 有無推介? 見KBDfans 個套野個隻好多人話廢
上油掃:打算去賣美術野專門店買
cospad/ number pad :有無類似 KBDfans TADA68 low profile 既殼
鴨記

辣雞:PX-201 - http://www.goot.jp/en/handakote/px-201/
錫線聽大佬講都係一分錢一分貨
上油掃:個人推介Starart 2號 尖
shelf liner:有人覺得靜左,有人覺得無咩分別;我自己覺得用左d聲實淨左
其實錦講想好聲都係盡量買反片中類型既殼?
聲實淨左錦樣我都應該會用
唔該巴打!!一於試下
有睇你個po 新手建唔建議用你嗰set野拆哂出嚟排位咁上油?
呢個好睇你個人效率

你試下整一轉,mark下時間 / 睇下你個感覺如何
因為呢樣野好睇preference
如果你唔需要呢d peripheral 既 tools都可以有效率地上油
咁就無必要曬錢買多樣野,寧願留黎買keycap / artisan好過
px-201有啲貴,如果想平啲可以用KS-30r,都係同一間廠出。

錫只要唔好買一筒筒圓柱體果隻就可以

開軸器3d print都夠做,不過留意cherry同kailh個設計唔同,開軸器都唔通用

shelf linear有助減少殼嘅空腔聲,其實去12蚊店或者日本城都有差唔多嘅野賣,你可以買一卷返黎做下實驗睇下個效果點
靚keycap真係好燒錢

另外有個位話用tweezer 試slot嗰度唔係好明
係咪插住pcb試?
冇玩開想入坑都覺得好似做少咗啲野件事唔夠完整咁但又唔知係咪咩軸都上手
我搵過96/百粒全套 但好多都係104 108, 底嗰排唔啱size
PCB插電腦
tweezer兩隻腳壓落去入switch腳嘅窿 / 銀圈度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞