LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#20 新手入黎請先睇頭post 今日洗錢咗未

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
唔好意思各位巴打算問下依隻現成gh60 800hkd 買唔買得過?

佢個介紹
5度殼
櫻桃茶軸
鈦灰金屬定位板
QMK60
櫻桃原廠衛星軸

利申:台灣巴打
無咩特別
除非你好想用茶軸
YMDK 佢個個透光我唔太感興趣
我係想要TADA 68 lor profile 個種
唔該巴打
茶軸我ok 再唔係之後再換軸
btw咁樣既配置我見kbdfans都要1200人仔?

因為我唔識鍵盤d底板點先算好
所以想知佢800係咪用廢料
caps+600台紙
150hkd左右 太豪midnight dawn
如果買我應該會加 但自己之後再搵其它keycaps
個kit無咩問題嘅 係茶軸係死罪姐
你都俾到錢自組 不如探索多d先啦
利申 : 個人意見
但好奇問下茶軸點解係死罪?
同埋如果之後換軸有冇難度
其實佢之前仲有隻zealio紫軸 但賣左
換軸要重新焊過 其實幾麻煩下
搞到咁你不如買過個全新算

茶軸個tactile bump太細,比佢手感好嘅大有軸在 搞到個定位不倫不類
不過係有d人會中意茶軸呢樣就睇你啦
利申 個人意見
最後去返KBDFANS到買左KBD67
用G黃軸 到時送到再影
BTW其實鋁定位板同銅定位板分別大唔大 個價差成200人仔
店家話可有可無 叫我用鋁就OK了
買咗幾錢
其實有分別
但kbdfans嘅銅板質量好差
揀鋁吧
佢幫我裝埋 連一套329鍵帽 有比到少少優惠我
total 1461人仔
好彩揀左鋁
Btw見到巴打你有係kbd67果到評價
你送比老婆隻keyboard真係好靚
其實本來都想同你一樣揀g白 但見你話真係好輕所以揀左g黃
多謝巴打讚賞
佢個軸係輕到癲,正常人係用唔到
佢對手係有問題
G黃岩架啦(你話我衰都要講:你無上油就點都差咁d)
等之後有機會再砌隻靚d再研究
追下post跟你地學下野先

大家覺得呢set keycap點
下個禮拜想砌一個KBD75v2
依家諗緊用咩keycap
個色調想用紅色襯返個靜音紅軸
咁計自己砌平好多
睇咗,但係如果冇其他選擇我先回揀呢個
始終鍾意陽剛少少(?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞