[HKUSPACE] 召集所有太空人的面孔(4) sem2/4加油

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
其實appeal會唔會認真睇過份卷同assignment
考慮緊會唔會appeal

聽我 lecturer 講,appeal只係睇有無計錯分,而唔係有無畀錯分。

即係基本上係唔會成功升到grade?
想問下有科C 左有冇得retake

C無

屌呢到有冇soc sci人

Sem2要爆4 year2先可以輕鬆啲

Year2係咪都好睇重year1 cgpa

Between有冇人可以教我點溫food body 嘿iic

我果陣sem1 gpa 3.5x 但係想入hku
之係果個sem就3.9x
year2 就希望keep到cgpa>3.8
如果唔係year1追番上3.8既話year2會讀得仲大壓力
上到year2啲科少左人拉curve難左攞好grade
而家cgpa 3.87 等緊offer
順便拜一拜offer神

點樣可以一下子爆咁多 我year 1 sem 1得3.6 但aim hku socsci 同埋好似個個都想入hku咁 係咪好大競爭

首先要有兩個好組員 無論果科有幾難我覺得3個肯做野既人乜都搞得掂
我自己係無興趣既科就完全冇心機溫 例如EE同psycho 但係有少少興趣果啲就會瞓身爆盡佢 俾自己既目標係最低攞A
仲有就係樣樣野都要做得好 participation present paper quiz exam全部都盡力去做 唔好諗住用某一樣野例如exam去拉高個分
我同係講競爭唔大你都唔信啦 不過唔係冇得追 要信自己一定得

自己比信心自己真係好重要 我都想搞好啲今年cgpa 等下年唔洗咁大壓力 btw多謝巴打分享 祝你收offer收到手軟

聽我 lecturer 講,appeal只係睇有無計錯分,而唔係有無畀錯分。

唔敢寫包單,建議 appeal前搵 lecturer傾下。

係呀巴打

你有冇TG?我send d main point俾你,跟住黎寫至少b

多謝巴打
tg: sosad18
btw 書真係唔重要? 我見好多人都唔買

sent,書0用處,除非aima+a都唔洗用書

仲有邊個要?

Tg: tacyk
Thx 巴打

Tg: hahahaxd 感謝

Tg diuuud

冇你名

Yes 問咗lecturer先
好似今年定點轉咗制。只會加過晒啲分 多人appeal先會真係改過對過
小弟 year 1 science gpa 3.6x, 報咗6901, interview機會大唔大?

要睇埋你DSE,亦有可能sem2後有 interview。

Dse best 5 20, 中文2冇 full cert ,但會補考gce同 dse中文,係咪機會較微,就算我sem 2有4

多謝巴打

仲有邊個要?

Thx 巴打

Tg diuuud

冇你名

屌打錯 diuuid

IIC 上左幾堂都頂唔順係咁釣魚
想問最後個篇千字文難唔難靚grade

你係咪ken&kelly份千字文

係呀巴打

你有冇TG?我send d main point俾你,跟住黎寫至少b

多謝巴打

仲有邊個要?

仲有冇?
小弟 year 1 science gpa 3.6x, 報咗6901, interview機會大唔大?

要睇埋你DSE,亦有可能sem2後有 interview。

Dse best 5 20, 中文2冇 full cert ,但會補考gce同 dse中文,係咪機會較微,就算我sem 2有4

根據上年,如果你sem2有4,會有得in。前題係HKU第一輪收唔夠人。

多謝巴打

仲有邊個要?

Thx 巴打

Tg diuuud

冇你名

屌打錯 diuuid

sent
睇天書發現上年好多人yr1爆4
睇嚟我無機了

爆4都冇得走

唔係掛 咩科

好多爆4既都冇offer 可能in得差

Myosin巴打定d喎
hku nursing我見yr1好多成功例子

要睇埋dse分就真係幾擔心,得16分
我想問gpa out of 果到我填左4.3,會唔會出事
我想問gpa out of 果到我填左4.3,會唔會出事

佢會自己adjust
請問搵lecturer寫reference letter 封letter係會幫我寄去大學?
因為好似係要upload pdf上去online application個度
我應該問lecturer攞個pdf定點
請問搵lecturer寫reference letter 封letter係會幫我寄去大學?
因為好似係要upload pdf上去online application個度

寄去大學
upload transcript嗰到係要俾錢去拎張transcript然後自己scan? 唔可以用score嗰張unofficial transcript?
upload transcript嗰到係要俾錢去拎張transcript然後自己scan? 唔可以用score嗰張unofficial transcript?

同問
冇申請特快驚up唔切

好似今年定點轉咗制。只會加過晒啲分 多人appeal先會真係改過對過

已經問左,而且lecturer都解釋左點解會係咁
但始終都係想搏下

點解唔講邊間大學呢?間間都有d唔同架喎

我想問city同poly

唔好意思
hku cu

唔好意思
hku cu

頭先睇多次nonju個page有講 原來可以by post 冇野啦

但始終都係想搏下

Lecturer係點答你

但始終都係想搏下

final exam衰左,CA ok,assignment唔差

但始終都係想搏下

final exam衰左,CA ok,assignment唔差

咩科嚟
Exam衰咗真係難講啲 除非佢俾分準則好模糊 模糊到你完全唔知 咁可能仲有得拗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞