LIHKG機械鍵盤/電容軸集中討論區#20 新手入黎請先睇頭post 今日洗錢咗未

1001 回覆
10 Like 1 Dislike

仲未落單
好似係75%喎
想揾呢類
有無咩推介
你係想要prebuilt?

幫唔到你
我唔熟廠board

要召喚其他人
Thx ching好詳細
其實我最concern係個鍵帽形狀拿唔會唔夾,望落怪
唔會因為人地整keycap都有考慮呢樣野 所以先出左上面個統一profile出黎
除非你唔係成set買啦咁就有可能
咁有咩方法知自己個keyboard d keycap係咩profile同埋其實張圖係點睇,是咪R123果d係profile,cherry oem果d係對應翻既軸?
r123係講緊個profile係個keyboard第幾行會係幾高
cherry本身係一個profile
oem又係另一個profile
仲有dsa, sa等等
即是話我個keyboard如果係cherry軸既話,換keycap應該都係要買翻cherry profile?
好喇
係咪d好唔常見design來?
廠board嘅話都算係
custom就頗常見
突然醒起,Vortex Race好似就係75%,台灣野,質素都有保證
cherry profile你當係一個高度嘅名就得 用咩軸唔關事
你去望下SA profile, DSA profile同cherry profile就會明有咩分別
無咩特別要求就買keychron啦 應該都滿足到你所有嘅要求
唔係重課玩家應該唔會知廠board質素有咩分別
望埋鍵母d色
我以為自己睇緊keycool
之前砌咗個dz 60 ascii 冇arrow 好唔方便 而家又想砌多隻
GOGOGOGOGOGOGO!!
除咗dz 60仲有咩pcb,另外想問下有冇switch 推薦,用開mx brown
1UP 60
GON 60
Zeal60

如果你覺得MX brown個段落感好過癮
我會話你知,其實佢個手感極其量只係好似一架車飛越草原,車過小石仔咁
如果你想up the game,你可以考慮下Box Royal、Zealios v2
呢d就明顯有個段落感,爽好多
有冇得試定要淘幾粒翻黎
Box Royal可以淘
Zealios v2就要上佢官網買了,佢官網都有試軸器
Pcb有冇推介,睇到有dz 60 rgb hotplug
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞