[日劇][2019春番] 輪到你了 (あなたの番です)

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
浮田既死真係奇怪既....
私下搵抽到自己紙條既就要死?咁偵探小組咪都犯哂規?菜奈同久住都有聯繫討論對策啦

另外 佢唔肯殺佢既目標就要比人(admin)殺?
醫生都收左好耐警告信同工作地方比人hack左電腦先出手,久住都係一直唔想殺直到危害到家人先被迫出手...

演員個個我諗純粹住戶入面 有三人行事既選擇唔多
假設浮田叔三個個日真係只係去偷野賣 咁大陸妹個班人嫌疑就大了
同埋大陸妹男友睇到個名既反應似係演員名 佢話:呢個咪我之前提過既......(我估係電視見過既人)
你有冇睇番外篇,浮田有講有個方法係女人可以吊死男人,佢搵左佢同房個後生女吊起個男朋友係得,所以個腳印係浮田ga

得203人數同身形吻合,201番外篇講過佢地職業係偷生果,同埋浮田講唔比條女犯法
屎忽痕做咗個假設係跟足game rule
我自己覺得咁樣嘅話個故事會完整啲,所以睇吓有冇可能
我始終覺得奶奶有名但係死唔去好奇怪,點解浮田會早過奶奶死?
如果boss係跟rule,咁佢殺咗美里就應該幫手殺埋奶奶
洋子爆響口又死唔去又好奇怪
明明之前都無啲人一爆響口就會死

但係呢個推斷都係好有bug
洋子講大話可以話佢驚俾人殺,講定自己個名無死。
但浮田點解要講大話呢,佢照講兒嶋都ok
可能要再edit吓個chart

LM
睇完你個表我有part有個諗法
502 美里一開始寫佢老公吾朗
之後佢自己抽到自己寫嗰張吾朗
啫係寫吾朗再抽吾朗
而婆婆個名一直都唔存在、無人寫
因為好似係浮田推出嚟(?
一直都無實際證據證明係婆婆
而且美里寫老公原因都推得出
因為佢睇住自己俾婆婆恰都唔幫
最後佢殺完老公之後死有兩個可能
1.自殺
原因:同老公攬炒(?
>>>西七放蛋糕牌 推遊戲
2.他殺(高機率西七殺
原因:佢抽到浮田張美里同知浮田寫美里
仲有嗰晚唔係屬於發現屍體嗰四個人
>>>西七殺+放蛋糕牌

基本上可以肯定第二條殺人線係西七開
仲有個蛋糕牌唔見咗好大機率關401木下事
因為佢係鍾意收料 可能偷偷入去攞走咗(?
原因:兇手擺蛋糕牌係想俾下一個人知 正常係諗住俾全部人知 唔會擺完又攞走
除非:
兇手透過女主同會長把口可以傳遞俾寫美里嘅浮田知 但係前提係要兇手知邊個寫美里 所以呢度西七機率都好大

仲有我記得警察查到502入面有邊啲人指紋
但係我唔記得實則係邊幾樓嘅人
如果有401嘅話我推斷嘅嘢未必錯
但呢個推論個大前提係浮田喺第4集講咗大話,
浮田講佢抽到係幸子,
後尾好似無講佢講咗大話/點解講大話來fake人。

美里寫吾朗抽返吾朗呢個推論喺現階段都係有BUG,
現場環境警察發現唔到兇器,
代表應該兇手拎走咗把刀,
自殺就可以排除,
如果他殺,兇手點知美里寫同抽都係吾朗,
另外,點解要殺埋美里而唔殺幸子 (浮田喺美里死咗先交代佢寫既係美里)
講真我有好多細節唔記得
睇緊番外篇 準備重睇返啲細節
唔想解迷了
屌佢老母點解噴血死都唔講 估閪
呢套劇會唔會最後就好似D戇鳩仔出iq題問答案係咩? 無論答案係幾合攞輯都係錯, 最後答案係守門員之類
木下回收蛋糕牌既可能都幾細下....在場既人有4個人(+婆婆在場)
發現屍體既時候寫美里名既蛋糕牌仲係度 警察到場拍照就唔見左
係警察到前木下可以係佢4個人面前入案發現場回收蛋糕牌咩
同埋蛋糕牌應該keep唔到耐

如果真係沙和做 邊個幫沙和回收蛋糕牌 在場既4+1個人定神谷?

另外 殺人個時換左蛋糕牌(由英文hbday 美里換成只有美里名)
再收返係咩意味呢
應該早苗回收個牌,佢唔想警察知交換殺人
似係
我都覺似翔太外個3個有份既人抽起左 唔想比警察知交換殺人住

早苗係叫男女主一齊去案發現場 醫生就一早門觀察
nana就係開會好強調蛋糕牌係名而唔係寫hbday好奇怪
睇咗第一季兩集忍唔住跳船 啲節奏慢到hihi
之後就集集精采
無錯 同一兩集一件案個d劇有d唔同
呢套同3a班都係燒腦既 仲要玩2季
話說有無人知片頭紅圈係做咩
啱啱發覺第10集片頭402早苗個紅圈無咗
但其實就算有美里個名,正常都唔會諗到交換殺人,
個蛋糕係慶祝美里生日,蛋糕上有佢名都好正常
紅圈代表果個人仲有秘密,田宮 黑島 501 管理員好明顯仲有秘密,早苗個秘密爆左無紅圈
正常應該係寫happy birthday美里 但最後換左全名既牌
係有份參加既人黎講 先入為主覺得全名蛋糕牌同交換殺人有關都未定

雖然如果名牌無回收到 d警察應該唔會咁醒察覺到同去蛋糕鋪查
我覺得肯定有深層意思 唔只有秘密咁簡單
淨係尾野同木下俾我嘅感覺收埋嘅秘密仲多
而且男女主都有紅圈 真係睇唔透
係呀... 近排啲日劇我覺得昨日的美食仲好睇
日劇so far覺得比較劇情緊湊既神劇都係半澤直樹 近年啲日劇好似拍輕鬆小品好睇啲
嗚呀 唔知係生肉劇透撳左入去
唔記得打生肉 疏
我自己手快快姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞