[日劇][2019春番] 輪到你了 (あなたの番です)

1001 回覆
31 Like 6 Dislike
其實我當睇咗22集
番外都20幾分鐘 勁有心機
我都估係有孖生姊妹,一個經常有傷嘅
我都覺總一有問題機會大D

房門之內佢叫個仔拎隻搞笑嘅DVD比佢睇
點知係勁恐怖嘅片 但早苗睇個陣又笑到停唔到

我覺得係總一兇殘冷血>被早苗影響
早苗可能係覺得迎合個仔=愛佢
但心知個仔會傷害到其他人所以鎖起佢

保護總一可能係佢以前搞出事害到人,所以保護佢等佢唔好比其他人話佢/杯葛佢,然後同自己講總一係被欺凌、係受害者
可能睇過"告白"套戲 小學生都可以做d兇殘冷血既野
所以心理有問題真係幾細幾年輕都有

剛好早苗呢d過份溺愛既媽子+佢老公偏袒早苗 成個都係問題家族黎
最後有人禁鐘搞到冇用到清新劑
之後條友走去索
之後又索多次頭 咁肯定係孖生
但會不會太早開估
第二集女主還錢比佢,佢好似唔知咩事咁已經有古怪
黑島一定有D野,我都覺得係有孖生姊妹,但如咁早開估,咁黑島可能只係同部份案件有關,不是最後大boss?始終仲有好多條線未解,同埋部分住客背景都未交待。
既然反撃篇主題係講翔太點復仇,結局應該係直指菜奈被殺的真相(這個同交換殺人遊戲可能未必有關)。我傾向覺得菜奈的死應該係同佢自己的秘密有關。
日本網民有分析菜奈黑島係母女一說,不過都係要睇定D先,依家線索太少
之前話總一出到露台,咁可能佢可以擒出去殺赤池兒嶋?但佢點知要殺咩人?唔通一早同西七做咗frd子
我指爬個條防災梯
係mansion死嘅都係2號房
得池田係街死,因為唔係2號
未死嘅人就係兇手

102係係正門入 未必防災梯
菜奈、浮田、赤池屍體都係有微笑,應該係同一個兇手所為
因為官方IG有係一條post裡po過黑島兩張相
一張笑住一張黑面
所以好多人都估係暗示緊黑島有孖生姊妹或者多重人格

佢數學專業寫program又叻 其實好多證據都指向佢
op最後一個畫面都係笑 唔知嗰個人係生定死 係加害者定被害者姐
不過硬係覺得係尾野可能佢d笑容俾到好大陰影我
菜奈黑島係母女未免想得太多

黑島雙子說用有傷無傷未必準 畢竟傷會好(劇入面時間過成點唔知)同埋傷好好下未必係手腳外露既地方

反而性格變化先令人懷疑 後期好健談有點奇怪
除非好似二階堂個d咁一到有興趣既野就會同你交流
早苗應該只係以笑嚟麻醉自己,減少殺完人嘅恐懼同罪惡感,佢同老公食飯嗰陣講男女主角d嘢都笑得好開心
仲有幾個位好在意,希望嚟緊會解到

1. 第三集菜奈留比翔太嘅兩張memo字跡唔同

有無可能係有人扮?入到302?
定純粹係道具組問題

2. 第8集翔太走去推理502案件

如果佢嘅思路正確,咁食煙嗰個有機會係501佐野豪?第5集佢踎喺垃圾房俾木下話

3. 第2集㩒藤井門鐘嘅人

雖然已經知道係早苗殺山際醫生+放頭入洗衣機,但㩒門鐘個影點睇都似係木下

藤井開門見到無人,但就有塊板擺底咗
手快send咗

菜奈死咗 條線唔知會唔會再解釋
睇呢套劇之後每個shot都好semsitive
希望唔會爛尾
個人意見
1.)好大機會只係staff寫, 威脅信字跡就可能會有機會有關連
2.)佐野豪殺既話直接返自己屋咪得
3.)有機會只係警告佢垃圾唔分類
唔知係咪巧合 尾野門牌後面嘅8隻眼睛係咪預示俾殺死嘅8個目標人物?加埋佢次次送俾翔太嘅禮物對應咗遊戲目標人物嘅死亡方式

其實尾野都無黑島咁神秘 都有可能係個行為古怪有心理問題嘅正面人物 例如預言家

但番外到依家都無黑島 之前黑島身上嘅傷 有SM傾向 佢無清除自己係梳化嘅氣味 數學系 一直跟蹤佢嘅黑衣人……對黑島背後嘅故事充滿好奇
睇新聞12話d劇照 二階堂忍對黑島都好有興趣咁黑島嘅秘密會唔會係呢一集就爆
仲有幾個位好在意,希望嚟緊會解到

1. 第三集菜奈留比翔太嘅兩張memo字跡唔同

有無可能係有人扮?入到302?
定純粹係道具組問題

睇後面てきます字跡好似係一樣 應該冇唔同
1)兩張紙字跡好似喎,唔覺有咩唔同
3)我都係咁諗
啱啱先睇完特別篇 未追post 住

點解每集結尾都可以咁痴線架
一路睇已經好揪心 結尾仲要爆多野
越睇越將個expectation 推得高....而家我對個結尾期望好大
如果到最後爛尾既話 一定好嬲

放到最尾播真係又sweet 又心痛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞